Local

Moment istoric găzduit de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”

08.10.2014 ⋅ 0 comentarii

Academia Română, Academia Slovacă de Științe și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad organizează, în perioada 7-9 octombrie 2014, în Aula „Ștefan Cicio Pop” din cadrul UVVG, cea de-a XI-a reuniune a Comisiei Mixte de istorie Româno-Slovace, cu tema „Anul 1989. Căderea regimurilor comuniste din România și Slovacia la împlinirea a 25 de ani de la derularea evenimentelor”.

La deschiderea importantului eveniment academic au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest Vasile Goldiș”; academicianul Nicolae Edroiu de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, director al Institutului de istorie „G. Bariţiu” din Cluj Napoca – președintele Comisiei Mixte de istorie Româno-Slovace; prof. Stanislav Micev, din partea Academiei Slovace de Știință - copreședinte al Comisiei Mixte de istorie Româno-Slovace; Excelenţa Sa Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei în România, prof. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultății de Științe Umaniste Politice și Administrative din cadrul UVVG; cadre didactice, istorici, studenți, masteranzi, doctoranzi, absolvenți ALUMNI-UVVG.

Prima parte a ședinței de comunicări științifice a fost moderată de prof. Stanislav MIČEV, iar dintre cele mai importantele lucrări științifice prezentate amintim: „Impactul Revoluției din 1989 asupra începuturilor învățământului superior din Arad” – prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”; „Noiembrie '89 în Ceho – Slovacia în contextual statului de drept şi internaÅ£ional” - Jozef ŽATKULIAK; „Lupta de rezistență anticomunistă și revoluția română din 1989”- prof. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultății de Științe Umaniste Politice și Administrative din cadrul UVVG și lect. univ. dr. Stelean BOIA; „Schimbarea regimului politic în anul 1989 şi istoriografia slovacă instituÅ£ională” - Karol HOLLÝ – Adam HUDEK; „Contextul internaÅ£ional al desfăşurării evenimentelor din anul 1989 în Europa” - Mihai Răzvan HUSZÁRIK.

Partea a doua a ședinţei de comunicări se va desfășura, în data de 08.10.2014 și va fi moderată de academicianul Nicolae EDROIU. Dintre lucrările înscrise în program amintim: „Ultima etapă a regimului comunist din Ceho-Slovacia” - Norbert KMEŤ; „Minoritatea slovacă din România în contextul evenimentelor din România anului 1989”- Pavel HUSZÁRIK - Nicoleta HUSZÁRIK; „Reflexia evenimentelor din România anului 1989 în presa slovacă”- Marek SYRNÝ - Stanislav MIČEV; „Slovacii evanghelici din România în anul 1989”- Gheorghe VANKO.

Ultima parte a Şedinţei de comunicări va fi moderată de Marek SYRNÝ. În program sunt înscrise următoarele lucrări: „Colapsul regimurilor comuniste în anul 1989 în învăţarea istoriei în Slovacia”- Miroslav KMEŤ; „Evenimentele din anul 1989 reflectate în manualele de istorie din România”- Jan KUKUCSKA.

Prof. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative, a declarat: „ Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” desfășoară, prin Facultatea de Științe Umaniste, Politice și Administrative, în colaborare cu Academia Română și Academia Slovacă de Științe, cea de-a XI-a reuniune a Comisiei Mixte de istorie Româno – Slovace. Manifestarea este organizată de către Facultatea de Științe Umaniste, Politice și Administrative din cadrul UVVG, în colaborare cu academicianul Nicolae Edroiu de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca și Stanislav Micev, copreședinte al Comisiei”.

Excelenţa Sa Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei în România, a declarat:„Sunt foarte bucuros că pot participa la această conferință a istoricilor români și slovaci, comisie care va dezbate teme interesante și comune celor două națiuni. Cu cât viața este mai densă și mai complexă, cu atât ne dăm mai bine seama că istoria este cea care ne oferă răspunsuri la multe dintre problemele actuale”.

Prof. Stanislav Micev, co-președinte al Comisiei Mixte de istorie Româno-Slovace a precizat: „Sunt foarte bucuros că, împreună cu colegii români, ne putem axa pe cele mai importante teme istorice comune. Chiar dacă între țările noastre există o distanță în kilometri, noi avem foarte multe puncte comune. Ultimele trei conferințe organizate s-au axat pe teme istorice foarte interesante. În urmă cu trei ani ne-am axat pe insurecțiile naționale și pe lupta antifascistă și antihitleristă, cu un an în urmă am discutat despre problema colonizării valahe în Slovace, respectiv a colonizării slovace pe teritoriul României, iar acum avem în discuție o nouă tematică, fiind vorba despre anul 1989. Pe de o parte, în urma conferințelor rămân publicate culegerile de texte, iar pe de altă parte apar relații foarte cordiale între istoricii celor două state. Nu este vorba despre o conferință obișnuită, acest fapt fiind demonstrat și de prezența Excelenței Sale Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei în România, care ne-a onorat cu prezența”.

Prof. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de istorie din Cluj-Napoca, a declarat: „Nu ar fi existat o altă tematică mai important de dezbătut decât evenimentele care s-au derulat cu 25 de ani în urmă, în 1989 și care au dus la realitatea României de astăzi și la existența statului slovac. Comunicările care vor fi prezentate în această incintă a Universității de Vest „Vasile Goldiș”, ea însăși consecință a evenimentelor din 1989, vor dezbate, atât din partea slovacă cât și din partea română, evenimentele de atunci și cum se oglindesc ele astăzi în manualele de istorie. În final vor fi publicate lucrările în cele două limbi sau o altă limbă de circulație internațională”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat importanța evenimentului: „Suntem onorați că Universitatea noastră a fost desemnată de către prezidiul Academiei Române să organizeze cea de-a XI-a reuniune a Comisiei mixte de istorie din România și Slovacia, fiind vorba despre evenimentele din 1989 și reflectarea acestor evenimente asupra societăţile din România și Slovacia. Evoluția evenimentelor a fost aproximativ identică în cele două ţări. Noi suntem la a doua ediție a organizării unei astfel de manifestări și ne bucurăm că Universitatea noastră, prin cel care a fost Vasile Goldiș, membru de onoare al Academiei Române, este desemnată să organizeze acţiuni ale Academiei Române. Prin Facultatea de Științe Umaniste, Politice și Administrative, vom aduce multe elemente noi ale temei abordate de Comisia mixtă de istorie. Salutăm și prezența ambasadorului Slovaciei în România, Excelenţa Sa Jan Gabor și îi mulțumim pentru vizita efectuată la Universitatea noastră”.

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro