Comuna Brazii - Valea Zeldeș, un colț de rai (FOTO-VIDEO)
30.04.2015 ⋅ 0 comentarii
Când Dumnezeu a creat natura în comuna Brazii a lăsat printre cele mai pitorești locuri.
Dumnezeu a binecuvântat comuna Brazii cu locuri frumoase, cu păduri, dealuri și ape limpezi, însă nu în ultimul rând cu oameni cu suflet mare, primitori, prietenoși și modești totodată. Cine merge o dată în comuna Brazii va dori să revină mereu, este un loc de care te îndrăgostești indiferent că mergi în SECAȘ, IACOBINI sau MĂDRIGEȘTI, peste tot peisajul e de vis și oamenii blânzi.
În urmă cu două luni l-am cunoscut pe primarul acestei comune, domnul Vesa Ioan, un om deosebit, cu suflet mare (un om cu care am rămas prieten) care pune mult suflet pentru comuna Brazii împreună cu viceprimarul Vesa Nicolae (este doar coincidență de nume) și care au realizări frumoase în comună.
"Avem asfaltată aproape întreaga comună (mai sunt câteva străzi laterale care sunt totuși pietruite și se poate circula bine pe ele) suntem și bine poziționați pe drumul județean ce leagă GURAHONȚUL de JULIȚA pe valea Mureșului, de aceea considerăm că este benefic pentru noi ca și comună să ne axăm pe latura turistică, fiind o zonă de deal cu multe păduri și fără poluare, aici la noi totul este ,,bio”. Cum industrie nu mai există în zonă și agricultura nu o putem compara cu zona de câmpie, deși oamenii lucrează aici pământul, ne-am gândit serios să ne axăm pe turism și în acest sens am identificat deja câteva loturi de teren pentru construcția de cabane turistice, pensiuni sau case de vacanță, intenționând să dezvoltăm două sate de vacanță în comună, unul pe valea Zeldeșului, la Iacobini, iar celălalt la Mădrigești (iar pe vitor vom încerca să mai identificăm și în alte părți din comună) urmând să începem în curând procedurile legale de parcelare și licitație a parcelelor pentru construirea de cabane, pensiuni etc. Pe valea Zeldeș, chiar dacă drumul momentan nu e asfaltat de la ieșirea din sat fiind drum forestier este foarte bine întreținut de Direcția Silvică Arad, respectiv Ocolul Silvic Gurahonț, având și dânșii o frumoasă cabană aici pe vale."
Satul IACOBINI- Până la Al Doilea Război Mondial satul s-a numit Zeldeș, iar după război a primit numele de Iacobini, după numele unui general de armată, (din păcate nu dispunem momentan de alte date).
Un sat frumos așezat pe valea Zeldeșului, înconjurat de păduri. Cine merge până la Cabana Silvică Bălești nu se poate să nu îndrăgească aceste frumoase locuri. Așa am mers și noi și am ajuns la o cabană cochetă în vârf de deal trecând printr-o pădure de fagi, cabana ALMA, în spaniolă înseamnă ,,suflet”, o cabană cochetă cu două camere și patru paturi, așezată într-o frumoasă poieniță unde nici nu gândeai că e posibil să locuiască cineva. Am fost conduși de doamna AMALIA VOINEA, proprietara acestui "colţ de rai” de pe valea Zeldeșului. Din drumul forestier am urcat pe o potecuță aproximativ 250 m până la cabană. Am rămas fascinat de acest loc de basm. Mă întrebam în gând cum e aici noaptea când e lună plină sau când e omătul mare iarna. E de vis. Amalia ne-a povestit că aici a trait străbunicul ei, bunicul ei, care o fost stupar și că atunci când au reconstruit cabana sticlele de la geamuri le-au dus din vale cu mâinile, iar restul materialelor cu ce au putut, inclusiv cu T.A.F.-uri.
"Este cabana noastră de suflet, un colt de rai, o oaza de liniște. Bunicul meu s-a născut în 1920 și toată viața a locuit aici, a fost un om deosebit și totodată se pricepea la multe lucruri. Avea aici căpșuni, grădină de zarzavaturi și tot ceea ce avea nevoie. Aveam apă curentă prin cădere, vine de sus din deal de la aproximativ 250 m de unde au tras țeavă prin pământ de la izvor. Instalația electrică e dublă pe 220 V de la generator și pe 12 V la bateria auto. Avem aici tot ce ne trebuie în grădină, din sat nu aducem nimic, nici măcar ceapă. Mai avem și stupi încă rămași de la bunicul meu”
După ce a stat ploaia, am coborât la mașină, însă am rămas cu gandul de a reveni cu drag aici cu prietenii, în acest colț de rai de pe frumoasa vale a Zeldeșului.
Revenind la discuția purtată cu domnul primar Vesa Ioan, dînsul dorește și sprijină orice inițiativă legată de orice priect european sau nu, care aduce beneficii comunei și locuitorilor și ,,în acest sens doresc să îndemn tinerii să acceseze proiecte europene de creștere a animalelor, stupărit, turism etc deoarece aici la noi obțin punctaje maxime fiind zonă defavorizată, având șanse foarte mari de reușită, iar dacă au nevoie de ajutor sunt dispus să facem tot ceea ce ține de noi ca instituție a primăriei”.
Sursa: ARQ
Autor: FOTO-VIDEO: Dorin Bodea ⋅