Ionel PaÅca, primar Chisindia: "MÄ mândresc cÄ pot lÄsa ceva frumos în urma mea, dar beneficiile cetÄÈenilor sunt mult mai mari"
02.12.2014 ⋅ 0 comentarii
2014 a fost un an în care primarul comunei Chisindia, Ionel Paşca, are cu ce se mândri. Conform celor suse de el, vorbim despre cele mai mari investiţii care s-au făcut vreodată în Chisidnia şi în satele aparţinătoare, Păiuşeni şi Văsoaia.
"Unul dintre cele mai mari proiecte a fost asfaltarea drumului dintre centrul de comună Chisindia și satul Văsoaia, un proiect la care visăm de ani de zile, și iată că am ajuns să ne vedem visul cu ochii. Pot să vă spun cu mâna pe inimă că la un moment dat am ajuns să cred doar eu ca primar în acest proiect, nimeni din jur nu mai credea, dar m-am luptat și am crezut cu tărie că poate fi realizat și iată că visul a devenit realitate și am scos Văsoaia din noroaie și anonimat. Pot să vă spun că sunt foarte mândru de acest lucru, este o mare realizare pentru noi ca și comună. Văsoaia are drum asfaltat – În prezent se lucrează la DC59 – CHISINDIA-PĂIUȘENI, drum cu o lungime de 10km, unde s-a turnat covor asfaltic. Până în prezent avem asfaltați 8km însă într-o săptămână vom finaliza și restul de 2km, iar în paralel se lucrează cu cele mai multe utilaje pe SC 60-CHIDINDIA- VĂSOAIA și pot să vă spun că nu veți vedea nici într-o comună din județul Arad atât de multe utilaje lucrând la un drum. Acest drum are o lungime de 11 km, având finalizați până în prezent 10 km, urmând ca în 2-3 zile să finalizăm și restul de 1 km de drum, însă mai este de lucru la ambele drumuri, atât pe DC 59, cât și pe DC 60, lucrările continuând cu șanțurile de scurgere, podețe și chiar lucrări de artă acolo unde este nevoie. Dacă timpul ne va permite bineînțeles vom continua să lucrăm, însă dacă vreme se va schimba vom continua la anul viitor și vom finaliza în 2015 când vom avea și recepția finală.
Iată că am reușit să legăm centrul de comună de satele aparținătoare, considerând că prin acest proiect și aceste lucrări de infrastructura am contribuit la creșterea nivelului de trai al cetățenilor comunei” și sperăm că prin aceste lucrări impotnate am făcut ca Văsoaia să nu dispară de pe harta județului și mai mult find un loc pitoresc să devină un punct turistic important pentru județ și nu numai. Avem foarte multe cereri din județul Arad și alte județe, ba chiar din străinătate, Germania, Italia care doresc să investească în Văsoaia dorin să-și construiască pensiuni și case de vacanță. Acest lucru se poate realiza acum având drum de acces, curent electric, iar zona este de basm.
Acest proiect cuprinde atât drumurile cât și grădinița din Chisindia (pentru că avem în prezent în construcție o grădiniță nouă după standarde europene) fiind pe proiect european, măsura 3.2.2. în valoare de 2. 500 000 euro, proiect ce se va finaliza în anul 2015. Grădinița va fi cu program normal cu mai multe săli și o clădire pentru centrala termică. Am dorit să ridicăm un sediu nou al grădiniței deoarece comuna nu a avut un sediu propriu pentru cei mici, să se poată pregăti în condiții normale. Multă vreme grădinița a funcționat în căminul cultural, după care am mutat-o la școală și datorită acestui fapt am considerat că trebuie să construim un edificiu nou pentru cei mici, deoarece la Chisindia se pune accent pe învățământ și pe tineret.
La școli și grădiniță avem asigurate lemnele pentru buna funcționare pe timp de iarnă a Școlii Generale Chisindia și Păiușeni, precum și la grădinițe, primăria îngrijindu-se și asigurând materialul necesar pentru încălzire.
Sală multifuncțională la Chisindia: "Avem în construcție și o sală multifuncțională, un proiect de anvergură din fonduri CJA 80%, iar noi vom contribui cu 20% din bugetul local, valoarea totală ridicându-se la 1 100 000 lei. Sperăm ca la sfârșitul anului 2015 sala să poată fi funcțională iar cetățenii să se poată folosi de această locație, deoarece o construim la cererea și spre folosul cetățenilor pentru a-și putea desfășura diferite evenimente (nunși, botezuri, sărbători, petreceri etc)".
Alimentarea cu apă potabilă a comunei Chisindia: "Am făcut proiectul la cererea cetățenilor care au dorit foartea mult să introducem apa potabilă din zona noastră, deoarece sunt ulte izvoare, iar apa este foarte bună. Acest fapt a condus la întocmirea proiectului și este unul mare, deoarece pe lângă conductele de duțiune va fi necesară și construcția unei stații de captare precum și o stație de tratare a apei și filtrare.
De asemenea suntem și în master planul județului Arad pentru apă și canalizare pe fonduri europene în perioada 2014-2020. Pentru canalizare deja avem executate măsurătorile. valoare totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului de alimentare cu apă este de 2. 633 mii lei din care 1. 950 mii lei este finanțare nerambursabilă de la Administrația Fondului pentru Mediu, iar diferența de 683 mii lei din bugetul local al comunei Chisindia. Sperăm ca într-un an de zile investiția să fie finalizată și să putem face recepția finală a investiției" , a spus primarul Ionel Paşca.
Iar mulţumirea pentru realizări se poate citi pe chipul edilului Ionel Paşca. ,,De când sunt primar am căutat ca an de an să realizez ceva pentru această comună, să ridic nivelul de trai al cetățeanului, m-am luptat și mă lupt încă să aduc fonduri pentru investiții în comună și nu este ușor acest lucru în situația de față a României, dar consider ca așa este normal, ca primar, să lupți pentru cei care te-au ales și nu numai. Am realizat și renovarea căminului cultural din Chisindia în totalitate având toate dotările necesare, inclusiv bucătărie dotată cu toate cele necesare, am realizat 2 km de asfaltare-modernizare stradă în Chisindia, un teren de sport modern multifuncțional pentru elevii școlii din comună și pentru tinerii din Chisindia. Am realizat de asemena trotuare în comună și pavarea Centrului Civic, aprox. 600 m2 și un km de trotuar pavat, însă nu ne vom opri aici.
Proiecte de viitor mai avem și vor mai fi, însă faptul ca am reușit să scot Văsoaia la lumină este o mare realizare în momentul de față. Nu a fost ușor pentru că acest drum nu s-a construit pe teren drept, ci pe dealuri, în unele locuri find nevoie să se faca derocări, să se spargă în deal cu pikamăr-ul și ați văzut de câte utilaje este nevoie, a fost o muncă grea, gândiți-vă că acest drum merge aproape de vârful dealurilor, a fost nevoie de podețe, s-a lucrat mult cu buldozere și autogrederul până am reușit să-i dăm o formă, abia atunci s-a pus piatra și asfaltul, însă acum am ajuns la final, și după 40 de ani Văsoaia este din nou conectată la civilizație. Satisfacțiile sunt depline și mă mândresc cu acest lucru că pot lăsa ceva frumos în urma mea, dar beneficiile cetățenilor sunt mult mai mari. E lucru mare să știi că ai realizat ceva în viață, iar cei din jurul tău se pot bucura și folosi de ceea ce tu ai făcut. A venit la mine cineva din Văsoaia și mi-a zis astfel: ,,Domnule primar, l-am văzut pe un bătrân din Văsoaia care s-a pus în genunchi în mijlocul drumului asfaltat și s-a rugat la Dumnezeu să vă dea sănătate că nu credea că va apuca ziua când Văsoaia va avea asfalt. E lucru mare !”, a încheiat Ionel Paşca.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅