Cea mai mare scădere a preţurilor la apartamentele vechi s-a ?nregistrat ?n Arad
21.01.2014 ⋅ 0 comentarii
Tendinţa de scădere a preţurilor se va păstra cel mai probabil pe termen mediu, în condiţiile în care economia nu dă semne solide de redresare, o relansare a pieţei fiind posibilă în urma reluării finanţării, potrivit companiei de evaluare Darian.
"În viitor tendinţa de scădere a preţurilor se va păstra cel mai probabil şi pe termen mediu, în condiţiile în care economia nu dă semne solide de redresare. Principalii factori ar putea fi cei determinaţi de limitarea finanţării bancare de programul Prima Casă şi de veniturile insuficient de ridicate ale potenţialilor cumpărători", a declarat Adrian Crivii, preşedintele Darian.
Analizele firmei de evaluare arată că valorile proprietăţilor imobiliare din România au continuat să scadă şi în ultimul an, dar într-un ritm mai temperat, presiuni mai accentuate fiind asupra terenurilor pentru dezvoltare, care au scăzut cu aproximativ 6% în ultimele 12 luni. Spre deosebire de acestea, terenurile agricole şi-au continuat aprecierea, creşterea în ultimii 2 ani fiind de aproximativ 50%.
Cea mai mare scădere a preţurilor a fost consemnată la apartamentele vechi anul trecut s-a înregistrat în oraşul Arad, de 7,8%, unde preţul mediu a fost în semestrul doi 2013 de 587 euro. Pe locul doi se află Drobeta Turnu Severin, cu o scădere de 4,1% şi o valoare medie de 626 euro/mp şi Ploieşti, cu o scădere de 3,9% şi o valoare medie de 748 euro/mp.
Preţurile apartamentelor noi la nivelul întregii ţări au înregistrat o scădere uşor mai redusă decât a celor vechi, de la începutul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scăderea în ultimele 12 luni de aproximativ 1%.
Capitala a deţinut supremaţia şi în ceea ce priveşte preţurile apartamentelor noi, preţul mediu fiind de aproximativ 1.138 euro/ mp (singurul oraş cu preţuri de peste 1.000 euro/mp), în scădere cu aproximativ 44% faţă de perioada de început a crizei şi cu aproximativ 0,3% mai mici decât în urmă cu 12 luni..
În ceea ce priveşte terenurile pentru dezvoltare, chiar dacă în comparaţie cu perioada similară a anului 2012 preţurile nu au cunoscut o depreciere considerabilă (aproximativ 6%), faţă de începutul crizei, la jumătatea anului 2008, la nivel naţional preţurile au scăzut cu 63%. Cea mai mare scădere din 2013 a fost consemnată la terenurile din Arad şi Ploieşti (14%) şi Târgovişte (13%).
"Un argument în favoarea scăderii continue a preţurilor la terenuri l-a constituit faptul că spre deosebire de piaţa locuinţelor, susţinută de programul Prima Casă, în cazul primelor nu a existat nicio pârghie care să menţină preţul. De asemenea, marja de negociere în cazul terenurilor este mai ridicată decât în cazul locuinţelor", se menţionează în comunicat.
Terenurile agricole au fost foarte căutate în ciuda faptului că de la începutul anului 2012 acestea s-au scumpit cu aproximativ 50%, înregistrând cea mai spectaculoasă apreciere dintre toate sectoarele pieţei imobiliare.
Sursa: Observator.info
Autor: Pro TV ⋅