Local

Teatrul de vară, o instituţie care promite evenimente atractive şi vara aceasta!

28.01.2014 ⋅ 0 comentarii

Nicolae Ioţcu: „Teatrul de Vară pune în mişcare sângele Aradului pe perioada verii, incluzând oraşul într-un circuit cultural european”

Teatrul de Vară al Centrului Cultural Judeţean este probabil cel mai important câştig pentru viaţa culturală arădeană, în ul­timii ani. Mii de arădeni au participat la spectacole de bună calitate într-o perioadă de regulă lâncedă pentru activităţile cul­turale, în miezul verii. Prin realizarea acestui proiect, Consiliul Judeţean, în subordinea căruia funcţionează Centrul Cul­tu­ral Judeţean, a creat nu numai o ofertă culturală de bună calitate pentru publicul arădean, dar a şi introdus în circuitul cultu­ral un nou spaţiu – curtea interioară deosebită a Centrului Cultural Judeţean, de pe strada Bariţiu!

 La nivelul Consiliului Jude­ţean  s-au purtat mai multă vreme discuţii cu directoarea Centrului Cul­tural Judeţean, Ana Maria Dragoş şi s-a reuşit închegarea în institu­ţia respectivă a unei echipe bune, performantă, care a dus la bun sfâr­şit proiecte locale şi interna­ţionale de mare amploare. Ideea Teatrului de Vară nu este una no­uă. Fenomenul cultural local a fost studiat timp de mai mulţi ani,  au avut loc discuţii cu specialişti în domeniu şi s-a luat decizia ve­nirii cu o ofertă de evenimente de calitate în lunile iulie şi august, când în mod tradiţional instituţiile arădene de cultură sunt în va­canţă. În această echipă de pro­iect au fost cooptaţi oameni cu ex­perienţă şi cu expertiză, oameni pricepuţi, care au reuşit să facă o treabă excelentă în domeniul ma­na­gementului cultural! Putem spu­ne că Teatrul de Vară pune în miş­care sângele Aradului pe perioada verii, incluzând oraşul într-un circuit cultural european.

Proiectul acesta este gândit şi implementat de profesionişti, de oameni care se pricep la cultură atât din punct de vedere al ela­bo­rării unui program atractiv cât şi al relaţiei personale cu instituţii, aso­ciaţii profesionale, profesio­nişti din lumea spectacolului european, deci au un ascendent la nivelul ma­nagementului cultural. Nu se poa­te vorbi, aşadar, despre „un se­cret” al succesului Teatrului de Vară. „Se­cretul” este că s-a mizat pe o echi­pă foarte bună, care şi-a de­monstrat şi cu acest prilej valoa­rea.

Teatrul de Vară va continua şi anul acesta, adresându-se celor ca­re înţeleg şi agreează fenomenul cultural.

Centrul Cultural Judeţean func­ţionează pentru a pune în valoare artiştii arădeni, oamenii de cultu­ră ai Aradului, actul de creaţie ară­dean, nu numai în judeţ, în ţară, ci la nivel european. La fel, scopul său este să aducă în Arad actul cultural european, incluzând judeţul într-un circuit internaţional.

Sute de arădeni au fost pre­zenţi la vernisajul expoziţiei CreArt, fi­ind urmaţi, în săptămânile de du­pă vernisaj, de alte mii de persoa­ne interesate de direcţia artei mo­derne europene. La nivel european proiectul a avut zeci de mii de vizi­tatori, doar la Valladolid expoziţia atingând recordul de zece mii de vizitatori. La Arad au expus artişti din 12 oraşe din nouă state, iar ar­tişti arădeni au ajuns cu lucrările lor în occident. Teatrul de Vară şi-a deschis stagiunea cu Gala de Operă, care a avut invitaţi doi so­lişti de la Viena şi unul dintre cei mai importanţi dirijori ai momentului. Aradul cultural este în Eu­ropa cu mult înaintea Aradului ad­ministrativ, această preocupare mulându-se  şi pe proiectul muni­ci­palităţii Arad – Capitală Cul­tu­rală Europeană în 2021.

Despre finanţarea culturii arădene, Nicolae Ioţcu ne-a declarat: „Noi suntem printre puţinele Con­silii Judeţene din România ca­re finanţează o revistă de cultură, şi încă una de foarte bună calitate. Este vorba despre Arca, unde dl. Vasile Dan a adunat o echipă care asigură un conţinut editorial ce ne califică în competiţia cu cele mai puternice şi influente publicaţii si­milare din România. Aţi văzut suc­cesul Caravanei Tradiţiilor, în lu­na decembrie, ceea ce ne moti­vea­ză să dezvoltăm în continuare acest proiect. Apoi, vă reamintesc că am introdus Aradul într-un calendar naţional al evenimentelor ortodo­xi­ei, organizând câteva activităţi de mare anvergură pentru spiritua­li­tatea românească: Festivalul Fi­lo­calia, conferinţe teologice, un spec­tacol al Corului Patriarhiei, aduce­rea la Arad a Sfintelor Moaşte ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Dorim să continuăm pe acest filon al spiritualităţii ortodo­xe, menţinând Aradul în centrul evenimentelor de acest gen atât de necesare în vremurile noastre! Pentru anul 2014 avem planuri importante în cultura arădeană, va fi o perioadă densă şi frumoasă!”

Consiliul Judeţean finanţează trei dintre instituţiile care contri­bu­ie la acest proiect: Biblioteca Ju­deţeană A. D. Xenonol, Comple­xul Muzeal Arad şi Centrul Cul­tural Judeţean Cultural. Sunt trei piloni extrem de importanţi, care pe lângă cele două instituţii fi­nanţate de primărie, Filarmonica şi Teatrul, reprezintă coloana vertebrală a proiectului Arad - Ca­pi­tală Culturală Europeană în 2021. Centrul Cultural Judeţean este cea mai activă instituţie arădeană la nivel european, atât prin fi­nan­ţările pe care le-a atras cât şi prin artiştii pe care îi promovează în stră­inătate.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro