Ştevia, leurda, măcrişul şi urzica au invadat pieţele arădene
24.03.2014 ⋅ 0 comentarii
Primăvara, anotimpul în care simțim nevoia să ne purificăm organismul. După o iarna scurtă, necesitatea unor alimente proaspete este inevitabilă. Murăturile, fripturile sarmalele și tocănițele își spun cuvântul. Și ne gândim cu extaz la trufandalele de primăvara.
Piețele sunt pline, ofertele variate. Începând cu fructe exotice, eternele legume dar și urzică, leurdă ștevie și măcriş. În această perioadă, cel putin așa spun medicii, este indicat să ne revitaminizăm. Să consumăm cât mai multe legume. Pentru cura de fructe așteptăm vara.
Piața abundă de urzică, leurdă, măcriș și ștevie (dragavei). Ofertele sunt variate de la 50 de bani grămada până la 1,5 lei în funcție de prospețime. Cele proaspete sunt ținute la preț, cele uşor ofilite se vând la jumătate de preț și chiar dacă este vremea lor solicitările sunt minime. Se pare că vitaminizarea de primăvară nu are clienți sau poate bani. Produsele rămân pe mese până se ofilesc și nu mai sunt vandabile. Cu toate că produsele sunt autohtone nu prea au trecere. Se pare că lumea preferă încă fructele exotice. Prețurile nu sunt diferite față de iarnă însă lumea a rămas la ideea că în această perioadă trebuie să consumi fructe și legume exotice și nu legume autohtone pe care le găsim doar pentru o scurtă perioadă. Obișnuința sau poate snobismul ne determină să nu mai apreciem savoarea ceaiului de urzică, a ciorbei de dragavei sau sote-ului de măcriș. Ni se pare probabil mult prea complicat să adăugăm la ciorba clasică și o mână de verdeață. Și totusi organismul nostru este însetat. Însetat de vitaminizare. Nu înțelegem de ce primăvara avem stări de slăbiciune. Suprasaturat organismul de toxinele acumulate în timpul iernii își cere drepturile. Vrea vitamine. Prin generozitatea naturii le avem mult mai devreme, să ne folosim de ele. Salata de leurdă este un deliciu pentru oricine. Reteta aflată de la una dintre vânzătoare: leurdă, oțet, sare, ulei și o roșie tăiată mărunt se potriveste cu orice friptură și cartofi prăjiți.
Sursa: ARQ
Autor: Anemona Ştefănescu ⋅