Local

PDL dă o m?nă de ajutor PNL ?n evaluarea miniştrilor liberali: 10 motive pentru remanierea ministrului Muncii, Mariana C?mpeanu

31.01.2014 ⋅ 0 comentarii

 „Fie că a fost vorba de haosul şi nepriceperea în gestionarea operaţiunii de salvare a victimelor accidentului aviatic din Apuseni, sau acum de impotenţa în gestionarea deszăpezirii în Sud-Estul ţării, românii au putut simţi pe propria piele incompetenţa şi delăsarea actualei guvernări USL. Sindromul proastei guvernări care domină România de 21 de luni încoace este vizibil şi în domeniul muncii şi protecţiei sociale, gestionat de un ministru Mariana Câmpeanu depăşit de situaţie. Sunt cel puţin 10 motive pentru care PNL are o datorie morală în faţa românilor de a-i retrage sprijinul politic ministrului Mariana Câmpeanu”, a declarat astăzi deputatul Claudia Boghicevici într-o conferinţă de presă defăşurată la Arad.




Claudia Boghicevici, coordonatorul domeniului Muncii şi Protecţiei Sociale în Guvernul Alternativă PDL, a prezentat în sprijinul acestor afirmaţii 10 motive pentru remanierea ministrului Câmpeanu, având în vedere anunţata şedinţă a PNL consacrată evaluării activităţii miniştrilor liberali. „În primul rând, trebuie spus că ministrul Mariana Câmpeanu este poate cel mai zelos ministru socialist din actualul guvern. Cu alte cuvinte, nu are nimic de-a face cu doctrina liberală sau cu valorile de centru-dreapta asumate de PNL. În al doilea rând, ministrul Mariana Câmpeanu trebuie să plece din Guvern pentru că în mandatul său s-au înregistrat cele mai multe promisiuni încălcate. Le cer colegilor din PNL să judece corect activitatea ministrului Câmpeanu şi să decidă în consecinţă remanierea acestuia, astfel încât populaţia să fie scutită de alte suferinţe în acest an”, a mai adăugat deputatul PDL.

  Cele 10 motive pentru remanierea ministrului Mariana Câmpeanu, inventariate de deputatul PDL, sunt: îngheţarea nivelului alocaţiilor pentru copii în ciuda promisiunilor USL că acestea vor creşte, , creşterea galopantă a ratei şomajului (71 mii de noi şomeri în noiembrie 2013 faţă de noiembrie 2012, conform datelor INS), calcularea greşită a pensiilor şi generarea unui haos în sistem (fapt confirmat inclusiv prin decizia CCR prin care OUG 1 din 2013 a fost declarată neconstituţională), dispreţul pentru tineri (rata şomajului în rândul tinerilor se apropie de 24%, dar doamna Câmpeanu nu a prezentat încă programele prin care fondurile de 400 milioane euro alocate de Comisia Europeană pentru sprijinirea ocupării tinerilor vor putea fi accesate), rectificările bugetare care au tăiat 1,6 miliarde de lei din fondurile de la Ministerul Muncii în 2013, întârzierea legii uceniciei şi denaturarea ei, eşecul reducerii CAS, haosul în plata obligaţiilor pentru persoanele cu handicap şi pentru însoţitorii acestora (în 2013 a fost întârziată nepermis luni de zile plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi a salariilor asistenţilor sociali care au grijă de aceste persoane), jignirea repetată a femeilor inclusiv prin declaraţii halucinante ca cea legată de oferirea de alimente semipreparate pentru ca femeile să nu mai gătească, dar şi abandonarea legii salarizării unitare.  



10 motive pentru demiterea Marianei Câmpeanu

  În primul rând, trebuie spus că ministrul Mariana Câmpeanu este poate cel mai zelos ministru socialist din actualul guvern. Cu alte cuvinte, nu are nimic de-a face cu doctrina liberală sau cu valorile de centru-dreapta asumate de PNL. În al doilea rând, ministrul Mariana Câmpeanu trebuie să plece din Guvern pentru că în mandatul său s-au înregistrat cele mai multe promisiuni încălcate. 
  În cele ce urmează, voi detalia pe scurt care sunt principalele 10 motive pentru remanierea ministrului Câmpeanu:
  Îngheţarea nivelului alocaţiilor pentru copii la valoarea din 2008 
În 2013 ministrul Câmpeanu a respins mai multe iniţiative parlamentare prin care se majorau alocaţiile pentru copii, inclusiv una depusă de mine împreună cu alţi colegi din PDL. Majorarea sumelor acordate drept alocații pentru copii este una dintre politicile necesare pentru a încuraja natalitatea, în condițiile în care nivelul actual este unul din cele mai scăzute din Europa. Proiectul ținea cont de realitățile economice și susţinea majorarea alocației pentru copiii până la 2 ani la 300 de lei, a celei pentru copiii între 2 și 18 ani la 75 de lei, iar suma lunară pentru copiii cu dizabilități să ajungă la 150 de lei. Doamna ministru Câmpeanu pare însă că se află într-o permanentă confuzie cu privire la această problemă. În timp ce în campania electorală din 2012 și în primăvara lui 2013 ne ducea cu zăhărelul afirmând că acestea vor fi mărite, brusc, în septembrie s-a răzgândit, afirmând „clar nu susţin această propunere, pentru că nu există fonduri.” Guvernul USL, prin punctul de vedere transmis Parlamentului, ne informează că nu poate susține acest proiect pentru că ar fi o cheltuială suplimentară de 151,45 milioane de lei pentru o lună. În același timp, numai anul acesta bugetul Ministerului Muncii a cedat la rectificări 1.6 miliarde de lei. 
  Creşterea galopantă a ratei şomajului 
  Aici cifrele de la statistică sunt clare: şomajul a crescut cu 71 de mii de persoane în ultimul an, de la 669 mii șomeri în noiembrie 2012, la 740 mii în noiembrie 2013. În tot acest timp, ministrul Câmpeanu nu a promovat nici măcar o singură măsură pentru stimularea ocupării pieţei muncii, iar perspectivele pe 2014 sunt la fel de sumbre având în vedere asaltul guvernului prin noi şi noi taxe la adresa întreprinzătorilor.
  Calcularea greşită a pensiilor şi generarea unui haos în sistem
  Aşa cum o spune ferm şi răspicat chiar Consiliul Fiscal, o instituţie independentă, Guvernul Ponta taie din indexarea care revenea legal pensionarilor din sistemul public de pensii. Concret, deşi punctul de pensie trebuia majorat conform Legii 263/2010 cu minim 5% ( 4,1% cât este rata inflaţiei medii proiectate pentru 2013 + 0,9% cât este jumătate din creşterea reală a salariului mediu proiectată pentru 2013), guvernul Ponta acordă doar o indexare de 3,75% a punctului de pensie. Această tăiere a unui drept legal deschide calea unor noi procese în justiţie, sau chiar a unor speţe la CCR, care, în eventualitatea unor decizii favorabile pensionarilor, ar greva substanţial asupra bugetului sistemului de pensii. Să ne amintim doar de decizia CCR de anul trecut care a statuat că Ordonanţa 1 promovată de ministrul Câmpeanu este neconstituţională, determinând un nou haos în recalcularea unor pensii conform indicelui de corecţie din Legea 263 din 2010.
  Dispreţul pentru tineri 
  Șomajul în rândul tinerilor a devenit o problemă spinoasă în întreaga Uniune Europeană, iar România nu face notă discordantă. Ca și restul Europei, Romania se confruntă cu o gravă problemă în ceea ce privește șomajul în rândul tinerilor, care ar putea ajunge anul viitor la o valoare alarmantă de 25%, din cauza numărului mare de absolvenţi care nu au promovat examenul de bacalaureat şi care solicită ajutor de şomaj. Chiar dacă la nivel de ţară suntem astăzi sub media europeană, în România sunt judeţe unde şomajul tinerilor este mare, spre exemplu în zona Moldovei, zona de sud a ţării, dar și în Transilvania. Un tânăr din trei din mediul rural abandonează şcoala, aproape unul din 3 şomeri are între 15 şi 24 de ani şi peste o treime dintre tinerii care lucrează sunt de fapt lucrători familiali neremuneraţi. României îi revin 400 de milioane de euro din fonduri europene în perioada 2014-2015, bani ce pot fi alocaţi pentru acţiuni destinate atât persoanelor din mediul rural, cât şi tinerilor din mediul urban, fiind vizate regiunile de dezvoltare Sud Muntenia, Centru şi Sud-Est, în care şomajul în rândul acestei categorii de tineri este de peste 25%. Pentru accesarea acestor fonduri, guvernul român ar fi trebuit să prezinte Comisiei Europene până în ianuarie 2014 „un program corespunzător” privind utilizarea acestor bani, accentul fiind pus pe  utilizarea fondurilor europene pentru proiecte de ucenicie şi formare profesională a tinerilor la locul de muncă.
  Deşi suntem la sfârşitul lui ianuarie 2014, ministrul Câmpeanu nu a prezentat nicio formă a acestor programe care trebuie trimise la Bruxelles şi suntem astfel în pericol să pierdem 400 de milioane de euro în următorii 2 ani!
  Guvernul Ponta nu promovează nici prin bugetul 2014 vreo măsură de stimulare a ocupării tinerilor. 
  Rectificările bugetare care au tăiat fondurile de la Ministerul Muncii
  În 2013, la sfârşitul lui iulie, Guvernul a tăiat de la Ministerului Muncii 1,15 miliarde de lei, iar în octombrie, de la acelaşi minister au fost tăiate încă 520 milioane lei, din care 330 de milioane de lei de la asistenţă socială şi 82 de milioane de lei de la programele cu fonduri europene nerambursabile. Un calcul simplu ne arată că guvernul USL, sub oblăduirea doamnei Câmpeanu care altădată plângea pe umerii săracilor, a tăiat peste 1,6 miliarde de lei din bugetul pentru protecţie socială. Este pe primul loc între toate ministerele la tăieri bugetare, un etalon al imposturii USL-iste.  Aceste tăieri vin în contextul în care Ministerul Muncii a refuzat creşterea alocaţiilor pentru copii şi a demonstrat că nu este capabil să rezolve problema indemnizaţiilor pentru asistenţii persoanelor cu handicap. 
  Întârzierea legii uceniciei şi denaturarea ei
  Deși unul din obiectivele Guvernului afirmate în justificarea proiectului este reînnoirea eforturilor de a îi readuce într-un sistem de formare pe cei care au părăsit școala timpuriu, prin modificarea legii o persoană ajunsă la 35-40 de ani, care are deja o pregătire profesională, poate încheia un contract de ucenicie.
  Eşecul reducerii CAS
  Reducerea CAS atât la angajatori, cât şi la angajaţi, este o măsură extrem de necesară şi de aceea PDL a depus în primăvara lui 2013 un proiect prin care am cerut diminuarea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 ianuarie 2014. Din păcate ministrul Câmpeanu nu a fost capabil 21 de luni de zile de mandat să promoveze o asemenea măsură.
  Haosul în plata obligaţiilor pentru persoanele cu handicap şi pentru însoţitorii acestora
  În 2013, din păcate, Ministerul Muncii a dat o regretabilă probă de dispreţ faţă de persoanele cu dizabilităţi, întârziind nepermis luni de zile plata indemnizaţiilor pentru aceştia, dar şi a salariilor asistenţilor sociali care au grijă de aceste persoane.
  Jignirea repetată a femeilor (vârsta de pensionare)
  Egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi este o măsură sustenabilă doar atât timp cât autorităţile iau măsuri prin care să fie facilitată creşterea speranţei de viaţă în România. Ori de un an şi jumătate acest guvern nu a făcut nimic pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai. Niciun reprezentant al USL nu a susţinut această măsură în 2010, când a fost propusă de Guvernul PDL. În mod cinic, după doar 3 ani, îşi schimbă opinia şi recunosc implicit că i-au minţit pe români. Doar şi pentru declaraţia sfidătoare şi aberantă conform căreia femeile ar putea fi ajutate dacă li s-ar asigura alimente semipreparate astfel încât să nu mai gătească ministrul Câmpeanu trebuia să îşi dea demisia de onoare!
  Abandonarea legii salarizării unitare
  Guvernul USL a abandonat orice reformă în domeniul salarizării unitare şi preferă să menţină un statu-quo pe care însă nu ştiu cât îl vor mai putea ţine în frâu. Atât timp cât există încă bugetari care câştigă zeci de mii de lei pe lună, în timp ce majoritatea bugetarilor abia câştigă 1000 lei, pacea socială nu poate fi asigurată. Legea din 2010 aducea o grilă care avea un raport între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar de 1 la 15, spre deosebire de 1 la 72 cât era în 2008. De asemenea, noua lege aducea simplificarea sistemului de salarizare prin desfiinţarea treptelor de salarizare în cazul funcţionarilor publici. Termenul pentru intrarea în vigoare integrală a acestei legi a fost stabilit pentru 2015, în funcţie de evoluţiile economice, iar până în 2015 trebuiau emise anual legi privind modul de aplicare a Legii Cadru. Din cauza ministrului Câmpeanu, această lege nu va putea fi aplicată în 2015, deşi aceste termene erau convenite cu FMI şi Comisia Europeană.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro