Local

Statuia lui Ioan Nepomuk, protectorul Aradului, recondiţionată de Mihai Takacs

04.03.2014 ⋅ 0 comentarii

Statuia lui Ioan Nepomuk,  protectorul Aradului, a fost recondiţionată din nou ieri. Statuia originală este cel mai vechi mo­nument al oraşului şi în prezent se află în incinta bisericii romano-catolice Arad, copia expusă în piaţeta de pe strada Epis­copiei fiind opera artistului plastic arădean Mihai Takács. Tot el a fost cel care ieri a re­pus statuii - crucea - care a fost dis­trusă la finele anului trecut.

 Statuia a fost ridicată în anul 1729, imediat după sanctificarea epis­copului ceh de către papalita­te. Sfântul fiind protectorul ape­lor, a podurilor, statuia lui a fost aşe­zată iniţial pe malul Mureşului lângă clădirea vămii de sare, fiind mutată în actualul loc în 1880, du­pă construirea primăriei şi ridi­că­rii digului Mureşului. Statuia colo­rată provine dintr-un atelier vie­nez, fiind opera unui sculptor ano­nim și reprezintă sfântul în straie pre­o­ţeşti, cu ornamentaţie barocă. Acum în Arad se găsesc două astfel de statui: o statuie realizată în anul 1729 în stil baroc şi care se află la intrarea în Catedrala ro­ma­no-catolică şi o copie a acesteia afla­tă pe Strada Episcopiei reali­za­tă de artistul arădean Mihai Ta­kacs. Originalul a fost iniţial am­pla­sată în locul în care se află as­tăzi Palatul Administrativ, iar în anul 1870 a fost mutată în am­pla­samentul de pe Strada Episcopiei.  Sfântul Ioan Nepomuk este considerat şi astăzi patronul oraşului Arad.  De la realizarea ei şi până în prezent statuia lui Ioan Nepo­muk realizată de marele artist ară­dean a mai suferit recondiţionări. Cea de astăzi era imperios necesa­ră dat fiind că statuii - îi lipsea cru­cea de câteva luni. Artistul a gă­sit acum şi soluţia pentru ca acea­sta să fie înlocuită în caz că va avea aceeaşi soartă ca precedenta.

 “Am realizat un sistem de le­gătură între statuie şi cruce ase­me­nea unui sistem de înfiletare, astfel încât în cazul în care şi aceas­tă cruce se va rupe sau va fi deteri­o­­rată o vom putea schimba mult mai uşor”, a declarat Mihai Ta­kacs.

 După legendă, se spune că Jo­hannes von Nepomuk a fost schin­giut şi omorât fiind aruncat în Vlta­va de pe „Podul Carol”, deoarece a respectat sacramentul (taina) îm­părtăşaniei şi nu a vrut să-i di­vul­ge regelui Wenzel păcatele spo­ve­di­te lui de soţia regelui. În anul 1721 a fost canonizat, declarat sfânt, de Papa Benedict al XIII-lea (1724-1730).  Johannes von Ne­pomuk este patronul protector al Boemiei, preoţilor, corăbie­ri­lor, plutaşilor şi morarilor, po­du­rilor sial celor care păstrează o tai­nă. Cea mai importantă statuie a lui se află lângă „Podul Carol” din Praga.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro