Depunere de coroane la bustul şi locul de veci al Elenei Ghiba Birta
27.01.2014 ⋅ 0 comentarii
La sfârşitul săptămânii trecute s-au împlinit 150 de ani de la înhumarea în cimitirul Eternitatea a Elenei Ghiba Birta, personalitate marcantă a Aradului, o susţinătoare a învăţământului arădean,dar şi o protectoare a săracilor, care şi-a dedicat întreaga viaţă ajutorării semenilor în a avea parte de educaţie şi cultură. Cu această ocazie colectivului ziarului Aradului şi a televiziunii regionale West TV a iniţiat o depune de coroane la bustul Elenei Ghiba Birta, din spatele Palatului Cultural, dar şi la mormântul personalităţii. „Iniţiativa de a depune coroane la bustul Elenei Ghiba Birta a aparţinut colectivului ziarului Aradului şi a televiziunii West TV, ca un gest de recunoştinţă pentru ce a lăsat Elena Ghiba Birta nouă, tuturor arădenilor” a declarat Andrei Ando, directorul Centrului Media West.
La eveniment au participat conducerea ziarului Aradul și al postului West TV, conducerea Asociației Vatra Românească, reprezentanții partidului Forța Civică. Părintele Emil Roman a oficiat o slujbă de comemorare, iar istoricul Doru Bogdan a punctat, prin câteva cuvinte, importanţa unui astfel de moment. „Nu putem decât să fim recunoscători acestei eroine a Aradului. Şi ar trebui să avem responsabilitatea, ca şi cetăţeni ai acestei urbe, să ne amintim măcar o dată pe an de aceste legende ale dezvoltării noastre ca oraş, comunitate, cultură”.
Elena Ghiba Birta s-a născut în anul 1801 la Bichiş în Ungaria. Rămasă la vârsta de 10 ani. fără părinţi şi fără vreo avere în urma lor, aceasta este crescută de nişte rude din Pâncota. Se căsătoreşte, însă rămâne văduvă la scurt timp. Rămasă singură şi săracă, Elena Ghiba Birta îşi găseşte o slujbă de slujnică la oficiantul cameral Emanuil Gogheru, care după o coabitare de de 33 ani, pentru loialitatea Elenei, îi lasă acesteia toată averea sa. Cu banii şi casele primite, Elena Ghiba Birta a ajutat săracii cu alimente şi hrană şi a investiti în şcolarizarea celor care au avut capacitatea de învăţare, dar fără posibilităţi. Printre cele rămase în urma Elenei Ghiba Birta se numără liceul ce îi poartă numele, fiind totodată prima şcoală de fete a Aradului în vremea respectivă.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅