Parcul fotovoltaic din SebiÈ s-a prÄjit sub soare. Investitorul are datorii uriaÈe
13.03.2015 ⋅ 0 comentarii
Cel mai mare parc fotovoltaic din România trebuia deja să funcționeze lângă Sebiș, pe 200 de hectare de teren, însă proiectul s-a blocat la prima etapă, dezvoltată pe o suprafață de 44 de hectare.
Spaniolii care au inițiat proiectul în 2013 spuneau că vor investi nu mai puțin de 100 de milioane de euro în producerea de energie electrică nepoluantă. Ar fi fost una dintre cele mai mari investiții de acest fel din Europa.
Energia produsă ar fi asigurat necesarul pentru 100.000 de locuitori. Planurile au fost schimbate însă de legislația instabilă din domeniu, iar investitorii au pus în funcțiune doar 72.000 de panouri fotovoltaice, pe 44 de hectare, din cele peste 300.000 promise.
Primarul orașului Sebiș, Gheorghe Feieș, spune că “numeroasele modificări legislative” au condus la “îngheţarea” investiţiei.
“Investitorii vor să continue acest proiect, dar legislația s-a tot modificat, cea mai mare problemă fiind reducerea numărului de certificate verzi. Numeroasele taxe apărute, între care taxa pe stâlp, au schimbat calculele inițiale. Din câte am înțeles, se caută soluții pentru găsirea finanțării necesare reluării lurărilor”, a spus Feieş.
El a precizat că cele 72.000 de panouri instalate furnizează energie în rețeaua națională de mai bine de un an.
Problemele financiare ale investitorilor rezultă și din datoriile acumulate la bugetul orașului, restanțele la plata impozitului pe teren ajungând la 1.600.000 de lei.
Dacă investiția va fi realizată vreodată conform planurilor inițiale, nu mai poate spune nimeni în acest moment. Cert este că oraşul Sebiş ar încasa de pe urma acestui proiect energetic 1,2 milioane de lei pe an doar din impozitul pe teren.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅