Bocsig - o comunÄ ce înfloreÅte pe zi ce trece, sub oblÄduirea unui primar gospodar
16.10.2014 ⋅ 0 comentarii
În ultimii ani în comuna Bocsig (cu satele aparţinătoare Răpsig, Bocsig-Cartier, Mânerău) s-au făcut investiţii importante de către Administraţia locală, practic schimbându-se total înfăţişarea comunei. S-a investit în şcoli şi grădiniţă, centrul civic, infrstructură, drumuri, străzi, au fost accesate fonduri europene, dar şi din buget propriu şi ajutorul CJA. Cine trece prin Bocsig nu poate să nu observe faptul că este o comună frumoasă şi curată, însă primarul Ciul Florin nu se opreşte nici o clipă, dorind să continue cu investiţiile, chiar acum lucrându-se la asfaltarea de străzi în Bocsig. Haideţi să le luăm pe rând şi să vedem ce ne spune domnul primar.
ŞCOALA ŞI GRĂDINIŢA
- "Anul trecut am terminat o investiţie la şcoala veche, unde funcţionează grădiniţa şi clasele I-IV, o investiţie derulată prin Ministerul Învăţământului, o investiţie de aprximativ 500.000 de euro. S-a renovat total, fiind un proiect amplu, reuşind să reparăm tot, de la pivniţă la şarpantă, interioare, exterioare şi s-a achiziţionat mobilier nou în totalitate. La Bocsig sunt dascăli care pun suflet în ceea ce fac, iar decoraţiunile din sălile de clasă şi grădiniţă spun totul de la sine".
Am stat de vorbă şi cu directorul şcolii, Dragoş Todor, care ne-a însoţit împreună cu primarul Ciul, atât la şcoală cât şi la grădiniţă. "Totul este impecabil atât ca şi mobilier, dar mai ales ca şi curăţenie. Şi la şcoala cu clasele V-VIII am făcut investiţii importante, am schimbat tâmplăria în totalitate, geamuri, uşi, am izolat termic clădirea, a fost introdusă înclăzirea centrală, şi am schimbat instalaţia electrică. Avem laboratoare dotate cu tot ce trebuie pentru desfăşurarea procesului de învăţământ, dar mai ales cel de informatică unde s-a făcut o investişie majoră, şi unde am beneficiat şi de sprijinul Composesoratului, primind o sponsorizare. Avem şi o sală de sport amenajată şi un teren sintetic şi cred că prin eforturile făcute am reuşit să oferim copiilor noştri condiţii pe care, fără falsă modestie, nu le-au făcut multe şcoli de la oraş", a mai spus primarul Ciul.
"Tot pentru tineri, pe lângă echipa de fotbal care activează în Liga a V-a, din acest an am reuşit să înscriem în campionat şi echipa de juniori, iar la subsolul şcolii vechi am amenajat, cu ajutorul prietenilor din Franţa (Bocsigul este înfrăţit cu localitatea WIGNEHIES), o sală dotată cu aparate de forţă şi fitness pentru tinerii din comună. Avem 2 microbuze în comună, unul la Primărie şi unul şcolar, pentru transpotul copiilor de la Mânerău, Bocsig-Cartier şi Răpsig".
"Am finalizat la Bocsig-Cartier un cămin cultural nou multifuncţional, din fonduri proprii şi de la CJA. De când avem un nou referend cultural angajat am reuşit să alcătuim o formaţie artistică de dansuri şi căluşari, formată din copii de la şcoala din Bocsig. Ansamblul se numeşte "Ţărinuţa", iar acum copii se pregătesc pentru festivalul de colinde pe care îl vom avea în decembrie", a completat Florin Ciul.
FARMACIA
- "În cadrul comunei avem deschisă o farmacie care deserveşte atât cetăţenii din comună, cât şi cei care tranzitează zona noastră".
POMPIERI
- "Avem un serviciu voluntar pentru situaţii de urgenţă dotat cu tot ce este nevoie, inclusiv cu 2 autospeciale primite ca donaţii de la prietenii noştri din PELLERIL, din Franţa".
ASFALTAREA STRĂZILOR
- "La Răpsig am reuşit asfaltarea a 2 km. de străzi cu fonduri proprii, iar momentan se lucrează la pregătirea a 6 străzi din Bocsig, pentru asfaltare având utilaje în lucru, urmând a se turna asfalt. Proiectul este pe Ordonanţa 28 de la Guvern şi se vor asfalta 10,5 km străzi în Bocsig, în valoare de 5.643.394 lei. Proiectul este multianual pe durata a 3 ani. Desigur vom asfalta şi celelalte străzi în funcţie de fondurile alocate".
PROIECTE PE GAL
- "Prin programul naţional de dezvoltare rurală PNDR, avem 3 proiecte, unul fiind finalizat 100% - respectiv drumul Tămandului, în valoare de aproximativ 50.000 euro. De asemenea, un teren de sport cu gazon sintetic şi nocturnă în valoare de 50.000 euro, care se va finaliza în această lună, iar până la sfârşitul anului sperăm să organizăm licitaţia pentru achiziţionarea unui buldo-excavator, acesta fiind un proiect în valoare de 61.000 euro. Toate aceste proiecte sunt cu bani europeni nerambursabili".
"După cum se vede încercăm să investim în fiecare loc al comunei şi cred că faţa comunei s-a schimbat în ultimul timp după cum vedeţi, primăria, centrul civic, parcul pe care îl avem dau o notă de buni gospodari şi curăţenie în comună. Ca administraţie încercăm să păstrăm relaţii bune cu toate instituţiile şi pe această cale dorim să mulţumim Composesoratului din Bocsig, pentru sprijinul acordat ori de câte ori au posibilitatea, în a rezolva diferite probleme ce apar în comună", a încheiat Florin Ciul.
Să mai spunem că Bocsigul este şi una din cele 3 localităţi din judeţ unde s-a implementat proiectul prin programul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi", finanţat de Ministerul Mediului şi U.E., construindu-se o platformă de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd şia deşeurilor menajere, achiziţionându-se şi utilaje, un încărcător frontal, un tractor cu 2 remorci, o maşină de împrăştiat gunoi şi o vidanjeră.
Sursa: ARQ
Autor: Foto-video: Dorin Bodea ⋅