Sute de arădeni ?şi caută anual rezolvarea problemelor la primărie
06.02.2014 ⋅ 0 comentarii
Sute de arădeni îşi caută anual rezolvarea problemelor la primărie. Se înscriu în audienţă şi aşteaptă ca primarii, viceprimarii şi subalternii să le rezolve problemele. Spre deosebire de primii ani ai democraţiei, numărul audienţelor acordate de edili a scăzut dar marile probleme ale cetăţenilor au rămas aceleaşi.
Unul dintre serviciile oferite de instituţia primăriei este acela de a dialoga direct cu cetăţenii prin audienţele acordate periodic de către primar sau viceprimari. „Audienţele primarului şi ale viceprimarului au loc în zilele de marţi, miercuri şi joi. Înscrierile în audienţă se fac luni dimineaţa pentru săptămâna următoare. Cei interesaţi trebuie să se prezinte la camera 4 de la parterul primăriei cu buletinul şi bineînţeles cu o prezentare a situaţiei care îi determină să solicite audienţa”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al primărei, Corina Drăghici.
Rapoartele primăriei arată că cifra arădenilor care se înscriu în audienţă este de circa 300 anual. Dacă ţinem cont de zilele de weekend şi de sărbătoare ajungem la o medie de un arădean pe zi care vine în audienţă. Cifrele au fost confirmate miercuri când în audienţă la viceprimarul Bognar Levente a fost înregistrată o singură persoană. Problema reclamată a fost una de natură locativă. Persoana pe care am găsit-o în biroul viceprimarului locuieşte într-o casă retrocedată iar proprietarul care a câştigat imobilul în instanţă nu doreşte încheierea unui contract de închiriere. O situaţie de altfel foarte des întâlnită în societatea românească postrevoluţionară.
De altfel locuinţele reprezintă marea problemă ridicată la toate audienţele. „Majoritatea celor care vin în audienţă vor o locuinţă de la primărie. Sunt mulţi care solicită ANL-uri şi tot ce putem face este să-i informăm ce loc ocupă pe lista de priorităţi pentru aceste locuinţe şi care este fondul disponibil al acestora în funcţie de numărul celor care eliberează astfel de locuinţe” ne spune celălalt viceprimar Cătălin Ţiţirigă. Acesta ne-a mai spus că a primit în audienţă şi cetăţeni care solicită asfaltarea străzii pe care locuiesc sau chiar… un loc de muncă. Foarte rare sunt însă cazurile în care în audienţă se înscriu reprezentanţii unui grup de oameni cum ar fi spre exemplu o asociaţie de locatari.
Dacă facem o incursiune în timp, pe vremea fostului primar Cristian Moisescu o să descoperim aceeaşi problemă. Doar că numărul arădenilor care solicitau audienţă era mult mai mare. Întâlnirea cu fostul edil chiar a părut ruptă din anii 90 deoarece Cristian Moisescu a apărut tot pe bicicletă şi a făcut ceea ce făcea la fiecare pas în anii în care era primar: s-a oprit pentru a sta de vorbă cu un cetăţean; era unul dintre tinerii din acei ani care crescut la casa de copii şi care a obţinut o casă de la primărie. „Prima întâlnire n-a fost propriu zis o audienţă ci o întâlnire la care au venit în sala mare a primăriei nu mai puţin de 500 de cetăţeni, toţi cu diferite probleme. Sigur, acesta a fost un record dar în general cam aveam 150 de audienţe pe zi. Era perioada în care oamenii credeau că primarul era un fel de prim secretar care dacă vroia bătea cu pumnul în masă şi se rezolva problema. Dar am încercat să-i ajutăm mai ales pe cei care aveau nevoie de locuinţe prin introducerea unor criterii de acordare a acestora. Până atunci cine vroia o locuinţă găsea un spaţiu liber, se instala acolo, dădea o şpagă şi era făcut proprietar” ne-a declarat Cristian Moisescu.
De reţinut este şi faptul că aprobarea audienţei se face doar dacă problema ridicată este de competenţa primăriei. Solicitantul, chiar dacă cere să fie primit de primar, în funcţie de competenţe şi disponibilitate poate să fie redirecţionat însă către unul dintre viceprimari sau chiar către directorii departamentelor de specialitate din primărie.
Sursa: Observator.info
Autor: Ziarul Aradul ⋅