Teatrul de vară, o instituţie care promite evenimente atractive şi vara aceasta!
28.01.2014 ⋅ 0 comentarii
Nicolae Ioţcu: „Teatrul de Vară pune în mişcare sângele Aradului pe perioada verii, incluzând oraşul într-un circuit cultural european”
Teatrul de Vară al Centrului Cultural Judeţean este probabil cel mai important câştig pentru viaţa culturală arădeană, în ultimii ani. Mii de arădeni au participat la spectacole de bună calitate într-o perioadă de regulă lâncedă pentru activităţile culturale, în miezul verii. Prin realizarea acestui proiect, Consiliul Judeţean, în subordinea căruia funcţionează Centrul Cultural Judeţean, a creat nu numai o ofertă culturală de bună calitate pentru publicul arădean, dar a şi introdus în circuitul cultural un nou spaţiu – curtea interioară deosebită a Centrului Cultural Judeţean, de pe strada Bariţiu!
La nivelul Consiliului Judeţean s-au purtat mai multă vreme discuţii cu directoarea Centrului Cultural Judeţean, Ana Maria Dragoş şi s-a reuşit închegarea în instituţia respectivă a unei echipe bune, performantă, care a dus la bun sfârşit proiecte locale şi internaţionale de mare amploare. Ideea Teatrului de Vară nu este una nouă. Fenomenul cultural local a fost studiat timp de mai mulţi ani, au avut loc discuţii cu specialişti în domeniu şi s-a luat decizia venirii cu o ofertă de evenimente de calitate în lunile iulie şi august, când în mod tradiţional instituţiile arădene de cultură sunt în vacanţă. În această echipă de proiect au fost cooptaţi oameni cu experienţă şi cu expertiză, oameni pricepuţi, care au reuşit să facă o treabă excelentă în domeniul managementului cultural! Putem spune că Teatrul de Vară pune în mişcare sângele Aradului pe perioada verii, incluzând oraşul într-un circuit cultural european.
Proiectul acesta este gândit şi implementat de profesionişti, de oameni care se pricep la cultură atât din punct de vedere al elaborării unui program atractiv cât şi al relaţiei personale cu instituţii, asociaţii profesionale, profesionişti din lumea spectacolului european, deci au un ascendent la nivelul managementului cultural. Nu se poate vorbi, aşadar, despre „un secret” al succesului Teatrului de Vară. „Secretul” este că s-a mizat pe o echipă foarte bună, care şi-a demonstrat şi cu acest prilej valoarea.
Teatrul de Vară va continua şi anul acesta, adresându-se celor care înţeleg şi agreează fenomenul cultural.
Centrul Cultural Judeţean funcţionează pentru a pune în valoare artiştii arădeni, oamenii de cultură ai Aradului, actul de creaţie arădean, nu numai în judeţ, în ţară, ci la nivel european. La fel, scopul său este să aducă în Arad actul cultural european, incluzând judeţul într-un circuit internaţional.
Sute de arădeni au fost prezenţi la vernisajul expoziţiei CreArt, fiind urmaţi, în săptămânile de după vernisaj, de alte mii de persoane interesate de direcţia artei moderne europene. La nivel european proiectul a avut zeci de mii de vizitatori, doar la Valladolid expoziţia atingând recordul de zece mii de vizitatori. La Arad au expus artişti din 12 oraşe din nouă state, iar artişti arădeni au ajuns cu lucrările lor în occident. Teatrul de Vară şi-a deschis stagiunea cu Gala de Operă, care a avut invitaţi doi solişti de la Viena şi unul dintre cei mai importanţi dirijori ai momentului. Aradul cultural este în Europa cu mult înaintea Aradului administrativ, această preocupare mulându-se şi pe proiectul municipalităţii Arad – Capitală Culturală Europeană în 2021.
Despre finanţarea culturii arădene, Nicolae Ioţcu ne-a declarat: „Noi suntem printre puţinele Consilii Judeţene din România care finanţează o revistă de cultură, şi încă una de foarte bună calitate. Este vorba despre Arca, unde dl. Vasile Dan a adunat o echipă care asigură un conţinut editorial ce ne califică în competiţia cu cele mai puternice şi influente publicaţii similare din România. Aţi văzut succesul Caravanei Tradiţiilor, în luna decembrie, ceea ce ne motivează să dezvoltăm în continuare acest proiect. Apoi, vă reamintesc că am introdus Aradul într-un calendar naţional al evenimentelor ortodoxiei, organizând câteva activităţi de mare anvergură pentru spiritualitatea românească: Festivalul Filocalia, conferinţe teologice, un spectacol al Corului Patriarhiei, aducerea la Arad a Sfintelor Moaşte ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Dorim să continuăm pe acest filon al spiritualităţii ortodoxe, menţinând Aradul în centrul evenimentelor de acest gen atât de necesare în vremurile noastre! Pentru anul 2014 avem planuri importante în cultura arădeană, va fi o perioadă densă şi frumoasă!”
Consiliul Judeţean finanţează trei dintre instituţiile care contribuie la acest proiect: Biblioteca Judeţeană A. D. Xenonol, Complexul Muzeal Arad şi Centrul Cultural Judeţean Cultural. Sunt trei piloni extrem de importanţi, care pe lângă cele două instituţii finanţate de primărie, Filarmonica şi Teatrul, reprezintă coloana vertebrală a proiectului Arad - Capitală Culturală Europeană în 2021. Centrul Cultural Judeţean este cea mai activă instituţie arădeană la nivel european, atât prin finanţările pe care le-a atras cât şi prin artiştii pe care îi promovează în străinătate.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅