Local

Cea mai mare scădere a preţurilor la apartamentele vechi s-a ?nregistrat ?n Arad

21.01.2014 ⋅ 0 comentarii

Tendinţa de scădere a preţu­ri­lor se va păstra cel mai probabil pe termen mediu, în condiţiile în care economia nu dă semne so­li­de de redresare, o relansare a pie­ţei fiind posibilă în urma reluării finanţării, potrivit companiei de evaluare Darian.

 "În viitor tendinţa de scădere a preţurilor se va păstra cel mai pro­babil şi pe termen mediu, în condiţiile în care economia nu dă semne solide de redresare. Prin­ci­­palii factori ar putea fi cei determinaţi de limitarea finanţării bancare de programul Prima Casă şi de veniturile insuficient de ridica­te ale potenţialilor cumpărători", a declarat Adrian Crivii, pre­şe­din­tele Darian.

Analizele firmei de evaluare ara­tă că valorile proprietăţilor imobiliare din România au conti­nuat să scadă şi în ultimul an, dar într-un ritm mai temperat, presi­uni mai accentuate fiind asupra te­renurilor pentru dezvoltare, ca­re au scăzut cu aproximativ 6% în ultimele 12 luni. Spre deosebire de acestea, terenurile agricole şi-au continuat aprecierea, creşterea în ultimii 2 ani fiind de aproximativ 50%.

Cea mai mare scădere a pre­ţu­rilor a fost consemnată la apartamentele vechi anul trecut s-a în­re­gistrat în oraşul Arad, de 7,8%, unde preţul mediu a fost în se­mes­trul doi 2013 de 587 euro. Pe locul doi se află Drobeta Turnu Severin, cu o scădere de 4,1% şi o valoare medie de 626 euro/mp şi Ploieşti, cu o scădere de 3,9% şi o valoare medie de 748 euro/mp.

Preţurile apartamentelor noi la nivelul întregii ţări au înregistrat o scădere uşor mai redusă de­cât a celor vechi, de la începutul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scăderea în ulti­me­le 12 luni de aproximativ 1%.

Capitala a deţinut supremaţia şi în ceea ce priveşte preţurile apa­rtamentelor noi, preţul mediu fiind de aproximativ 1.138 euro/ mp (singurul oraş cu preţuri de peste 1.000 euro/mp), în scădere cu aproximativ 44% faţă de pe­ri­oa­da de început a crizei şi cu apro­ximativ 0,3% mai mici decât în urmă cu 12 luni..

În ceea ce priveşte terenurile pentru dezvoltare, chiar dacă în comparaţie cu perioada similară a anului 2012 preţurile nu au cu­nos­cut o depreciere considera­bi­lă (aproximativ 6%), faţă de înce­pu­tul crizei, la jumătatea anului 2008, la nivel naţional preţurile au scăzut cu 63%. Cea mai mare scădere din 2013 a fost consemnată la terenurile din Arad şi Plo­ieşti (14%) şi Târgovişte (13%).

"Un argument în favoarea scă­derii continue a preţurilor la tere­nuri l-a constituit faptul că spre deosebire de piaţa locuinţelor, sus­ţinută de programul Prima Casă, în cazul primelor nu a existat ni­cio pârghie care să menţină pre­ţul. De asemenea, marja de ne­go­ciere în cazul terenurilor este mai ridicată decât în cazul locuin­ţe­lor", se menţionează în comunicat.

 Terenurile agricole au fost foar­te căutate în ciuda faptului că de la începutul anului 2012 acestea s-au scumpit cu aproximativ 50%, înregistrând cea mai spectaculoa­să apreciere dintre toate sectoa­re­le pieţei imobiliare.

Sursa: Observator.info

Autor: Pro TV ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro