Apa de la Mocrea, marf? de export. Cu c?t se vinde ?n Ungaria ?i Serbia
11.07.2014 ⋅ 0 comentarii
Izvorul de ap? sulfuroas? de la Mocrea devine tot mai cunoscut peste grani?e, dup? ce mai mul?i localnici din Seleu?, Ineu ?i împrejurimi ?i-au f?cut mici afaceri ?i duc s?pt?mânal ap? îmbuteliat? în Ungaria ?i Serbia. Ar?denii au clien?i fideli de ani de zile ?i transport? apa îmbuteliat? cu microbuze.
Chiar dac? nu are gust bun ?i miroase foarte urât, ungurii ?i sârbii care comand? apa sulfuroas? sunt convin?i de propriet??ile ei curative ?i pl?tesc mai mult decât pentru apa mineral? din magazine.
“Eu cer 100 de forin?i pentru bidonul de doi litri sau 200 de forin?i pentru cinci litri. Acela?i pre? de ?ase-?apte ani, de când duc ap? în Ungaria. Am un prieten care merge în Serbia ?i prime?te 1 euro pe bidonul de cinci litri. Suntem mai mul?i în zon? care ne-am format clien?i. Eu nu merg mai departe de Szeged c? nu merit? transportul ?i nu mai câ?tig”, spune un b?rbat din Ineu. El sus?ine c? nu câ?tig? mult din mica afacere, fiind “doar un ciubuc la sfâr?it de s?pt?mân?”.
Certificat vechi de decenii
Localnicii spun c? Izvorul a fost descoperit în perioada interbelic?. Acum, mii de persoane ?in cur? cu ap? de la Mocrea, iar la orice or? din zi e coad? la izvor. ?oferi afla?i în trecere sau consumatori obi?nui?i ai apei sulfuroase opresc pentru a-?i umple bidoanele. Se estimeaz? c? cel pu?in 200 de oameni se alimenteaz? zilnic de la izvor, iar unii vin din Ungaria pentru a-?i face provizii.
Chiar dac? sunt foarte mul?i care beau aceast? ap?, pu?ini ?tiu c? propriet??ile ei nu au mai fost certificate din anii ’70.
Pu?ul este administrat de Prim?ria Ineu, iar edilul-?ef al ora?ului, C?lin Abrudan, recunoa?te c? nu s-au f?cut teste noi care s? stabileasc? dac? apa mai are acelea?i propriet??i chimice binef?c?toare ca acum mai bine de trei decenii.
“Avem vechea acreditare din partea Institutului Na?ional de Recuperare, Medicin? Fizic? ?i Balneoclimatologie. Cert este c? apa este potabil?, dar propriet??ile curative nu au mai fost atestate de mul?i ani”, spune primarul.
Pentru ce e consumat?
Conform ultimului studiu farmacodinamic realizat, apa con?ine anioni de clor, anioni de nitros, anioni sulfurici ?i dicarbonici, cationi de sodiu, de potasiu, de calciu, de magneziu ?i de fier, acid metasilicic ?i metaboric, dioxid de carbon ?I hidrogen sulfurat.
Toate aceste substan?e, dac? ele mai exist? în cantit??ile optime, îi confer? apei propriet??i curative în cazul multor afec?iuni. Ar fi benefic? pentru tratarea bolilor digestive, în cure de diurez?, pentru litiaze biliare, infec?ii urinare cu conservarea func?iei urinare sau în cazul sechelelor de dup? opera?ii pe c?ile urinare. apa este recomandat? ?i diabeticilor, dar este nerecomandat? hipertensivilor.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅