Cerere foarte mică pentru comerţul stradal de Ziua ?ndrăgostiţilor
11.02.2014 ⋅ 0 comentarii
Şi anul acesta primăria municipiului Arad a oferit comercianţilor de cadouri specifice Zilei Îndrăgostiţilor posibilitatea de a ocupa spaţii în diferite zone ale oraşului pentru a-şi oferi spre vânzare marfa. Oferta primărei a totalizat 215 asemenea spaţii dar surprinzător nu au fost înregistrate decât 50 de cereri.
Cauzele ar putea fi destule şi diverse. După boomul de acum 1 deceniu şi mai bine. Ziua Îndrăgostiţilor sau Ziua Sfântului Valentin înregistrează dacă putem spune aşa un regres de popularitate mai ales că o categorie importantă a populaţiei a descoperit că o asemenea zi există şi în tradiţia populară românească, este vorba de Dragobete şi între sărbătorile româneşti şi cele de import merg mai mult pe prima variantă. De asemenea, în timp şi posibilităţile financiare ale oamenilor precum şi gustul cumpărătorilor s-au rafinat. În timp ce comercianţii de la tarabe manifestă o evidentă lipsă de imaginaţie şi oferă an de an (cel puţin marea majoritate a lor) aceleaşi jucării de pluş, pernuţe inimoare şi diferite obiecte pufoase, roşii-rozalii înscripţionate cu „originalul” „I love you”, cumpărătorii, care evident încearcă să nu uite şi de componenta „surpriză” dintr-un cadou au tot mai multe variante alternative la dispoziţie: magazinele de cadouri precum şi târgurile handmade din marile centre comerciale. Iar preţurile produselor sunt de asemenea destul de variabile astfel că sunt soluţii şi pentru buzunare mai puţin pline.
De altfel şi în rândul arădenilor cu care am stat de vorbă, proporţia celor care evită cadourile cumpărate de la tarabe este mai mare:
Dacă vreau să fac un cadou calumea îl cumpăr din magazin nu de la tarabă de la cine ştie cine. Este o practică ce nu o încurajez.
Calitatea este destul de proastă la produsele de la tarabă. Sunt destul de multe kitschuri, chinezării aduse de pe la engrosurile din Bucureşti.
Cumpăr cadouri de la tarabe, mi se par lucruri frumoase şi la preţuri accesibile.
Cert este că pentru vânzătorii de cadouri de pe tarabe afacerea nu mai merge aşa de bine ca în ultimii ani. Ca atare majoritatea dintre ei se pare că renunţă să îşi mai desfacă marfa în municipiul Arad. Cei 50 care totuşi îşi vor încerca norocul şi anul acesta vor putea fi găsiţi în principal pe Bulevadrul Revoluţiei dar şi în alte locaţii precum zona UTA din cartierul Aurel Vlaicu, Aleea Borsec din Micălaca sau centrul cartierelor Grădişte şi Aradul Nou.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅