Local

Peste 2000 de bilete de tratament puse la dispoziţie arădenilor de Casa Judeţeană de Pensii

05.03.2014 ⋅ 0 comentarii

Veste bună pentru pensionarii arădeni. Peste 2000 de bilete de tratament au ajuns la Casa Jude­ţea­nă de Pensii din Arad. Cele mai multe bilete au primit staţiu­nile din judeţ şi împrejurimi ur­mând ca după luna aprilie să se pri­mească şi în celelalte staţiuni din ţară. „Pentru anul 2014, Casei Ju­­deţene de Pensii Arad i-au fost re­partizate până în prezent un nu­măr de 2.440 bilete de tratament numai în staţiunile în care CNPP are baze proprii de tratament, îm­părţite în 19 serii, în perioada 15.02.2013 - 29.11.2014. (ultima serie având începerea sejurului în data de 29.11.2014)”, spune Mi­ha­ela Vasil, director executiv al Ca­sei Judeţene de Pensii Arad.

Cele mai multe bilete de tra­ta­ment s-au primit în staţiunile din judeţul Arad şi împrejurimi: Mo­neasa - TBRCM Codru Mo­ma -1.651 locuri; 1 Mai - TBR­CM Hotel CERES - 437 locuri; Bu­ziaş - TBRCM Hotel SILVANA - 93 locuri; Geoagiu - TBRCM Ho­tel CERES - 189 locuri. Durata unui sejur este de 16 zile, iar a tra­tamentului balnear este de 12 zi­le. Biletele de tratament balnear se vor repartiza pe baza criteriilor sta­bi­li­te de CNPP Bucureşti prin Or­dinul Preşedintelui. În acest sens, prin Casa Judeteana de Pensii Arad se vor repartiza bilete de tra­tament pensionarilor şi asigura­ţi­lor sistemului public de pensii pre­cum şi beneficiarilor unor legi spe­ciale care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear gratuit care-si au domiciliul sau reşe­din­ţa în judeţul Arad.

„În 2014, soţii sau soţiile pensionarilor sau asiguraţilor care nu au calitatea de asiguraţi ai siste­mu­lui public de pensii (pensionar sau salariat) nu mai pot beneficia de bi­let de tratament în calitate de în­soţitor al titularului. De asemenea copiii minori ai pensionarului sau asiguratului nu mai beneficia­ză de bilet de tratament în calitate de însoţitor”, mai precizează Mi­ha­ela Vasil. Biletele pe serii vor fi repartizate prin aplicaţia informa­ti­ca pusă la dispoziţie de CNPP Bu­cureşti în ordinea descrescătoa­re a punctajului obţinut de fiecare solicitant în baza unor criterii spe­cifice de acordare stabilite pentru fiecare tip de asigurat, în funcţie de opţiunea făcuta de solicitant şi de ordinea menţionata pe cerere. Criteriile de repartizare vor avea în vedere: daca solicitantul a bene­ficiat de bilet de tratament balne­ar în ultimii 2 ani, în sezon (pe­ri­oada 15 mai - 31 august a fiecărui an) sau extrasezon (celelalte pe­ri­oade ale anului); categoria de pen­­sie (pensie invaliditate, pensie li­mita de vârsta, pensie de urmaş, etc.); cuantumul total brut al drep­turilor de pensiei, nivelul câştigului brut lunar al asiguratului; cuan­tu­mul pensiei, indemnizaţiei şi pres­taţiei pentru beneficiarii de bilete gratuite în baza unor legi speciale. „Listele cu cererile aprobate vor fi afişate la sediul Casei Judeţene de Pensii Arad şi pe pagina de internet a Casei Judeţene de Pensii Arad cu cel puţin 14 de zile anterioare pri­mei zile de începere a fiecărei serii”, mai spune directorul execu­tiv al Casei Judeţene de Pensii Arad. În situaţia în care persoana căreia i-a fost aprobata cererea nu s-a prezentat la Casa Judeţeană de Pensii Arad pentru ridicarea bi­letului de tratament şi nu a anun­ţat în prealabil despre acest fapt cel puţin cu 10 zile înainte de în­ce­perea seriei, Casa Judeteana de Pensii Arad va considera biletul dis­ponibil, repartizându-l altui so­licitant.

Biletele de tratament se eli­be­rează titularului, sotului în baza ac­telor de identitate ale soţilor şi a cer­tificatului de căsătorie, persoa­nelor îndreptăţite sa însoţească pensionarii de invaliditate gradul I, persoanele cu handicap sau co­piii minori beneficiari ai pensiei de urmaş sau în cazuri excep­ţio­na­­le mandatarilor împuterniciţi de titular pe baza unei procuri au­tentificate.

În cazul asiguraţilor, contri­bu­ţia individuala la plata biletului este de 50% din preţul biletului de tratament daca câştigul brut în­registrat în declaraţia privind obli­gaţiile de plata a contribuţiilor so­ciale, impozitului şi evidenta no­mi­nala a persoanelor asigurate din luna anterioara celei în care se face repartiţia este mai mic sau egal cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bu­getului de asigurări sociale (în 2014 - 2.298 lei). În cazul în care venitul individual este mai mare, se plăteşte preţul integral. Preţul integral variază între 1.372 -1.420 lei, în funcţie de categoria unităţii de tratament.

În cursul unui an calendaristic se poate elibera un singur bilet de tratament aceluiaşi beneficiar, in­diferent daca este cu plata unei con­tribuţii sau gratuit.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro