Prin metoda "accidentul" - un pensionar din Arad a fost lăsat fără banii de ?nmorm?ntare
27.03.2014 ⋅ 0 comentarii
Metoda înşelătoriilor prin telefon a luat amploare, astfel că tot mai multe persoane cad victime acestui tip de păcăleli. Practic, oamenii sunt anunţaţi că membri ai familiei lor au fost implicaţi în accidente grave şi că, pentru a scăpa de probleme, ar trebui să transfere urgent o sumă mare de bani. Ultimul care a depus plângere la Poliție este un biet pensionar din Arad, care a rămas fără banii de înmormântare.
Metoda „accidentul” este pe cât de simplă, pe atât de eficientă, fiind aplicată, în special de către deținuți. Aceștia își identifică victimele din rândul oamenilor în vârstă, apoi află câte ceva despre ele, iar mai apoi le contactează telefonic și le transmit că rudele, nepoții sau copiii au fost implicați într-un grav accident și că, pentru a-i ajuta, trebuie să plătească.
Uneori suspecții se dau drept Polițiști sau avocați. Fac acest lucru cu atâta convingere, încât oamenii se conformează imediat, fără să mai verifice dacă au sau nu dreptate. "M-a sunat că familia mea, respectiv fata, ginerele şi nepotul au avut un accident şi sunt duşi la spital. S-a prezentat că e poliţist, după aia am depus banii, 5.000 de lei și pe urmă mi-a spus să ard tot ce am cumpărat, cartelele, tot", povestește pensionarul
Pe lângă faptul că a plătit o sumă importantă de bani, fără să verifice, pensionarul i-a cumpărat celui care tocmai l-a lăsat fără economii și câteva cartele preplătite. "Avocatul mi-a zis să depun banii la bancă și să cumpar 5 cartele cu câte 25 de euro, bucata. A zis să îi dau seria și numărul de la cartele. Când am auzit că e familia mea, vă dați seama... am lichidat toți banii de la bancă... și nu mai știam ce să fac, până au venit ei la mine și s-au prins cu mâna de cap", mai povestește pensionarul.
Polițiștii încearcă să îi identifice pe suspecți, însă acest lucru se poate realiza cu mare dificultate, fiindcă interceptările nu se mai pot face decât în situații excepționale.
Agent principal Liber Ovidiu - IPJ Arad, spune că: "au fost demarate cercetări pentru a identifica personele în cauză. De asemenea transmitem tuturor celor care primesc astfel de apeluri să efectueze un minim de verificări sau să anunțe organele de Poliție.... sau să facă verificări la spital".
Cel mai probabil, numărul celor înșelați, la nivelul întregii țări, este mult mai mare, deoarece nu toate victimele depun plângere la Poliție, ori pentru că le este rusine, ori pentru că membrii familiei să nu afle despre isprava lor.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅