?nt?lnire cu alpinistul Zsolt Tőrők, la evenimentul "Arădean ?n munţii lumii, dincolo de limitele proprii"
04.03.2014 ⋅ 0 comentarii
Miercuri arădenii sunt invitaţi la o întâlnire cu alpinistul arădean Zsolt Tőrők. Evenimentul, promovat sub numele "Arădean în munţii lumii, dincolo de limitele proprii" este organizat de librăria Scienta de pe Strada Vasile Alecsandri.
Alpinistul arădean a declarat că spre deosebire de alte evenimente asemănătoare de data aceasta prezentarease va axa nu pe aspectele tehnice ale performanţei ci pe cele umane. "Vreau să vorbesc despre cum am pornit de la un vis de copil şi am ajuns pe vârful Nanga Parbat. Asta deşi veneam dintr-un oraş de câmpie. Miercuri însă vreau să vorbesc mai puţin despre performanţă şi mai multe despre partea umană. Pentru că traseul îl faci din ceea ce ai învăţat şi exersat permanent timp de ani de zile. Dar uneori cel mai greu şi mai deosebit lucru este ca pe munte îţi faci un ceai".
Un alt moment important al întâlnirii de vineri este proiecţia filmului "Sunetul liniştii" realizat chiar de Zsolt Tőrők. Este vorba despre un film realizat lângă Cluj Napoca, la lacul Beliş. Timp de 5 ani alpinistul şi colaboratorii săi au revenit în fiecare an în acest loc pentru a imortaliza imagini din acest cadru natural deosebit, iar cele mai reuşite au fost reţinute în cele aproximativ 10 minute ale filmului. "E un film despre natură şi oameni, despre cum poţi să trăieşti momente mai deosebite atunci când te rupi de civilizaţie şi de oameni. După 5-6 zile te simţi ca în Himalaya deşi tu eşti lângă Cluj. Am făcut acest film pentru că mi-am dat seama după atâţia ani de alpinism că liniştea este o aventură la fel de mare ca şi căţărarea pe un munte de 8.000 de metri. E adevărat este o altfel de aventură dar tot o aventură. Pe munte nu poţi să meditezi pentru că acolo eşti preocupat să îţi atingi scopul şi să rămâi în viaţă." Promovarea evenimentul a prilejuit inevitabil şi provocări adresate alpinistului arădean pe diferite teme. Provocări pe care ca de obicei, Zsolt Tőrők le-a răspuns deschis. Iată ce a mărturisit acesta despre:
Alpiniştii străini: "Nu-mi place să plec în expediţii cu alpinişti occidentali. Nu au iniţiativă şi trebuie să le spui tot timpul ce trebuie să facă. În plus, dacă lor li se spune că nu pot să facă un lucru ascultă orbeşte. Mie dacă îmi spune cineva că nu pot urca un munte cu siguranţă o voi face. Pe undeva e normal atunci când vii dintr-un loc unde 6 luni te lupţi şi treci prin tot felul de experienţe neplăcute pentru a aduna banii necesari expediţiei să nu renunţi aşa uşor. Dar ei pot relua fără probleme expediţia anul viitor şi atunci nu sunt dispuşi să rişte."
Alpinismul în ziua de azi: "S-a ajuns la nişte situaţii demente. În goana după sponsori se încearcă tot felul de teribilisme cum ar fi încercările de a cuceri un vârf de 8.000 de metri în condiţii de iarnă deşi acestea sunt extrem de periculoase chiar şi în cele mai bune condiţii. Mulţi alpinişti au murit din cauza acestui trend şi nu-i văd sensul".
Everest: "Cucerirea Everestului a devenit ceva foarte comercial. Sunt foarte mulţi occidentali foarte bogaţi care vor să ajungă pe Everest doar pentru a-şi pune poza în biroul personal. Sunt duşi în spate de şerpaşi pentru că ei nu sunt pregătiţi aproape deloc şi urcă cu tuburi de oxigen. E o diferenţă uriaşă între a te căţăra cu tuburi de oxigen sau fără".
Alpinism şi celelalte sporturi: "Ni se spune temerarii inutilului. Dar celelalte sporturi nu sunt inutile? Cât de util este să alergi suta de metri în 7 secunde?! Din acest punct de vedere toate sporturile sunt la fel. Diferenţa este că la noi se moare, la noi după ce ţi-ai atins ţinta constaţi că ţi-ai terminat treaba doar pe jumătate deoarece mai trebuie şi să te dai jos de pe munte; şi mai este o diferenţă: noi nu avem public, nu beneficiem de energia pozitivă care vine dinspre galerie".
Accidentul mortal din munţii Făgăraş: "Muntele nu aşteaptă să te ucidă. Când un alpinst moare este clar că ceva nu a făcut bine. Dar este inacceptabil ca în secolul XXI un alpinist să cadă în prăpastie sâmbătă şi să fie găsit abia luni dimineaţa. Acţiunile salvamontiştilor au fost ineficiente".
Cei care doresc să afle mai multe din lumea specială a alpinismului dar şi despre legătura dintre om şi natură sunt invitaţi miercuri 5 martie de la ora 18 la librăria Scienta de pe strada Vasile Alecsandri.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅