Local

RĂZBUNAREA FRANCULUI. Cum s-au trezit sute de arădeni cu rate bancare dublate și datorii în creștere

10.02.2015 ⋅ 0 comentarii

Sute de arădeni se află în situația de a-și plăti tot mai greu creditele în franci elvețieni, după ce această monedă s-a scumpit amețitor de la începutul anului. Pentru că nu mai fac față ratelor bancare, mulți se alătură proceselor colective împotriva băncilor.

Unele familii din Arad se află într-o situație foarte grea, riscând să rămână fără locuințe din cauză că nu mai câștigă suficient pentru a-și achita ratele tot mai mari.

Familia Pantea, din cartierul Aurel Vlaicu, s-a împrumutat de la Raiffeisen în anul 2007, obținând echivalentul a 25.000 de euro în franci elvețieni, pentru un apartament cu două camere.

Inițial, rata a fost de 800 de lei pe lună, însă a crescut treptat, iar în decembrie 2014 familia a plătit 1400 de lei.

”În ianuarie, după ce francul elvețian a crescut foarte mult, rata ne-a fost calculată la aproape 1700 de lei. Am refuzat să plătim pentru că nu avem cum. Și înainte făceam eforturi foarte mari. Soțul primește un salariu de 1500 de lei, iar eu primesc 1.000 de lei. Avem un copil în clasa I, nu putem să-l întreținem dacă din venitul de 2500 lei plătim 1700 la bancă”, ne mărturisește Alina Pantea (37 de ani).

Arădeanca spune că este în proces cu banca, solicitând atât o conversie în lei la cursul contractării creditului, cât și eliminarea unui ”comision abuziv”.

”În contract se specifică „alte taxe„ de 100 de franci elvețieni pe lună, din cei 370 cât e rata noastră. Niciodată nu ne-au explicat pentru ce sunt acești bani. Avocatul ne-a spus că este un comision abuziv. Noi plătim de șapte ani acest comision, ceea ce înseamnă că am dat degeaba la bancă până acum peste 8.000 de franci. Alți clienți au câștigat procesul pentru acest comision, iar avocatul nostru ne-a spus că ar trebui să ni se returneze, cu dobânzi, peste 10.000 de franci, dar problema e că procesul durează trei ani”, a declarat Alina Pantea.

Ratele tot mai mari au creat probleme mari în familie.

”Psihic, suntem terminați. Mă cert cu soțul în permanență și totul pleacă de la bani, pentru că nu mai știm de unde să tăiem. Înainte eram o familie fericită, acum suntem măcinați de griji”, spune arădeanca.

După șapte ani de rate, datoria a crescut

Familia Pantea a încercat să obțină o refinanțare, însă din cauza cursului, creditul ar fi prea mare pentru salariile pe care soții le câștigă.

”După șapte ani de rate, acum suntem datori la bancă cu 35.000 de euro, în franci, deși am pornit de la 25.000 de euro. Practic, în loc să se reducă valoarea datoriei, a crescut, iar noi ne-am chinuit degeaba în tot acest timp. Cu salariile noastre nu putem obține acum un credit de 35.000 de euro și nici apartamentul cumpărat atunci nu mai valorează cât să reprezinte o garanție pentru bancă. Prețurile la locuințe au scăzut semnificativ în ultimii ani”, a spus Marius Pantea.

75.000 de români

Un alt arădean care a dat în judecată banca pentru a cere conversia creditului în lei este Vasile Curticean. Acesta spune că a fost nevoit să își refinanțeze creditul obținut în 2008, când cursul era de 2,12 lei pentru un franc elvețian.

”Atunci plăteam 600 de lei pe lună, iar acum plătesc 900 de lei, dar asta pentru că am făcut o reeșalonare și am prelungit perioada de creditare cu zece ani, ca să mai scadă rata, că altfel acum plăteam 1300 de lei”, a declarat bărbatul.

Peste 75.000 de români au credite în franci elvețieni, iar jumătate dintre cei au venituri nete lunare mai mici de 1.500 de lei. Când s-au îndatorat, ratele erau la jumătate, iar aceste venituri le permiteau să-și achite datoriile lună de lună.

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro