Local

Cetatea Aradului, ÎN FOCURILE ARMATEI. Militarii nu o eliberează!

24.10.2014 ⋅ 0 comentarii

Guvernul continuă să blocheze proiectul demilitarizării Cetății Aradului, pe care autoritățile locale se luptă de un sfert de secol să o redobândească pentru a o transforma în punctul principal de atracție turistică.

Pentru o zi, arădenii au reușit totuși să recucerească cetatea, sute de copii și adulți profitând de ”Ziua Porților Deschise”, organizată de batalionul cantonat între zidurile seculare.

Vizitatorii au avut parte de o expoziție de echipamente militare, obiecte vechi dar și de demonstrații. S-au tras focuri de armă, după un scenariu care i-a impresionat mai ales pe copii.

Printre vizitatori s-a aflat și primarul Gheorghe Falcă. Acesta a profitat de moment pentru a redeschide subiectul spinos al demilitarizării cetății, acuzând că s-a creat un blocaj politic, pentru că există deja din 2011 o hotărâre de guvern privind trecerea obiectivului la administrația locală, în schimbul unității militare din Gai, după ce aceasta va fi modernizată cu bani din bugetul local.

”Toate guvernele de după 2012 au bocat proiectul, deși noi suntem dispuși să modenizăm pentru Armată unitatea militară din Gai. Lucrările sunt estimate la aproape opt milioane de Euro, iar în bugetul municipiului există acești bani. Este regretabil că Armata Română este ținută în aceste condiții în Cetate și este și mai regretabil că românii și turiștii străini nu o pot admira din interior”, a spus Falcă.

Primarul a declarat că dacă decizia din 2011 a Guvernului era respectată, s-ar fi accesat fonduri europene pentru ca lucrările în cetate să poată începe în 2015.

”O companie italiană care știe să treacă o astfel de cetate în circuitul civil a estimat că ar fi necesari 190 de milioane de Euro. 80 de milioane de Euro pot veni din fonduri europene, apoi va exista finanțare locală și guvernamentală. Se pot pune în valoare treptat zone din cetate, de la partea centrală până la periferie”, a spus edilul.

Falcă declară că proiectul municipalității este mult mai amplu și cuprinde extinderea ștrandului pe terenuri ocupate de Armată, dar și crearea unei noi faleze, pe malul cu baza de agrement.

Pentru biserica din cetate, care este monument istoric, există un studiu de fezabilitate și s-au solicitat Ministerului Culturii fonduri pentru reabilitare, dar până când pleacă militarii nu se poate face nimic.

”Ne-am trezit într-o zi cu domnul ministru Corneliu Dobrițoiu (MApN) care spunea că hotărârea de guvern din 2011 nu este bună, că Armata trebuie să ne ceară mai multe lucruri. Până la urmă am făcut o altă hotărâre de guvern, dar a fost respinsă de ministrul Justiției, care a spus că cea din 2011 este valabilă și trebuie pusă în practică. De aceea eu cred că e un blocaj politic”, a mai spus primarul Falcă.

În următoarea perioadă se va simți o presiune publică mult mai mare pe acest subiect, pentru că există câteva organizații civile care au preluat tema și vor lupta pentru demilitarizarea cetății. Se are în vedere inclusiv organizarea unui referendum local.

Istorie

Cetatea Aradului, construită în stil Vauban în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, este una dintre puţinele de acest tip din Europa care au rămas perfect conservate. Obiectivul ocupă o suprafaţă de 90 de hectare, are 47 de pavilioane, iar construcţiile existente ocupă 150.000 de metri pătraţi.

Conform istoricilor, cetatea a fost ridicată pentru apărare din ordinele Împărătesei Maria Tereza, iar legenda spune că piatra necesară pentru ridicarea ei a fost adusă de la Jimbolia, din mână în mână, acţiune la care ar fi participat mii de ţărani, mulţi dintre ei murind în timpul lucrărilor.

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro