Parcul sculpturilor de la Căsoaia va fi valorificat turistic, după ce a fost abandonat decenii
03.03.2014 ⋅ 0 comentarii
Zeci de sculpturi de dimensiuni mari, ale unor artisti romani, se gasesc pe un deal din Casoaia, insa nu multi turisti pot admira aceste lucrari, pentru ca zona este greu accesibila.
Parcul de sculpturi monumentale de la Casoaia a aparut in 1971, cand a fost organizata intr-o padure de langa statiune o tabara pentru tinerii artisti. De-a lungul timpului, in special in anii ’80, pe o suprafata de sase hectare, s-au adunat 70 de lucrari, care apartin unui numar de 51 de artisti, intre care George Apostu.
Desi in tara exista putine parcuri similare - cel mai cunoscut fiind cel din Targu-Jiu, unde se afla lucrari ale lui Constantin Brancusi, dupa 1990 cel din Casoaia a fost abandonat, iar vegetatia care a crescut haotic face ca accesul turistilor sa fie dificil.
Consiliul Judetean a inceput demersuri pentru preluarea parcului, pentru a-l valorifica din punct de vedere turistic. Sculpturile se afla in patrimoniul judetean, insa nu si terenul, care este solicitat de la Primaria Tarnova.
Nicolae Iotcu, presedinte CJ Arad: “Speram sa obtinem transferul gratuit al terenului de la Casoaia, sau sa-l putem cumpara la un pret corect, pentru ca acest obiectiv e foarte important pentru judet, iar acum este in stare deplorabila, ceea ce inseamna ca la nivel local nu s-au gasit fonduri. Noi avem capacitatea sa punem in valoare acest parc deosebit, in care exista si lucrari ale unor mari artisti romani”.
Un parc asemanator exista in judetul Arad si la Buteni, dar mult mai mic decat cel de la Casoaia, si acesta fiind in atentia autoritatilor judetene. In acest caz, atat sculpturile cat si terenul au alti proprietari, respectiv Primaria si un composesorat, negocierile intre parti fiind demarate.
(P) Site-ul cu cele mai multe anunturi. Intra si cauta ce ai nevoie! Click aici!
Ambele parcuri ar urma sa faca parte dintr-un circuit turistic nou in judet, proiect pentru care vor fi accesate fonduri europene.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅