Schimbarea la faţă a sănătăţii publice arădene continuă!
26.02.2014 ⋅ 0 comentarii
Continuă investiţiile în sănătatea publică a Aradului! Consiliul Judeţean a anunţat cu puţin timp în urmă că alte aproape două milioane de euro vor fi alocate achiziţionării de aparatură şi cumpărării clădirii unei secţii de spital (retrocedată şi aflată acum în proprietate privată), în vederea aducerii sale la standarde normale.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Nicolae Ioţcu, a precizat că instituţia a contractat un leasing financiar de 1,2 milioane de euro pentru achiziţionarea de aparatură medicală performantă pentru dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, instituţie aflată în subordine. Potrivit şefului CJ Arad, în cel mult trei luni vor fi livrate spitalului toate echipamentele cumpărate, care sunt pentru blocul operator şi Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, "secţii unde aparatura medicală în mare parte este foarte uzată, iar mobilierul medical, învechit".
De asemenea, Consiliul Judeţean Arad va achiziţiona jumătate din clădirea în care funcţionează Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, împreună cu terenul aferent, pentru care va plăti aproximativ 627.000 de euro, cealaltă parte a imobilului fiind în proprietatea instituţiei. Asta înseamnă că va putea face investiţii în clădirea respectivă, necesare pentru confortul pacienţilor şi al cadrelor medicale. O parte din clădirea secţiei aparţine Consiliului Judeţean, iar pentru cealaltă parte, "de peste 50 la sută", s-a negociat cu proprietarii achiziţia la preţul de 437.800 de euro. Totodată, pentru terenul în suprafaţă de 1.353 de metri pătraţi se va plăti suma de 189.000 de euro, astfel că întreaga achiziţie se va ridica la aproximativ 627.000 de euro, bani urmând să fie alocaţi din bugetul judeţean din 2014 şi 2015.
Sunt două veşti bune pentru arădeni! Sunt vizibile eforturile din ultima perioadă ale preşedintelui Consiliului Judeţean, care se concentrează pe investiţiile în acest domeniu prioritar. O vorbă românească spune că „sănătatea este mai importantă decât toate”, iar la nivel administrativ chiar s-au făcut demersuri concrete, importante, de schimbare a situaţiei unităţilor spitaliceşti arădene. Sigur, nu se poate schimba întregul sistem peste noapte, dar s-au ameliorat şi condiţiile de cazare şi cele de tratament.
Spitalul Judeţean se conturează tot mai mult ca o unitate medicală în standarde normale, aş îndrăzni să spun chiar europene. Est europene, deocamdată, ce-i drept, nu foarte diferite de ceea ce oferă, de pildă, un spital similar din Ungaria. Este adevărat, pe de altă parte, că nu este suficient să investeşti în duşumele, paturi, geamuri, săli de operaţie, izolaţie termică, săli de aşteptare, aparatură, heliport, birouri, reţea de apă, lifturi şi clădiri, pentru a avea un spital bun; sunt de acord că, iată, calitatea actului medical depinde în mare măsură nu de cadrul spitalicesc, ci de valoarea medicilor. Dar tot ce s-a făcut până acum era necesar, şi încă mai trebuiesc făcute multe! Aceste investiţii (până şi enumerarea lor e lungă!) atrag după sine specialişti. Medicii vin acolo unde au condiţii să profeseze, de aceea nu am nicio îndoială că investiţiile masive în infrastructură ar putea rămâne fără un feed-back din partea personalului medical. De altfel, s-a văzut asta şi la atragerea specialiştilor cardiologi, echipa dr. Dină, care a dezvoltat la Arad o bază de cardiologie intervenţională la concurenţă cu Timişoara şi Szeged, una dintre cele mai moderne din ţară.
Sumele investite în sănătatea publică arădeană sunt consistente, iar asta nu are cum să rămână, în timp, fără rezultate spectaculoase. Chiar dacă la nivel personal fiecare dintre noi poate acuza neajunsuri punctuale şi poate avea observaţii critice (justificate, de cele mai multe ori, de subiectivismul pacientului ori al aparţinătorului, care în mod normal pretinde un tratament ireproşabil, în condiţii impecabile, având în vedere miza actului medical) sunt remarcabile implicarea şi efortul schimbării la faţă a sistemului sanitar arădean pentru ameliorarea condiţiilor şi asigurarea unei încrederi necesare a suferindului în infrastructura de care depinde binele, viaţa sa. Şi, să admitem, preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu, are cel mai mare merit în asta!
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅