Local

Şcoli, parcări şi lupoaice ?n şedinţa de ieri a Consiliului Local Municipal

29.01.2014 ⋅ 0 comentarii

Şedinţă maraton ieri în Con­si­liul Local Municipal Arad. S-a văzut faptul că a fost prima şedin­ţă ordinară de anul acesta iar primarul, viceprimarii şi consilierii nu s-au văzut demult. Timp de apro­ximativ 2 ore s-au certat, s-au con­trat, s-au împăcat şi mai ales au lucrat (fiecare după posibilităţi) la imaginea personală. O parte a consilierilor opoziţiei, în special reprezentanţii Partidului Con­ser­vator au fost foarte activi interve­nind cu critici, amendamente sau observaţii aproape la fiecare dintre cele 26 de puncte de pe or­di­nea de zi iar primarul Gheorghe Falcă le răspundea de fiecare dată cu argumentaţii de la 5 minute în sus.

 Nu se schimbă reţeaua şcolară

 Cele mai aprinse dezbateri le-a provocat proiectul de aprobare al reţelei şcolare pe anul 2014 – 2015, proiect care conţinea modi­ficările solicitate de Inspectoratul Şcolar General Arad. De altfel acest proiect a mai fost odată pe ordinea de zi în luna decembrie şi a fost amânat tocmai pentru că a stârnit numeroase nemulţumri în rândul profesorilor de la diferite şcoli, nemulţumiri pe care le-am relatat şi în ziarul nostru de ieri.

Viceprimarul Bognar Levente a propus iniţial dinamitarea între­gului proiect printr-un amendament care stabilea păstrarea reţe­lei şcolare pentru anul 2014-2015 în aceeaşi formă ca cea din pre­zent deoarece modificările solicitate de Inspectorat nu sunt sufici­ent fundamentate.

În acel moment a intervenit pri­marul Gheorghe Falcă. Acesta s-a dezlănţuit asupra inspectorului general Claudius Mladin pe ca­re l-a acuzat de iresponsablitate pentru faptul că nici măcar nu s-a prezentat la şedinţă pentru a sus­ţine modificările solicitate de Ins­pectorat. Din acest motiv prima­rul a solicitat respingerea proiectu­lui. Nu a fost singurul argument: „Am solicitat încă din luna august un dialog cu inspectoratul pentru a vedea ce modificări sunt cu adevărat necesare în reţeaua şcolară dar nu am primit răspuns. Am pri­mit însă un document pe care în momentul în care l-am văzut am ştiut că nu putem vota decât împotriva lui. Este plin de modificări de structură, de comasări, de mutări ale şcolilor şi grădi­ni­ţe­lor toate cu substrat politic. Peste 60% dintre grădiniţe sunt modificate din punct de vedere juridic pentru a putea schimba directo­rii. Se propunea desfiinţarea Li­ce­ului Tehnologic „Iuliu Moldo­van” şi trecerea lui în structura Co­legiului Tehnic pentru Protec­ţia Mediului, adică a unui director agreat de o anumită zonă po­li­tică deşi acel director a dovedit că nu poate gestiona eficient ab­sorbţia unei şcoli generală, şcoala generală numărul 6” a declarat pri­marul Falcă.

Ca urmare consilierii au votat respingerea proiectului şi s-au pro­nunţat pentru înfiinţarea unei co­misii care să cuprindă reprezen­tanţi ai primăriei, ai inspectoratului, ai profesorilor, elevilor şi pă­rinţilor. Consilierul liberal Florin Galiş a cerut ca acea comisie să în­ceapă să lucreze cât mai repede „ca să nu ne prindă iarna viitoare tot fără reţea şcolară organizată” iar conservatoarea Lia Ardelean a cerut „includerea în comisie a re­pre­zentanţilor mediului de afaceri pentru ca viitoarea reţea şcolară să fie în concordanţă cu cererea de forţă de muncă de pe piaţă”.

Colegul Liei Ardelean, Gheor­ghe Ghilinţă a ridicat alte două pro­bleme: costul standard per elev care a fost depăşit anul acesta iar dacă primăria nu acceptă modificările de rigoare ar putea genera o diferenţă care să trebuiască să fie plătită din banii locali precum şi necesitatea avizului din partea Inspectoratului Şcolar pentru re­ţeaua şcolară.

Primarul Gheorghe Falcă a dat asigurări că primăria nu va trebui să dea niciun ban în plus deoa­re­ce costul standard per elev este fi­nanţat în integralitatea lui de la gu­vern iar viceprimarul Bognar Le­vente a mai adăugat că în cazul în care inspectoratul nu îşi dă avi­zul pentru un proiect votat de con­silieri, reţeaua şcolară rămâne cea din anul precedent, adică exact ce se doreşte. Ulterior, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Jude­ţean Arad, Mariana Tocaciu ne-a şi precizat telefonic că inspecto­ra­tul şi-a dat acordul pentru ca reţeaua şcolară să rămână cea din anul precedent.

 Parcări pe Calea Aurel Vlaicu şi Calea Victoriei

 Un alt subiect controversat a fost cel al extinderii reţelei de parcare cu plată din municipiul Arad prin înfiinţarea zonei C de taxare. Primele străzi care vor intra în aceas­tă zonă C sunt două artere importante ale Aradului şi anume Calea Aurel Vlaicu şi Calea Vic­to­riei. Primarul Gheorghe Falcă a argumentat necesitatea acestei extinderi prin faptul că în cartie­re­le de blocuri au fost înfiinţate nu­meroase parcări cu plată în abo­nament şi este nedrept pentru ce­tăţenii care plătesc abonamentul să vadă cum la şosea parchează ori­cine vrea fără să plătească”.

Unul dintre minusurile iniţi­a­le ale proiectului a fost faptul că el prevedea ca plata parcării din zo­na C să se facă doar prin sms însă consilierul PDL Ovidiu Moşneag a propus un amendament, aprobat de altfel, ca plata parcării să se facă şi cu monezi. Cu toate acestea primarul Gheorghe Falcă a ră­mas pe poziţii declarând că în foar­te scurt timp toată lumea va plăti parcarea prin sms şi ca urmare ar fi o risipă de bani achiziţionarea de noi parcometre care peste 2-3 ani nu ar mai fi utile. S-a ajuns astfel la soluţia ca 10 parcometre să fie dislocate din zonele A şi B şi să fie mutate în noile localţii (8 pe Ca­lea Aurel Vlaicu şi 2 pe Calea Victoriei).

Tot printr-un amendament, de data aceasta propus de viceprimarul Cătălin Ţiţirigă, s-a decis şi reducerea tarifelor propuse iniţial pentru plata parcării în zona C. Astfel, pentru 60 de minute tariful este de 0,9 lei (plata cu mone­de sau card) respectiv 0,20 euro + TVA (plata prin sms) iar pentru 120 de minute tariful este de 1,8 lei (plata cu monede sau card) res­pectiv 0,40 euro + TVA (plata prin sms).

Multiculturalismul şi lupoaica


 Alte controverse în şedinţa de consiliu au fost stârnite de pro­iec­tele consilierului liberal Ionel Ciu­pe. Acesta a întocmit un proiect de hotărâre prin care în cartierul Sânicolau Mic era înfiinţată o ca­să a multiculturalismului. Proiec­tul a fost respins de comisii pentru că aparatul primăriei a venit cu ex­plicaţia că nu are nicio clădire dis­po­nibilă. Lovitură de teatru însă, consilierul Ciupe a afirmat în şe­din­ţă că a identificat un spaţiu vis-a-vis de şcoala din cartier şi a cerut amânarea propriului pro­iect pentru ca o comisie (din nou o co­misie!) să se deplaseze la faţa lo­cului pentru a vedea dacă spaţiul respectiv se pretează proiectului. Pornind de aici consilierii s-au lansat în discuţii interminabile despre utilitatea unor astfel de pro­iecte în fiecare cartier. Prima­rul Gheorghe Falcă a afirmat că n-ar avea nimic împotriva unor astfel de obiective doar că ele cos­tă bani şi de banii aceia s-ar putea reabilita o serie de şcoli. Primarul a mai argumentat că mai bine s-ar concentra toată lumea pentru re­pu­nerea în funcţiune a Casei de Cul­tură a Sindicatelor, mai ales că se află într-o zonă în care s-au fă­cut numeroase investiţii cum ar fi Ca­te­drala Nouă sau Parcul Pădu­rice.

Nici al doilea proiect propus de Ionel Ciupe nu a stârnit mai mult entuziasm. Este vorba des­pre amplasarea în Piaţa Romană a unui grup statuar „Lupoaica, Ro­mu­lus şi Remus”. Iniţiatorul a ar­gumentat că în zonă se află pe lân­­gă Piaţa Romană, Calea Ro­ma­ni­lor, podul Traian şi strada Mu­cius Scaevola astfel că un asemenea grup statuar ar constitui „ci­reaşa de pe tort”. Primarul i-a pro­­pus însă consilierului liberal să îşi retragă proiectul pentru ca acesta să beneficieze de aportul specialiştilor în artă plastică şi ur­banism urmând ca apoi să fie in­clus în strategia oraşului pentru  can­didatura la Capitală Culturală Europeană a anului 2021. Pus în faţa unui asemenea mod de a pu­ne problema, consilierul liberal a de­clarat că „nu se poate opune in­tereselor Aradului” şi şi-a retras pro­iectul.

Sursa: Observator.info

Autor: Ziarul Aradul ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro