Hanul Moara cu Noroc este reprezentantul Crişanei la Congresul Internaţional al Tradiţiilor Culinare
20.03.2014 ⋅ 0 comentarii
Bucătari din 36 de țări din diferite colțuri ale lumii au participat în perioada 13-17 martie a.c. la primul Congres Internațional al Tradițiilor Culinare, care a transformat Bucureștiul pentru 4 zile în capitala gastronomiei mondiale.
Evenimentul a avut loc la hotelul Pullman World Trade Plaza din Capitală și are ca scop promovarea tradițiilor culinare din fiecare țară participantă, rezultatul final fiind editarea primei Enciclopedii mondiale a Tradiţiilor Culinare.
Congresul a fost organizat de Asociația Culturală Euro Est Alternativ în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Turism și World Association of Chefs Societies.
România a fost reprezentată în cadrul Congresului Internațional al Tradițiilor Culinare de la București de către mai multe echipe, din fiecare regiune istorică: Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea şi de Echipa Militară a României.
În cadrul Congresului, fiecare țară a fost reprezentată de către o echipă alcătuită din 3 bucătari: un bucătar a susţinut un discurs privind informaţiile despre preparatele tradiţionale din ţarape care o reprezintă (istoria produselor, ingredientele, tehnica de preparare, suporturile de expunereș.a.), iar ceilalți doi bucătari au pregătit și prezentat preparate specifice bucătăriei lor. Fiecare echipă a pregătit 3 produse specifice țării din care provine: antreu, fel principal și desert.
Ţările participante la Congres au fost: Albania, Arabia Saudită, Azerbaijan, Bosnia și Hertzegovina, Bulgaria, Canada, Cipru, Coreea de Sud, Croația, Elveția, Finlanda, Grecia, Hong Kong, Japonia, India, Islanda, Israel, Italia, Liban, Malaezia, Macedonia, Malta, Mexic, Myanmar, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Singapore, Thailanda, Taiwan, Tunisia, SUA., Ucraina, Ungaria, Uzbekistan.
Zona Crisana a fost reprezentată la eveniment de echipa Hanului Moara cu Noroc formată din Zoltan Mate, Alina Bucatos şi Alina Bucatos. Echipa a pregătit un meniu tradiţional format din: ciorba lui Grof Vermesy - un preparat cu influenţe unguresti servita la curtea nobilimii unguresti, friptura lotrilor - iepure salbatic la cuptor cu vin alb si legume cu puternice influente in legendele vestitului haiduc Lica Samadaul si coarda cu branza dulce.
In cea de-a treia zi a congresului, Echipa Crisana - Hanul Moara cu Noroc a prezentat, in fata unui auditoriu format din reperezentantii tarilor participante dizertatia cu titlul: “Traditii culinare pe Canalul Morilor”. Lucrarea exemplifica gastronomia traditionala in timpul posturilor bisericesti precum si in timpul celor mai importante momente din timpul taranului roman: botezul, nunta, inmormantarea etc.
Atat lucrarea precum si retetele celor trei preparate vor fi disponibile pe siteul www.hanulmoaracunoroc.ro
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅