Cursul care îÈi poate aduce un salariu de 3.000 de euro. Doar 12 arÄdeni l-au finalizat
28.01.2015 ⋅ 0 comentarii
O școală înființată în urmă cu patru luni în Arad, după o investiție de 300.000 de euro, formează persoane calificate într-o meserie foarte căutată în județ, dar mai ales în străinătate, unde salariul poate depăși 3.000 de euro.
Școala de Sudură Arad are, de miercuri, prima serie de absolvenți. Doar 12 dintre aceștia au rezistat până la finalul pregătirii, din cei 45 înscriși, majoritatea afirmând că ”meseria e prea grea”.
Fondatorul școlii, Marin Crișan, care este președintele filialei județene a Confederației Patronatul Român, declară că unii dintre cursanți au renunțat chiar dacă au beneficiat de gratuitate.
”Este dezamăgitor că oamenii renunță atât de ușor chiar dacă nu au un loc de muncă și nici vreo calificare. Am avut câteva persoane cărora le-am oferit gratuit cursul, pentru că sunt cazuri sociale pe care ni le-a recomandat primăria, dar nu au avut bunăvoință să învețe meseria. Majoritatea spun că e prea greu, dar cred că statul i-a învățat pe români să trăiască din ajutoare”, spune Crișan.
Salarii între 500 și 3.000 de euro
Spre deosebire de cei fără alte calificări care nu au făcut față muncii grele, câțiva cursanți cu studii superioare au încheiat pregătirea, spunând că au vrut să se reprofileze într-o meserie bine plătită.
”În Occident, salariile pot depăși 3.000 de euro. Este o meserie foarte bine plătită, pentru că este grea. În România, sudorii cu experiență câștigă în jur de 500 de euro”, afirmă Marin Crișan.
Pentru a doua serie s-au înscris 26 de persoane, între care doi cetățeni austrieci.
Cursurile au o durată de trei luni, timp în care se fac 120 de ore de teorie și 240 de ore de practică. Cei înscriși plătesc o taxă de 500 de euro, dar în multe cazuri aceasta e achitatată de firmele care își perfecționează viitorii angajați.
După absolvirea cursului, diploma este eliberată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii, fiind recunoscută în Uniunea Europeană.
Promisiunea lui Ponta
Nu sunt mulți cei care vor să devină sudori, motiv pentru care nici cursul nu se bucură de mare succes. Din această cauză, școala înregistrează pierdere financiară.
”Cheltuielile cu produsele consumabile sunt foarte mari la aceste cursuri, tocmai de aici și taxa de 500 de euro. Numai o butelie de argon, care e gata în trei ore, costă 250 de lei. Cu următoarele două serii vom continua, dar dacă pierderile se mențin, nu putem să ținem școala deschisă”, explică fondatorul.
Crișan a declarat că a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta în campania electorală din toamnă, iar acesta i-ar fi promis că va reglementa scutirea de impozite pe clădiri și terenuri pentru școlile de meserii.
”Impozitele și taxele sunt foarte mari. Premierul ne-a promis că ne va ajuta pentru că suntem totuși o școală, dar nu a făcut nimic”, a declarat Crișan.
Meserie căutată
În județ, cererea de sudori este foarte mare, mai ales la cele două fabrici de vagoane. Anul trecut, de exemplu, reprezentanţii companiei Astra Rail Industries declarau că se confruntă cu problema forței de muncă, în condițiile în care aveau 1050 de posturi și în trei luni reușiseră să angajeze doar 550 de persoane. Compania căuta mai ales sudori și lăcătuși.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅