Proiectul Gaia care a implicat zeci de participanÅ£i români Åi italieni a ajuns la sfârÅit
29.04.2015 ⋅ 0 comentarii
În data de 24 aprilie, proiectul "Gaia" finanțat prin programul Erasmus Plus, unde au fost implicaţi 15 tineri din România şi 15 tineri din Italia, a luat sfârşit. Pe parcursul celor două săptămâni, tinerii participanţi au dobândit o serie de cunoştiinte, dar şi abilităţi, prin activităţile ce s-au desfăşurat în Parcul Natural Lunca Mureşului şi Defileul Munţilor Metaliferi.
Activităţile de protejare a mediului înconjurător, precum ecologizarea spaţiilor verzi, amenajarea de cuiburi pentru păsări, vizită de documentare la Staţia de Epurare a Apei, au adus un plus în educaţia nonformală a participanţilor din cadrul proiectului. Astfel, tinerii au înţeles importanţa protejării mediului în care trăim pentru promovarea şi menţinerea calităţii vieţii. În acest sens, s-au făcut vizite în Aria Naturala Protejată „Defileul Munţiilor Metaliferi” unde sub îndrumarea şi sub supravegherea celor 3 însoţiori, a fost amplasat un panou de informare turistică ce conţine harta turistică şi speciile protejate din aceea zonă.
Pe parcursul celor 15 zile, din 9 aprilie până în 23 aprilie, tinerii, au dezvoltat competențe de bază și transversale (cum ar fi antreprenoriatul, competențele digitale și competențele lingvistice), prin folosirea limbii engleze, dar şi promovarea diversităţii lingvistice prin sesiuni de 30 de minute (din limba engleză, română şi italiană) făcute aproape în fiecare dimineaţă, cu prezentarea de expresii uzuale, simple pentru facilitarea comunicării dintre particianţi, urmate de exerciţii de socializare şi de spargerea gheţii.
Prin serile interculturale române şi italiene, realizate în cadrul proiectului, în care s-au prezentat câteva aspecte specifice fiecarei ţări (România şi Italia), a crescut în rândul participanților gradul de conștientizare și de înțelegere a acestor culturi, oferindu-le posibilitatea de a construi rețele de contacte internaționale, de a participa activ în societate, de a se implica, accepta şi respecta tradiţiile, obiceiurile din alte ţări.
După perioada de mobilitate, în penultima zi, fiecare participant, care a luat parte la proiectul de mobilitate pentru tineri, a primit un certificat Youthpass, care atestă recunoaşterea şi validarea aptitudinilor, pe perioada celor 15 zile în cadrul proiectului "Gaia". Persoanele care au înmânat aceste certificate au fost: Varga Glad împreună cu preşedintele Asociaţiei Terra Nobillis, Iulian Stana.
Organizația care a coordonat proiectul a fost „Terra Nobillis” din Arad şi partenerul de proiect asociația „JUMP IN” din oraşul Poggiardo din Italia.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅