Moment istoric gÄzduit de Universitatea de Vest Vasile GoldiÈ
08.10.2014 ⋅ 0 comentarii
Academia RomânÄ, Academia SlovacÄ de ÈtiinÈe Èi Universitatea de Vest âVasile GoldiÈâ din Arad organizeazÄ, în perioada 7-9 octombrie 2014, în Aula âÈtefan Cicio Popâ din cadrul UVVG, cea de-a XI-a reuniune a Comisiei Mixte de istorie Româno-Slovace, cu tema âAnul 1989. CÄderea regimurilor comuniste din România Èi Slovacia la împlinirea a 25 de ani de la derularea evenimentelorâ.
La deschiderea importantului eveniment academic au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preÈedintele UniversitÄÈii de Vest Vasile GoldiÈâ; academicianul Nicolae Edroiu de la Universitatea âBabeÈ Bolyaiâ din Cluj Napoca, director al Institutului de istorie âG. BariÅ£iuâ din Cluj Napoca â preÈedintele Comisiei Mixte de istorie Româno-Slovace; prof. Stanislav Micev, din partea Academiei Slovace de ÈtiinÈÄ - copreÈedinte al Comisiei Mixte de istorie Româno-Slovace; ExcelenÅ£a Sa Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei în România, prof. univ. dr. Marius Grec, decanul FacultÄÈii de ÈtiinÈe Umaniste Politice Èi Administrative din cadrul UVVG; cadre didactice, istorici, studenÈi, masteranzi, doctoranzi, absolvenÈi ALUMNI-UVVG.
Prima parte a ÈedinÈei de comunicÄri ÈtiinÈifice a fost moderatÄ de prof. Stanislav MIÄEV, iar dintre cele mai importantele lucrÄri ÈtiinÈifice prezentate amintim: âImpactul RevoluÈiei din 1989 asupra începuturilor învÄÈÄmântului superior din Aradâ â prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preÈedintele UniversitÄÈii de Vest âVasile GoldiÈâ; âNoiembrie '89 în Ceho â Slovacia în contextual statului de drept Åi internaÅ£ionalâ - Jozef ATKULIAK; âLupta de rezistenÈÄ anticomunistÄ Èi revoluÈia românÄ din 1989â- prof. univ. dr. Marius Grec, decanul FacultÄÈii de ÈtiinÈe Umaniste Politice Èi Administrative din cadrul UVVG Èi lect. univ. dr. Stelean BOIA; âSchimbarea regimului politic în anul 1989 Åi istoriografia slovacÄ instituÅ£ionalÄâ - Karol HOLLà â Adam HUDEK; âContextul internaÅ£ional al desfÄÅurÄrii evenimentelor din anul 1989 în Europaâ - Mihai RÄzvan HUSZÃRIK.
Partea a doua a ÈedinÅ£ei de comunicÄri se va desfÄÈura, în data de 08.10.2014 Èi va fi moderatÄ de academicianul Nicolae EDROIU. Dintre lucrÄrile înscrise în program amintim: âUltima etapÄ a regimului comunist din Ceho-Slovaciaâ - Norbert KMEŤ; âMinoritatea slovacÄ din România în contextul evenimentelor din România anului 1989â- Pavel HUSZÃRIK - Nicoleta HUSZÃRIK; âReflexia evenimentelor din România anului 1989 în presa slovacÄâ- Marek SYRNà - Stanislav MIÄEV; âSlovacii evanghelici din România în anul 1989â- Gheorghe VANKO.
Ultima parte a ÅedinÅ£ei de comunicÄri va fi moderatÄ de Marek SYRNÃ. Ãn program sunt înscrise urmÄtoarele lucrÄri: âColapsul regimurilor comuniste în anul 1989 în învÄÅ£area istoriei în Slovaciaâ- Miroslav KMEŤ; âEvenimentele din anul 1989 reflectate în manualele de istorie din Româniaâ- Jan KUKUCSKA.
Prof. univ. dr. Marius Grec, decanul FacultÄÈii de ÈtiinÈe Umaniste, Politice Èi Administrative, a declarat: â Universitatea de Vest âVasile GoldiÈâ desfÄÈoarÄ, prin Facultatea de ÈtiinÈe Umaniste, Politice Èi Administrative, în colaborare cu Academia RomânÄ Èi Academia SlovacÄ de ÈtiinÈe, cea de-a XI-a reuniune a Comisiei Mixte de istorie Româno â Slovace. Manifestarea este organizatÄ de cÄtre Facultatea de ÈtiinÈe Umaniste, Politice Èi Administrative din cadrul UVVG, în colaborare cu academicianul Nicolae Edroiu de la Universitatea âBabeÈ Bolyaiâ din Cluj Napoca Èi Stanislav Micev, copreÈedinte al Comisieiâ.
ExcelenÅ£a Sa Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei în România, a declarat:âSunt foarte bucuros cÄ pot participa la aceastÄ conferinÈÄ a istoricilor români Èi slovaci, comisie care va dezbate teme interesante Èi comune celor douÄ naÈiuni. Cu cât viaÈa este mai densÄ Èi mai complexÄ, cu atât ne dÄm mai bine seama cÄ istoria este cea care ne oferÄ rÄspunsuri la multe dintre problemele actualeâ.
Prof. Stanislav Micev, co-preÈedinte al Comisiei Mixte de istorie Româno-Slovace a precizat: âSunt foarte bucuros cÄ, împreunÄ cu colegii români, ne putem axa pe cele mai importante teme istorice comune. Chiar dacÄ Ã®ntre ÈÄrile noastre existÄ o distanÈÄ Ã®n kilometri, noi avem foarte multe puncte comune. Ultimele trei conferinÈe organizate s-au axat pe teme istorice foarte interesante. Ãn urmÄ cu trei ani ne-am axat pe insurecÈiile naÈionale Èi pe lupta antifascistÄ Èi antihitleristÄ, cu un an în urmÄ am discutat despre problema colonizÄrii valahe în Slovace, respectiv a colonizÄrii slovace pe teritoriul României, iar acum avem în discuÈie o nouÄ tematicÄ, fiind vorba despre anul 1989. Pe de o parte, în urma conferinÈelor rÄmân publicate culegerile de texte, iar pe de altÄ parte apar relaÈii foarte cordiale între istoricii celor douÄ state. Nu este vorba despre o conferinÈÄ obiÈnuitÄ, acest fapt fiind demonstrat Èi de prezenÈa ExcelenÈei Sale Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei în România, care ne-a onorat cu prezenÈaâ.
Prof. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de istorie din Cluj-Napoca, a declarat: âNu ar fi existat o altÄ tematicÄ mai important de dezbÄtut decât evenimentele care s-au derulat cu 25 de ani în urmÄ, în 1989 Èi care au dus la realitatea României de astÄzi Èi la existenÈa statului slovac. ComunicÄrile care vor fi prezentate în aceastÄ incintÄ a UniversitÄÈii de Vest âVasile GoldiÈâ, ea însÄÈi consecinÈÄ a evenimentelor din 1989, vor dezbate, atât din partea slovacÄ cât Èi din partea românÄ, evenimentele de atunci Èi cum se oglindesc ele astÄzi în manualele de istorie. Ãn final vor fi publicate lucrÄrile în cele douÄ limbi sau o altÄ limbÄ de circulaÈie internaÈionalÄâ.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preÈedintele UniversitÄÈii de Vest âVasile GoldiÈâ, a subliniat importanÈa evenimentului: âSuntem onoraÈi cÄ Universitatea noastrÄ a fost desemnatÄ de cÄtre prezidiul Academiei Române sÄ organizeze cea de-a XI-a reuniune a Comisiei mixte de istorie din România Èi Slovacia, fiind vorba despre evenimentele din 1989 Èi reflectarea acestor evenimente asupra societÄÅ£ile din România Èi Slovacia. EvoluÈia evenimentelor a fost aproximativ identicÄ Ã®n cele douÄ Å£Äri. Noi suntem la a doua ediÈie a organizÄrii unei astfel de manifestÄri Èi ne bucurÄm cÄ Universitatea noastrÄ, prin cel care a fost Vasile GoldiÈ, membru de onoare al Academiei Române, este desemnatÄ sÄ organizeze acÅ£iuni ale Academiei Române. Prin Facultatea de ÈtiinÈe Umaniste, Politice Èi Administrative, vom aduce multe elemente noi ale temei abordate de Comisia mixtÄ de istorie. SalutÄm Èi prezenÈa ambasadorului Slovaciei în România, ExcelenÅ£a Sa Jan Gabor Èi îi mulÈumim pentru vizita efectuatÄ la Universitatea noastrÄâ.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅