Local

Grătarele viitorului vor fi aprinse cu brichete produse la Pecica

28.05.2014 ⋅ 0 comentarii

Grătarele ar putea avea un alt gust, în viitorul apropiat, dacă românii vor adopta noile tehnologii de aprindere și de menținere a sursei de căldură. Acestea presupun folosirea unor peleți din rumegus, care se fabrică la o scară tot mai largă și în România. O astfel de unitate, ridicata din bani europeni, funcționează și în județul Arad.

Brichetele sunt făcute mecanizat, din rumeguş, cu ajutorul unor maşini industriale, controlate de doar cîţiva muncitori. Materia primă este obţinută inclusiv din deşeuri, ridicate de pe marginea drumurilor, din livezi sau pădure. Practic, crengile sunt transformate în bani, iar produsul finut le-ar putea face viața mai ușoară inclusiv gurmanzilor, atunci când aceștia aleg să facă grătare, la iarbă verde. "Eu m-am ocupat, ca și firmă de exploatări forestiere și lemnul era tot mai scump și fără o valorificare integrala a lemnului nu poți sa te menții pe piață. Tot ce e creangă, în loc să stagneze pe malul râurilor, îl transformăm în energie calorică", ne declară Gheorghe Tomoioagă, beneficiarul proiectului.

Brichetele asamblate la o fabrică din Pecica pot fi folosite cu succes atât pentru alimentarea centralelor termice şi a cuptoarelor, cât şi pentru grătare sau pentru cuptoarele de pizza. O tonă de peleți din rumeguş presat reprezintă echivalentul a 3 tone de lemne, fiind şi mai uşor de utilizat. Totodată costurile sunt mai reduse cu 50%, faţă de situaţia în care se foloseşte gazul.

Brichetele din rumeguş ar putea reprezenta o sursă alternativă pentru iubitorii de grătare, acestea fiind mult mai ieftine decât lemnele sau cărbunii vânduţi în supermarketuri. Afacerea a fost pusă pe picioare cu 200.000 de euro, bani primiţi de la Uniunea Europeană.

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro