Peste 2000 de bilete de tratament puse la dispoziţie arădenilor de Casa Judeţeană de Pensii
05.03.2014 ⋅ 0 comentarii
Veste bună pentru pensionarii arădeni. Peste 2000 de bilete de tratament au ajuns la Casa Judeţeană de Pensii din Arad. Cele mai multe bilete au primit staţiunile din judeţ şi împrejurimi urmând ca după luna aprilie să se primească şi în celelalte staţiuni din ţară. „Pentru anul 2014, Casei Judeţene de Pensii Arad i-au fost repartizate până în prezent un număr de 2.440 bilete de tratament numai în staţiunile în care CNPP are baze proprii de tratament, împărţite în 19 serii, în perioada 15.02.2013 - 29.11.2014. (ultima serie având începerea sejurului în data de 29.11.2014)”, spune Mihaela Vasil, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Arad.
Cele mai multe bilete de tratament s-au primit în staţiunile din judeţul Arad şi împrejurimi: Moneasa - TBRCM Codru Moma -1.651 locuri; 1 Mai - TBRCM Hotel CERES - 437 locuri; Buziaş - TBRCM Hotel SILVANA - 93 locuri; Geoagiu - TBRCM Hotel CERES - 189 locuri. Durata unui sejur este de 16 zile, iar a tratamentului balnear este de 12 zile. Biletele de tratament balnear se vor repartiza pe baza criteriilor stabilite de CNPP Bucureşti prin Ordinul Preşedintelui. În acest sens, prin Casa Judeteana de Pensii Arad se vor repartiza bilete de tratament pensionarilor şi asiguraţilor sistemului public de pensii precum şi beneficiarilor unor legi speciale care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear gratuit care-si au domiciliul sau reşedinţa în judeţul Arad.
„În 2014, soţii sau soţiile pensionarilor sau asiguraţilor care nu au calitatea de asiguraţi ai sistemului public de pensii (pensionar sau salariat) nu mai pot beneficia de bilet de tratament în calitate de însoţitor al titularului. De asemenea copiii minori ai pensionarului sau asiguratului nu mai beneficiază de bilet de tratament în calitate de însoţitor”, mai precizează Mihaela Vasil. Biletele pe serii vor fi repartizate prin aplicaţia informatica pusă la dispoziţie de CNPP Bucureşti în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut de fiecare solicitant în baza unor criterii specifice de acordare stabilite pentru fiecare tip de asigurat, în funcţie de opţiunea făcuta de solicitant şi de ordinea menţionata pe cerere. Criteriile de repartizare vor avea în vedere: daca solicitantul a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii 2 ani, în sezon (perioada 15 mai - 31 august a fiecărui an) sau extrasezon (celelalte perioade ale anului); categoria de pensie (pensie invaliditate, pensie limita de vârsta, pensie de urmaş, etc.); cuantumul total brut al drepturilor de pensiei, nivelul câştigului brut lunar al asiguratului; cuantumul pensiei, indemnizaţiei şi prestaţiei pentru beneficiarii de bilete gratuite în baza unor legi speciale. „Listele cu cererile aprobate vor fi afişate la sediul Casei Judeţene de Pensii Arad şi pe pagina de internet a Casei Judeţene de Pensii Arad cu cel puţin 14 de zile anterioare primei zile de începere a fiecărei serii”, mai spune directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Arad. În situaţia în care persoana căreia i-a fost aprobata cererea nu s-a prezentat la Casa Judeţeană de Pensii Arad pentru ridicarea biletului de tratament şi nu a anunţat în prealabil despre acest fapt cel puţin cu 10 zile înainte de începerea seriei, Casa Judeteana de Pensii Arad va considera biletul disponibil, repartizându-l altui solicitant.
Biletele de tratament se eliberează titularului, sotului în baza actelor de identitate ale soţilor şi a certificatului de căsătorie, persoanelor îndreptăţite sa însoţească pensionarii de invaliditate gradul I, persoanele cu handicap sau copiii minori beneficiari ai pensiei de urmaş sau în cazuri excepţionale mandatarilor împuterniciţi de titular pe baza unei procuri autentificate.
În cazul asiguraţilor, contribuţia individuala la plata biletului este de 50% din preţul biletului de tratament daca câştigul brut înregistrat în declaraţia privind obligaţiile de plata a contribuţiilor sociale, impozitului şi evidenta nominala a persoanelor asigurate din luna anterioara celei în care se face repartiţia este mai mic sau egal cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale (în 2014 - 2.298 lei). În cazul în care venitul individual este mai mare, se plăteşte preţul integral. Preţul integral variază între 1.372 -1.420 lei, în funcţie de categoria unităţii de tratament.
În cursul unui an calendaristic se poate elibera un singur bilet de tratament aceluiaşi beneficiar, indiferent daca este cu plata unei contribuţii sau gratuit.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅