Local

Burse de 500 de lei pe lună pentru elevii din Arad care aleg o meserie

23.04.2015 ⋅ 0 comentarii

Elevii arădeni care intră în clasa a IX-a vor putea alege învățământul dual, începând din toamnă, sistem care le va plăti burse de până la 500 de lei pe lună și le va asigura un loc de muncă, dar și alte beneficii.

Primele clase de învăţământ dual vor fi înființate după model german, la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu“ din Arad, cu sprijinul Asociaţiei Economice Germano-Română DRW Arad, care a inițiat acest proiect.

Potrivit reprezentanților asociației, două clase vor fi înființate din toamnă, pentru specializările de sudor şi operator maşini cu comandă numerică, în acest proiect fiind implicate firme din industria locală care asigură locuri de practică şi care îi vor angaja pe tineri la absolvire.

”Oferta educaţională se adresează absolvenţilor de clasa a VIII-a şi reprezintă o alternativă avantajoasă la învăţământul teoretic liceal. Elevii acestei forme duale de pregătire beneficiază, pe întreaga durată a studiilor, de o bursă de stat în valoare de 200 de lei pe lună”, se arată într-un comunicat de presă.

Firmele care îi acceptă pe elevi ca ucenici adaugă bursei de stat câte 200 de lei pe lună în primul an, 250 de lei pe lună în al doilea şi 300 de lei pe lună în al treilea an. Astfel, tinerii ajung să câştige, în al treilea an, câte 500 de lei pe lună.

După cei trei ani de studiu, absolvenţii au asigurat locul de muncă pentru care au fost pregătiţi. Ei vor avea şi posibilitatea de a-şi continua studiile la formele de învăţământ zi sau frecvenţă redusă, intrând în clasa a XI-a. După absolvirea liceului, elevii se pot înscrie la bacalaureat, iar apoi îşi pot continua studiile la o facultate, având șansa să devină ingineri în specializările alese.

Prima firmă ce va fi implicată în proiect este producătorul german de vagoane de marfă Astra Rail Industries. Alte trei firme din județ vor pune la dispoziţie locuri de practică, din primul an: Takata, Man Corporation şi Aro-Stahl Product.

Toți elevii înscrişi pe cele aproape 60 de locuri vor beneficia de o asigurare de viaţă în caz de accidente pe toată durata studiilor din partea unei firme germane.

”Acest proiect care demarează la Arad va revoluţiona întreaga economie a judeţului, axată în prezent pe producţia de automotive cu forţă necalificată de muncă”, arată comunicatul Asociaţiei Economice Germano-Române DRW.

Termenul de pregătire duală provine de la programa de învăţământ care cuprinde atât însuşirea de cunoştinţe teoretice generale şi de specialitate, cât şi ore de practică în laboratoarele şcolii şi în atelierele fabricilor.

Ponderea orelor de teorie şi practică variază pe durata celor trei ani, pe cât se întinde un ciclu de pregătire, şi ajunge, în ultimul an, la 72% practică.

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro