Local

Noi investiÅ£ii în Comuna Şicula. Primarul RadiÅ£a are cu ce se mândri

30.10.2014 ⋅ 0 comentarii

În Comuna Şicula lucrările de modernizare sunt în plină derulare. Realizările insituţiei conduse de primarul Aurel Radiţa în Şicula, Gurba şi Chereluş se văd la fiecare pas. Din discuţiile avute cu edilul comunei reies atât realizările de până acum cât şi planurile de viitor:

asfaltare STRĂZI

"- În 22 octombrie am avut licitaţie PNDI, respectiv asfaltare străzi comuna Şicula, cu o lungime de 7,8 km. S-au înscris 5 societăţi comerciale urmând ca în termen de 10 zile comisia de licitaţii să desemneze câştigătorul pentru a putea da ordinul de începere a lucrărilor celui ce câştigă licitaţia. Deoarece prin hotărâre de Guvern şi ordinul Ministrului ni s-a alocat suma de 500.000 de lei pentru această lucrare. Cu această ocazie ni s-a luat o piatră de pe inimă şi acest proiect va intra în linie dreaptă iar toate localităţile comunei vor beneficia de străzi asfaltate (Chereluş 2,5 km, Gurba 1,9 km, restul la Şicula). Dacă totul decurge bine lucrarea ar putea începe în maximum 14 zile cu organizare de şantier şi pregătirea străzilor pentru asfaltare, pietruire şi acostamente urmând ca stratul de asfalt să fie turnat la primăvară, deoarece trebuie respectate condiţiile tehnice şi climaterice, adică turnarea asfaltului se poate face doar de la +15 grade Celsius. Pe alt plan am început şi construirea de trotuare din dale, însă lucrările merg greu din cauza timpului, dar şi financiar, sperând ca anul viitor să fie finalizate.

SĂNĂTATE

- De când sunt primar eu personal am pus accent deosebit pe sănătate în comuna noastră menţionând că din 2000, de când am devenit primar la nivel de comună existau doar 2 medici, mai precis cabinet medical CMI Dr. Oniţă şi CMI Dr. Tripa. La ora actuală prin grija primarului şi a instituţiei primăriei avem 5 medici, plus alte 2 medici cu cabinete particulare. La nivelul comunei Şicula primăria deţine în proprietate 3 spaţii în care funcţionează cabinetele medicale (CMI) individuale, dar avem şi o farmacie în Şicula. Astfel că cetăţenii nu sunt nevoiţi să facă deplasarea până la Ineu pentru medicamente. Având în vedere că populaţia comunei Şicula este de 4.235 locuitori, conform statisticilor, mai e nevoie de încă 3 medici umani, pentru faptul că unui medic, în mod legal, îi sunt arondaţi 500 de pacienţi. Noi ca primărie suntem interesaţi să mai avem încă 3 medici umani. Pe toţi medicii i-am ajutat personal, atât ca personal, cât şi ca primar, şi îi rog pe această cale să nu uite acest lucru, pentru că noi ca instituţie punem mai presus sănătatea cetăţeanului decât orice, însă se pare că unii dintre medici au uitat acest lucru. Sper ca anul viitor să demarez un proiect de modernizare a cabinetelor medicale din comună, pe founduri europene, împreună cu medicii care sunt chiriaşi în clădirile primăriei, şi de aceea rog medicii să se gândească foarte serios la acest aspect, deoarece trebuie să contribuie şi ei atât financiar cât şi cu întocmirea documentaţiei de finanţare. Primăria va întocmi documentaţia pentru modernizarea clădirilor, iar partea interioară îi interesează strict personal pe medici.

SPORT

- În comună funcţionează 2 asociaţii sportive, AS Vulturul Chereluş şi AS Pro Gurba, în Liga a VI-a, urmând ca sezonul viitor 2015-2016 să înscriu şi pe AS Crişul Alb Şicula, cu un nou antrenor şi alţi factori de conducere. Afirm aceasta, deoarece am discutat în principiu cu cineva care a mai antrenat echipa din Şicula şi vor fi noi membri în conducere care trăiesc şi iubesc fotbalul (Palea Anii), iar ca sponsor şi preşedinte un patron din Ineu, care are soţia din Şicula, însă momentan, din motive personale, nu doreşte să i se dezvăluie identitatea. În concluzie, comuna Şicula va avea din nou 3 echipe, adică voi fi din nou primarul cu 3 echipe.

ÎNVĂŢĂMÂNT

- Am început în bune condiţii anul şcolar 2014-2015, existând o foarte bună colaborare între primăria Şciula, respectiv consiliul local, comitetul de părinţi şi conducerea şcolii. Aici am rugămintea atât la părinţi, elevi, cât şi la conducerea şcolii să apeleze oricând la mine ca primar pentru orice problemă, pentru că eu voi voi fi 100% alături de ei. Aşa cum în fiecare an am cumpărat cadouri de Crăciun la copii, sper ca şi în acest an elevii să beneficieze de o mică atenţie din partea noastră. Deci, Moş Crăciun va veni obligatoriu la Şicula.

- Altă problemă pe care am rezolvat-o la solicitarea navetiştilor, reuşind să amenajăm în Şicula 4 staţii de autobuz acoperite.

CULTURĂ

- Anul acesta am reuşit să adun fii satului la Căminul Cultural Şicula, prin prezenţa formaţiei artistice Rapsozii Zărandului, condus de Petrică Paşca şi mult îndrăgitele fiice ale satului: Rodica Ardelean Oniţă şi Cornelia Căprariu Roman, ce vor fi prezente şi în 31 octombrie la Şicula, al Căminul Cultural, orele 20. Toţi fii satului sunt invitaţi să participe împreună cu noi la un frumos spectacol.

AGRICULTURĂ

- La nivel de comună aveam înregistraţi în Registrul Fermelor în jur de 800 de fermieri (deţinători terenuri agricole şi animale). Deşi şi în anii care au trecut fermierii din comuna Şicula au fost chemaţi pentru verificări, din nou şi în 2014 comuna Şicula a fost chemat la APIA Arad şi Ineu, pentru a-şi declara atât terenurile, cât animalele, pentru a-şi obţine subvenţiile agricole. Sper să nu fie o răzbunare a APIA pe bieţii fermieri din Şicula, deoarece acest lucru s-a întâmplat şi anul trecut. Concret, toţi propietarii de terenuri şi animale care au solicitat subvenţii de la APIA au trebuit să se prezinte la sediul Primăriei (Registrul agricol) pentru a li se elibera din nou adeverinţe, în contextul doar în primăvară li s-au eliberat adverinţe pentru subvenţii. Din informaţiile pe care le deţin alţi propietari de terenuri, din alte comune, nu au fost chemaţi atât de des, şi vreau să clarific şi acest aspect, şi aici rog APIA să comunice prin intermediul presei dacă şi fermierii din Bocsig, Seleuş, Zărand, Cermei etc. au fost chemaţi pentru aceste clarificări sau nu, deoarece mi s-a reproşat de către fermierii din comuna noastră că doar cei de la Şicula au fost chemaţi la APIA Ineu şi Arad. De asemenea au fost chemaţi la APIA şi cei cu societăţile agricole mai mari de 50 ha. La nivelul comunei Şicula sunt societăţi ce au în proprietate circa 5.000 ha, din totalul suprafeţei agricole de aproximativ 10.000 ha. Pentru a elimina orice suspiciune cu privire la activitatea fondului funciar, respectiv a mea ca primar şi preşedinte al comisiei de fond funciar Şicula, nu mă consider vinovat pentru greşelile privind Titlurile de Proprietate eliberate până în prezent, deoarece am fost primul primar suspendat în 16 august 2002, şi resuspendat în 2004, de către Guvernul României din acea vreme, prin HG 1142 şi avizul nr. 1 din august 2002, semnat de Cozmîncă Octavian. Deoarece în 2004 am câştigat din nou funcţia de primar al comunei Şicula, prin lege am devenit din nou preşedinte de fond funciar până în prezent. Pe această temă, începând cu 2015, la început de an voi organiza o conferinţă de presă la care să participe ferimierii, cărora le voi răspunde la toate întrebările, şi mai mult, rog toţi propietarii de terenuri să vină la primăria Şicula, la registrul agricol, precum şi la serviciul taxe şi impozite, pentru a-şi clarifica atât suprafeţele deţinute, precum şi achitarea taxelor şi impozitelor datorate.

PREGĂTIRI DE IARNĂ

- Am solicitat oferte pentru deszăpezirea străzilor şi asigur toţi locuitorii comunei Şicula că vor beneficia de o circulaţie bună pe străzi, pe perioada iernii, şi sper să nue xiste probleme ca în alte părţi din ţară", a încheiat primarul Aurel Radiţa.

Sursa: ARQ

Autor: FOTO/VIDEO: Dorin Bodea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro