Local

Părerile arădenilor sunt ?mpărţite ?n legătură cu noile sancţiuni prevăzute de noul Cod Penal

12.02.2014 ⋅ 0 comentarii

Noul cod penal vine cu pedepse mai mici pentru cei care săvârşesc infracţiuni. Acum pentru aceleaşi infracţiuni pentru ca­re se făcea închisoare, se poate plăti o sim­plă amendă penală. Noul cod penal a născut foarte multe comentarii şi păreri pro şi contra. Prostituţia de exemplu este pri­­vită cu mai multă îngăduinţă. Modifi­că­ri în codul penal au apărut şi la regimul circu­laţiei pe drumurile publice. Şoferii au şi ei motive de bucurie, după intrarea în vi­goa­re a noului Cod Penal, care vine cu pedep­se mai mici pentru infracţiunile rutiere. No­ile prevederi pot înlocui, în unele cazuri, pe­­deapsa cu închisoarea cu amendă. Astfel, şoferii care au o îmbibaţie alcoolică de pes­te 0,80 g/l alcool pur în sânge vor putea fi pedepsiţi cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu o amendă penală, în timp ce, în vechiul cod, sancţiunea era doar detenţia de la 1 la 5 ani.

Se aduc lămuriri şi în ce priveşte mo­mentul prelevării probelor biologice. Aces­tea urmează a fi făcute cu consimţămîntul şoferului, „în cel mai scurt timp“, de o persoană avizată, medic sau asistent medical. Conducătorii auto care refuză recoltarea de probe pentru stabilirea alcoolemiei vor avea parte de pedepse mai mici, potrivit noului cod, în sensul că s-a redus de la 2 la 7 ani, cât era înainte, la 1 la 5 ani, cât pre­vede legea, acum.

Dacă până la intrarea în vigoare a no­ilor prevederi persoanele care puneau în cir­culaţie un autovehicul neînmatriculat ris­cau închisoarea de la 1 la 3 ani, iar acum, pe lângă pedeapsa precizată, vinovatul poa­te fi sancţionat şi cu amendă penală. Şo­fe­rii care produc accidente cu victime pot fi acu­zaţi de vătămare, doar dacă victima a stat peste 90 de zile în spital şi nu 10 zile, ca până acum.

Părerile arădenilor sunt împărţite în ceea ce privesc pedepsele prevăzute în noul cod penal:

 
1. „Nu sunt de acord cu pedepse mici pentru infractori. Nu sunt de acord nici cu eliberări înainte de termen din închisoare. Azi le dai liber iar mâine din nou comit in­frac­ţiuni. Nu e bine nici că pentru unele in­fracţiuni pedepsite cu închisoare în trecut acum se plăteşte doar o amendă penală”.

2. Nu-i o treaă bună cu noul Cod pe­nal. Problema cea mai mare e că statul nu le asigură celor închiş un loc de muncă când ies din puşcărie. De aceea comit alte infracţiuni când ies. De aceea se întâmplă atâtea spargeri şi furturi. Cred că e o mă­su­ră bună că nu pentru toate infracţiunile se face închisoare. Până la urmă tot din banii noştri stau acolo. Cea mai bună pedeapsă pentru cei acre fură este să li se confişte averea”.

3. „Nu sunt de acord ca pentru toate infrcţiunile să se facă îchisoare. Măsura cu amenda penală este una corectă. Că, până la urmă, tot din banii noştri stau în în­chi­soa­re infractorii. Să se stea în închisoare doar pentru infracţiuni foarte grave nu pen­tru orice găinărie”.

4. „Din punctul meu de vedere nu e bine dacă infractorii stau în libertate. Să stea în închisoare dacă au săvârşit infracţiuni. Cu cât stau mai mult în libertate cu atât se gândesc să comită mai multe in­frac­ţiuni”.

Sursa: Observator.info

Autor: Ziarul Aradul ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro