Local

Investiţii şi cursuri de calificare pentru locuitorii comunei Vinga

27.01.2015 ⋅ 0 comentarii

La Vinga, Mailat şi Mănăştur nu lipsesc proiectele şi nici realizările, conform celor declarate de omul ce conduce destinele celor 3 localităţi arădene, Ioan Negrei.


"În principiu 2014 s-a încheiat bine fără datorii, în afară de creditul luat de la Trezorerie. probleme avem cu fondul funciar, deoarece nu s-au încheiat nici acum punerea în posesie în totalitate a parcelelor pe Legea 165/2013. Avem aviz de la OCPI dar încă nu-i putem pune pe toţi în posesie, în primă fază îi vom pune doar pe cei cu sentinţă judecătorească. Acest proces de punere în posesie se desfăşoară destul de greu. Ca suprafeţe mai avem în jur de 200 de hectare de pus în posesie", spune primarul Negrei.

INVESTIŢII ÎN 2014

"Am finalizat DC 98, tronsonul 1 şi 2 ce leagă localitatea Mănăştur de Vinga, şi mai avem doar tronsonul 3, care-l scoatem la licitaţie, tronson ce leagă Mănăşturul de Mailat, respectiv până la hotarul cu Felnacul, având un contract cu Ministerul Dezvoltării, prin PNDL, semnat în 2014. Am început tot prin PNDL asfaltarea a 12,5 km stradă, iar în luna decembrie am început pietruirea a două străzi din Vinga (aproximativ 2 km), urmând a se continua cu covorul asfaltic, dacă vom primi bani de la Minister. Cu bani de la buget şi CJA am mai pietruit încă trei străzi, tot în Vinga. Am achiziţionat şi un buldoexcavator pentru nevoile comunei, deoarece aveam un singur tractor, şi acela vechi".

trotuare

"Am început în decembrie 2014 cu bani de la Comunitatea Europeană reabilitarea de trotuare în Vinga, cu o lungime de aproximativ 1 km, din care s-a deja o parte. Menţionez că este primul proiect eruopean în Vinga, în valoare de aproximativ 30.000 de euro. Din păcate, ajungem în 2015 şi nu avem ghidul cu măsurile, nu ştim ce sume se pot aloca de la Comunitatea Europeană, noi fiind pregătiţi cu proiecte pentru comună, însă nu putem atrage fonduri europene deoarece nu avem acest ghid, şi noi ca Primărie aşteptăm cu proiectele pe masă".

CAPELA DIN Vinga

"Este o lucrare finalizată în proporţie de 70%, pe care am ridicat-o din temelii urmând a se finisa (gresie, zugrăvit, instalaţie electrică), şi această lucrare făcându-se cu bani de la buget şi CJA".

PROIECTE PE 2015

"Ne-am propus continuarea lucrărilor începute anul trecut, respectiv: asfaltare străzi, trotuare, precum şi tronsonul 3 ce leagă Mănăşturul de Mailat, investiţii ce se derulează încă şi trebuie să le finalizăm. Sperăm ca până la Paşte să facem recepţia la capela din Vinga şi în funcţie de bugetul pe 2015 avem în vedere să facem o capelă la Mănăştur. Vrem să reabilităm clădirea Primăriei din Vinga, să continuăm cu trotuarele cu bani din bugetul local şi din fonduri europene".

ŞCOLI ŞI GRĂDINIŢE

"Avem în vedere reabilitarea şcolile şi grădiniţe din comună, unde e nevoie, iar la Liceul Tehnologic din Vinga avem nevoie de un acoperiş nou, iar la Şcoala Generală de reabilitare a sălilor de clasă. E nevoie de amenajarea curţii şcolii din Mănăştur, iar la Grădiniţa Nr. 1 din Vinga avem nevoie de reabilitare exterioară, iar la Grădiniţa Nr. 2 - schimbarea acoperişului. Tot la Grădiniţa Nr. 1 avem nevoie de amenajarea unui loc de joacă, acest lucru fiind necesar şi la Grădiniţele din Mănăştur şi Mailat. Revenind la Liceul Tehnologic din Vinga, putem spune că avem un efectiv de 120 de elevi, profil economic şi servicii, iar 610 copii învaţă la ciclul primar şi gimnazial pe raza comunei. De educaţia acestora se ocupă 73 de cadre didactice (toate calificate). În cadrul şcolii noastre funcţionează şi două grupe de grădiniţă, una cu program normal şi una cu program pelungit, beneficiind de cele mai bune condiţii. Ca Primărie şi Consiliul Local am reuşit să schimbăm toate centralele termice. Începând cu semestrul 2, conform noii Legi a Învăţământului, se vor introduce uniformele şcolare pentru a reduce diferenţele între elevi. Din acest an şcolar beneficiem de microbuz pentru transportul gratuit al elevilor de liceu, care facilitează legătura între Mailat, Mănăştur şi Vinga. Datorită acestui lucru avem şi concurenţă la admiterea în liceu"

CULTURĂ

"Avem trei ansambluri de dansuri: Liliacul din Vinga, Balgarce din Vinga şi unul de dansuri maghiare la Mailat. Ansamblul Balgarce, în 2013, a fost invitat la un festival în Taiwan (fiind singurul din România), selecţionaţi fiind să danseze pentru vicepreşedintele acestei ţări. În palmaresul acestui ansamblu se regăsesc alte locuri I la festivaluri de gen, în Braşov şi Craiova. Ansamblul Liliacul a participat la Caravana Tradiţiilor de Iarnă, organizat de Centrul Culturaj Judeţean Arad, completând un spectacol gustat de public. Ne mândrim cu cele trei ansambluri, şi anual alocăm de la bugetul local anumite sume pentru menţinerea acestora şi pentru continuitatea tradiţiilor populare".

SMURD, pompieri ŞI cursuri PENTRU INFIRMIERI

"La SMURD avem 12 angajaţi, serviciu suportat tot de la bugetul local, însă avem o problemă cu angajaţii deoarece nu le putem asigura şi sporuri salariale, deoarece aceste sporuri se alocă doar unităţilor sanitare. Pe această cale am făcut o adresă la Ministerul de interne pentru a ajuta aceşti oameni, însă am primit un răspuns sec, pasându-ne la Ministerul Sănătăţii. M-aş bucura dacă acest serviciu SMURD s-ar putea transfera la UPU Arad, ca aceşti oameni să primească drepturile normale, ca şi colegii lor din Ministerul Sănătăţii. În altă ordine de idei, în acest an vom sărbători 137 de ani de la înfiinţarea Formaţiei Pompierilor voluntari din Vinga (28 octombrie 1878). Avem două grupe de pompieri voluntari, una la Vinga şi una la Mailat, cu un efectiv total de 35 de pompieri. De asemenea mai avem două autospeciale, una cumpărată iar cealaltă primită donaţie. Toate cheltuielile de întreţinere sunt suportate de Primărie. Avem în vederea şi achiziţionarea de costume de gală pentru două formaţii de pompieri. Tot anul trecut, în decembrie, am început nişte cursuri pentru tinerii comunei, împreună cu ASSOC Baia Mare şi ASSOC Arad, cursuri pentru infimieri, bucătari, ospătari şi zidari. Aceste cursuri se vor finaliza în luna martie. Împreună cu cele două asociaţii avem 6 proiecte pentrue conomie şi asistenţă socială. Sperăm ca începând cu luna mai să funcţionăm cu aceste 6 servicii, angajând personal dintre aceşti cursanţi, bineînţeles după o selecţie. În colaborare cu cele două asociaţii o clădire din comună se va reabilita şi moderniza, iar aici va funcţiona un restaurant social, îngrijire la domiciliu, asistenţă socială la domiciliu, curăţenie la domiciliu, o sală meditaţii pentru copii cu probleme sociale şi un serviciu de arhivare a documentelor pentru toate societăţile comerciale din jur".

"Sunt total dezamăgit de Legea Bugetului pe 2015, datorită faptului că este posibil ca din tot ce am amintit mai sus, vizavi de investiţii şi realizări, să nu putem derula proiectele deoarece Legea Bugetului ne dezavantajează. În primă fază vor pimi bani de la bugetul Guvernului doar primăriile cu venituri proprii mai mici de 1.500.000 lei, urmând ca la redistribuire să ni se aloce şi nouă bani de la Guvern, dacă vor mai rămâne. Acest lucru ne întârzie cu proiectele noastre", a încheiat primarul Ioan Negrei.

Sursa: ARQ

Autor: FOTO-VIDEO: Dorin Bodea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro