Local

Prima CRIMĂ DIN ORIENT EXPRESS a avut loc în Arad. Vezi dezvăluirile unui fost comisar-șef

24.11.2014 ⋅ 0 comentarii

După al doilea război mondial, celebrul tren de epocă "Orient Express" a fost scena unor crime care au îngrozit Europa și care au avut loc pe teritoriul țării noastre. Călătorii, mulți diplomați străini, se confruntau cu furturi imediat ce garnitura trecea de Curtici, însă autoritățile române s-au mobilizat abia când s-au confruntat cu prima crimă care a avut loc în acest tren, în august 1946.

Macabrele întâmplări petrecute în Orient Express și legăturile cu județul Arad sunt amintite într-o carte scrisă de către fostul șef al Serviciului judiciar din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, comisarul-șef Traian Tandin. Acesta este pensionar din 2000, dar a avut acces la toate dosarele vremii, astfel că a scris despre crime în cartea "Jafuri celebre în România", apărută în 2003.

Trei diplomați uciși

Conform autorului, primul cadavru descoperit în Orient Express a fost al unui diplomat elvețian. A fost găsit în cușetă înainte ca trenul să ajungă în Capitală. Anchetatorii au stabilit că acesta a murit cu aproximativ zece ore înainte. Calculându-se distanța dintre Curtici, punctul de intrare în țară, și Capitală, și ținându-se seama de viteza trenului, s-a stabilit că bărbatul a fost ucis, cu lovituri de cuțit, undeva în județul Arad.

După numai o săptămână, un caz similar a alertat și mai mult autoritățile. De această dată, victima era un diplomat sovietic, iar Guvernul României a primit chiar o notă de protest din partea ambasadorului URSS.

Traian Tandin scrie în cartea sa că a doua zi după ce au început cercetările la Curtici în cazul asasinării diplomatului sovietic, într-un vagon de dormit s-a descoperit un al treilea cadavru. Victima s-a dovedit a fi tot un diplomat sovietic.

”Era vorba de o afacere de spionaj? Greu de spus, deoarece ambasada sovietică nu dădea nici un fel de relatări, ci doar proteste”, scrie autorul.

Anchetatorii au constatat asemănări între cele trei cazuri: victimele erau bărbați, erau funcționari ai oficiilor diplomatice și au fost jefuite de bani, ceasuri, inele și alte valori.

”În fine, toți fuseseră uciși, probabil, între Arad și Craiova sau între Craiova și Curtici, prin înjunghiere în carotidă, lovitură absolut mortală”, arată autorul.

Capcană pentru asasin

În viziunea anchetatorilor, ucigașul era un tip versat, care își alegea atent victimele, urmărind doar jaful. Se credea că e român, pentru că toate crimele au fost comise pe teritoriul țării noastre. Anchetatorii au ajuns în cele din urmă la un suspect pe nume Vasile Fronescu, care înainte de război a fost hoț de buzunare chiar în "Orient Express". Pentru că acționa îmbrăcat stilat, era poreclit Boieru'.

Pentru a-l prinde, polițiștii umblau cu trenul îmbrăcați în civil, în speranța că-l vor recunoaște după fotografii. După o săptămână, suspectul a nimerit chiar în compartimentul comisarului Alimănescu, cel care conducea ancheta. Comisarul era îmbrăcat la fel ca un diplomat, tocmai pentru a-i întinde o cursă asasinului. Și suspectul era ”elegant, parfumat, cu pălărie Eden, de jurai că-i ministru sau mare om de afaceri”, după cum îl descrie autorul.

”A intrat în compartiment, la Craiova, salutând ceremonios şi scuzăndu-se pentru deranj. Apoi a început o conversaţie specială, informându-se cu şiretenie asupra profesiei şi țelului călătoriei lui Alimănescu”, scrie Traian Tandin.

Comisarul a intrat în joc, prezentându-se un industriaș. Discuțiile au durat până când trenul, care urma să iasă din țară, a ajuns în județul Arad. Comisarul ieșise cu intenție din compartiment, iar când a revenit l-a surprins pe Fronescu cum se străduia să deschidă geamantanul în care presupunea că ”industriașul” are bani.

”Prins asupra faptului, asasinul a sărit cu iuțeala fulgerului asupra polițistului, încercând să-i taie beregata. Un foc de revolver l-a culcat pe banchetă. A mărturisit tot, înainte să-şi dea duhul, la spital. Aşa au luat sfârşit crimele din Orient Express”, își încheie relatarea autorul cărții.

Bătrânii din Curtici își amintesc și astăzi de agitația din Gară, de descinderile polițiștilor și ancheta care a durat câteva săptămâni. Mulți curticeni, mai ales cei care lucrau la CFR, au fost întrebați de către polițiști dacă prin zonă au apărut persoane suspecte. În speranța că va fi recunoscut, polițiștii le-au arătat localnicilor și poze cu Vasile Fronescu, care era timișorean și acționa cu precădere în județul Arad.

Romanul Agathei Christie

Luxosul tren Orient Express, care a transportat de la prinți, diplomați și spioni, la pungași mărunți, a devenit unul dintre subiectele preferate ale autorilor de romane polițiste și de scenarii pentru filme de aventuri. În 1934, cu 12 ani înainte de prima crimă, cea petrecută în Arad, celebra scriitoare Agatha Christie a publicat un roman polițist numit "Crima din Orient Express". Scriitoarea redă o aventură plină de suspans care are loc în trenul de epocă, în care un magnat a fost ucis în mod bestial, fiind înjunghiat de nouă ori.

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro