Local

Istoria economică şi socială a Aradului, cuprinsă într-o carte de excepÅ£ie

15.05.2015 ⋅ 0 comentarii

Asociaţia Centrul de Excelenţă Arad şi-a propus să elaboreze o lucrare care să cuprindă istoria economică şi socială a Aradului din epoca dacică și romană până în 1945. Volumul ar urma să fie tipărit în peste 400 de exemplare şi să fie prezentat elevilor din şcolile arădene. Colectivul de cercetare cuprinde universitari, experți, oameni de știință, cercetători și oamenii de afaceri reprezentanți ai instituțiilor participante la proiect.

„Elaborarea și punerea la dispoziția publicului a istoriei economice și sociale a Aradului creează posibilitatea ca cetățenii Aradului, să poată avea acces la o informație corectă despre trecutul economic și dezvoltarea socială a Aradului. O astfel de informație sistematizată unitar, cronologic și sectorial lipsește din patrimoniul științific și cultural al orașului. Va fi un element în argumentația pe care Aradul o va aduce în sprijinul demersului de a deveni capitală culturală europeană”, spune Glad Varga, preşedintele asociaţiei Centrul de Excelenţă Arad.

Proiectul va cuprinde și o sesiune de comunicări științifice în luna august a anului 2015 cu ocazia Zilelor Aradului. Cu acest prilej vor fi prezentate rezultatele cercetării realizate de colectivul redacțional. Vor fi invitate personalități ale Aradului, profesori și profesori universitari, reprezentanți ai mediului de afaceri, reprezentanții instituțiilor reprezentative arădene.

Elaborarea și editarea cărții „Aradul. economie și societate. Din epoca dacică și romană până în 1945” se va face într-un tiraj de 400 de exemplare şi va fi distribuit şcolilor şi bibliotecilor arădene.

Proiectul, finanţat de Centrul Municipal de Cultură Arad, este prevăzut a se derula din luna mai până în noiembrie.

”Dezvoltarea economică și socială a unei comunități este un proces continuu marcat de evenimente politice, militare, naturale, sociale, administrative și culturale dar în primul rând de oamenii ce conviețuiesc în același ambient social. Devenirea istorică locală este de asemenea condiționată de apartenența la o economie națională și mai mult astăzi, la economia globală. Acest studiu are ca principal obiectiv să deceleze cele mai importante evenimente de istorie economică a acestor meleaguri de pe malurile Mureșului, cauzele și urmările acestora, performanțele economice arădene și influența acestor evoluții economice asupra calității vieții în societatea locală cu privire la cultură, educație, nivel de trai. Studiul poate astfel asigura o informare coerentă, unitară, cronologică a evoluției economice și sociale arădene și va putea demonstra cum dezvoltarea economică locală se află într-o simbioză perfectă cu mediul social și nivelul de trai.” declară conf. univ. dr. Adrian Nițu coordonatorul proiectului.

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro