Local

Aradul face un pas mare ?n candidatura pentru Capitală Culturală Europeană

26.02.2014 ⋅ 0 comentarii

Aradul mută pe tabla de şah a cursei pentru Capitală Culturală Europeană 2021. Ieri au fost prezentaţi câţiva dintre membri fondatori ai asociaţiei care va im­ple­menta strategia Aradului pentru cucerirea acestui titlu. Cu toţii au lansat un mesaj de unitate a arădenilor în jurul unui obiectiv din care nu pot ieşi decât câştigători.

Sala Ferdinand din Palatul Ad­­ministrativ din Arad a fost ieri spa­ţiul în care s-au reunit pentru prima dată public cei care vor com­pune asociaţia culturală „Arad, ca­pitală culturală europeană 2021”.

În acest moment asociaţia are 17 membri fondatori urmând ca în perioada următoare numărul acestora să ajungă la 21. Fac parte din această categorie Primăra Arad, Consiliul Judeţean, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Arad, universităţile arădene, instituţiile de cultură, organizaţii de voluntari şi persoane fi­zice.

După finalizarea listei membri­lor fondatori, asociaţia se va des­chide pentru a primi membri atât persoane fizice şi juridice. Adu­narea Generală a membrilor va vo­ta organele de conducere, pentru funcţia de director al asociaţiei existând deja o nominalizare: directorul general al centrului me­dia West, Andrei Ando.

Principalii implicaţi în formarea şi activitatea ulterioară a acestei asociaţii au declarat:

 Gheorghe Falcă (primar Arad):

„Indiferente de rezultatul final al acestei curse Aradul va avea o altă faţă în anul 2021, pentru că proiectele pe care le vom implementa pentru acest obiectiv le vom du­ce la capăt. Dacă vom câştiga ele vor fi finalizate mai repede pen­­tru că vom beneficia de fonduri suplimentare de la Uniunea Eu­ro­­peană iar dacă nu, noi oricum vom duce proiectele la capăt, chiar dacă într-o perioadă mai lungă de timp pentru că va trebui să completăm sumele necesare din fonduri locale. Aradul şi-a rezolvat priorităţile în ceea ce priveşte eco­­nomia şi infrastructură iar acum a ajuns la momentul în care mai mulţi bani pot fi investiţi în cultură”.

 Adrian Ţolea (vicepreşedinte Consiliul Judeţean Arad):

„Tre­bu­ie să fie o colaborare în­tre toate instituţiile culturale, fie că sunt în subordinea primări­ei, fie că sunt în subordinea consiliului judeţean, astfel încât să avem o strategie co­erentă şi eficientă iar activităţile acestor instituţii să fie complemen­tare.

 Cătălin Lazurcă (preşedinte co­­misia pentru cultură CLM Arad):

„Nu există poziţie mai onoran­tă sau mai flatantă decât să fii preşedintele unei comisii de cul­tură într-un asemenea moment. Vrem să dăm forţă organizatorică şi fi­nanciară acestui proiect aducând personalităţi care să dea credibilitate proiectului. Aşteptăm în asociaţie profesioniştii domeniului cul­tural, dorim să aducem în­tre noi forţa ideilor bune pe care noi ad­mi­­nistraţia să le punem în practică.”

 Hugel Peter (director Com­ple­xul Muzeal Arad):


„Mă bucur că se fac paşi concreţi pentru în­deplinirea acestui proiect, cu oameni dedicaţi Ara­du­lui. Mingea este acum în terenul nostru.”

 Florin Didilescu (director Bi­blio­teca Judeţeană A.D. Xeno­pol Arad):


„Momentul pe care îl trăim este unul crucial. După 24 de ani cul­tura este în sfârşit aşezată în centrul colectivităţii în urma unei decizii politice. Acum este mo­men­tul ca toate energiile comunităţii să se concentreze pe problemele culturale şi pe imaginea oraşului. Salut ideea de a repune cultura în drepturi şi sunt onorat că sunt în echipa fondatoare”.

Bogdan Costea (director Tea­trul Clasic „Ioan Slavici” Arad):


„Prin tot ceea ce facem în co­munitate suntem îndreptăţiţi să credem că suntem pe un făgaş bun. Teatrul Clasic „Ioan Slavici” va fi un element important în această construcţie.

 Alin Văcean (director Filar­mo­ni­ca de Stat Arad):

„Într-un oraş ca Aradul în care printre alţii a cântat Liszt, era fi­resc să fim implicaţi într-un aseme­nea proiect şi sperăm să avem o contribuţie majoră la realizarea lui.”

 Andrei Ando (director Centru Media „West”):

„Nu greşesc dacă spun că tră­im un moment istoric. Pentru pri­ma oară după decenii, Aradul se implică într-o competiţie europea­nă de acest nivel. Este momentul ca tot Aradul, toate asociaţiile şi entităţile să se implice, să dovedim nu doar verbal ci prin implicare că sprijinim Aradul să câştige o competiţie de o asemenea an­ver­gură. Optimismul nostru este motivat de potenţialul şi istoria locului. Fiecare oraş are punctele lui forte prin dimensiune sau unele realităţi pe care poate noi acum le construim dar Aradul tre­buie să îşi reocupe locul istoric de lider al zonei şi de motor al euroregiunii. Fiecare etapă de pregătire e importantă nu doar rezultatul. Nu avem cum să ieşim în pier­dere pentru că investiţiile în in­frastructura Aradului şi eforturile ce vor fi făcute vor fi vizibile şi semnificative. Apelul nostru este ca toată lumea să dea dovadă de unitate pentru că obiectivul nu poa­te fi îndeplinit cu obiective sub­si­dia­re separate.”

 În contextul pregătirilor pentru depunerea candidaturii, Ara­dul va găzdui la începutul lunii vi­i­toare un eveniment cultural cu par­ticipare internațională. Mani­fes­­tarea  dedicată profesioniștilor vieții culturale locale va fi organizată în parteneriat cu europarlamentarul Iosif Matula și se va bu­cu­ra  de  participarea unor oaspeți din țară dar și din străinătate, care au competențe dovedite în proiec­te culturale internaționale. Con­ferința internațională ''Resurse și politici culturale'' va constitui  un  prilej pentru oamenii de cultură și managerii culturali arădeni de a se întâlni cu alți profesioniști din domeniu. Timp de două zile, prin intermediul unor prezentări, studii de caz și ateliere, vor putea fi identificate idei și direcții pentru marketingul și managementul cul­tural ale Aradului. Conferința in­ternațională ''Resurse și politici cul­turale'' se va desfășura în 4-5 martie 2014, în sala Ferdinand a Pri­măriei Municipiului Arad. Prima­rul municipiului Arad a mai oferit câteva informaţii din culisele or­ga­nizării funcţionării şi activităţii acestei asociaţii. Astfel am aflat că:

-În cadrul primăriei se va înfiinţa o structură formată din 4-5 per­soane care se vor ocupa doar de munca la acest proiect.

- Se doreşte încheierea de parteneriate cu localităţi apropiate de municipiul Arad, cum ar fi Şi­ria, Nădlac, Vinga sau Lipova, de­oarece în aceste localităţi sunt obie­ctive foarte importante în desfăşurarea ofertei culturale.

-Vor fi iniţiate discuţii cu partidele politice pentru a intra şi aces­tea în asociaţiei astfel încât proiectul să fie sprijinit de întreaga comunitate arădeană.

-Strategia va fi construită şi cu specialişti din afara oraşului sau chiar din afara ţării. Astfel s-a în­ce­put colaborarea cu un expert ir­lan­dez.

-Documentaţia în ceea ce priveşte constituirea asociaţiei se va finaliza în aproximativ 60 de zile însă activitatea va începe mai re­pe­de.

-Asociaţia va funcţiona pe ba­ză de cotizaţii diferenţiate în func­ţie de persoanele fizice sau juridice care o compun. Se doreşte pen­tru anul 2014 constituirea unui bu­get în valoare de 100.000 de lei.

- În următoarea perioadă ur­mea­­ză identificarea unui sediu, an­gajarea personalului, dar şi cons­tru­irea unui site special pentru can­didatura Aradului la titlul de Ca­pi­tală Culturală Europeană 2021.

Lista membrilori fondatori ai Asociaţiei Culturale „Arad capita­lă culturală europeană 2021 în acest moment:

1. Municipiul Arad

2. Consiliul Judeţean Arad

3. Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Arad

4. Universitatea Aurel Vlaicu

5. Univ. de Vest Vasile Goldiş

6. Biblioteca Judeţeană

7. Filarmonica de Stat Arad

8. Teatrul Ioan Slavici

9. Complexul Muzeal Arad

10. Galeriile Turnu de Apă

11. Centrul Judeţean de Voluntariat

12.  Fundaţia Pro Prietenia

13. Elena Laslean

14. Cetatea Voluntarilor

15. Andrei Ando

16. Europarlamentarul Iosif Matula

17. Lia Faur.



Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro