INEU - un oraş verde, curat şi un primar harnic
21.05.2015 ⋅ 0 comentarii
Ineul întotdeauna a fost un oraș unde ți-ai dori să locuiești, bine poziționat la 56 km de Arad aproape de Moneasa aproape de păduri, cu holde bogate, pescării și oameni simpli fără fițe și prietenoși. Ceea ce mi-a atras atenția în ultimul timp este faptul că Ineul și-a schimbat fața, este un oraș curat, elegant, cu un aer provincial cu multă verdeață, parcuri dar și spații verzi fumos amenajate, și bine întreținute prin grija primarului Călin Abrudan care este omul căruia îi place curățenia. Tânăr, energic și cu coloana vertebrală, spune lucrurilor pe nume, dar în același timp omenos și de caracter. Are multe realizări de când este primar unele le-a continuat așa cum au rămas de la fostul primar Meheleanu, le-a dus la bun sfârșit, însă are multe începute și finalizate de dânsul. Are multe idei și proiecte foarte bune și de folos comunității din Ineu
istoric - Ineul peste 800 de ani de existență!
Ineul are aproximativ 800 de ani de existență, fiind cunoscut încă din primele secole ale erei creștine datorită castrului roman din vremea împăratului Valens (364-378) și pentru plantațiile de vie de la Mocrea. În anul 1387 a fost emis primul act din Ineu de către Ștefan Losonczy, stăpânul de atunci a acestor locuri. Cetatea Ineului a fost întemeiată pe locul unui fost castru roman iar urmele acestuia se mai pot vedea și astăzi. La sfârșitul sec. XIII-lea, Cetatea era consemnată în documente sub forma unui castru în fruntea căruia se afla un castelan numit Egidius. Cetatea Ineu a avut o istorie foarte zbuciumată, făcând parte din fortificațiile lui Iancu de Hunedoara, a aparținut și lui Mihai Viteazu, a cunoscut ocupația turcească și pe cea habsburgică. În secolul al XVI-lea, Cetatea Ineu a fost o verigă importantă în lanțul cetăților de apărare antiotomană a celor trei țări Române.
.......................................................................
"Din 2012 sunt primar şi m-am axat pe infrastructură şi spaţii verzi, iar din 2013 o importanţă deosebită am dat-o învăţământului, respectiv Liceul "Mihai Viteazu", pe care l-am renovat: uşi, geamuri, şarpantă, anvelopare exterioară, au fost mobilate laboratoarele şi săli de clasă, modernizarea aleilor interioare şi a terenurilor de sport. Am finalizat peste 10 km de trotuare şi am asfaltat aproximativ 12 km drumuri pe străzi, iar până la finele anului trebuie să trecem de 15 km. Am amenajat parcări, alei în curtea blocurilor", a spus primarul Ineului.
"Am reuşit să construim 4 blocuri ANL pentru familii tinere, şi am făcut solicitare la Guvern, la direcţia ANL, pentru încă 3 blocuri. De cele construite până acum beneficiază 128 de familii. Suntem în renovarea căminului garnizoanei militare pe care l-am preluat. O renovare totală, şi aici urmând a amenaja 30 de garsoniere pe care le vom închiria", a completat Călin Abrudan.
"Am făcut acoperişul la Şcoala Generală cu clasele 5-8, unde erau mari probleme cu infiltrarea apei. Am construit din temelii capela cimitirului orăşenesc. Rămânând la acest subiect, am curăţat cimitirele din oraş, de la defrişaj, şi până la amenajarea de parcări, alei, plantare arbori. Un alt obiectv important îndeplinit a fost amenajarea drumului către Dealul Viilor (3,5 km), plus refacerea tururor străzilor din Dealul Viilor, dar şi lucrări la şanţuri şi podeţe din această zonă", a declarat edilul oraşului.
"Am amenajat 2 spaţii de joacă pentru copii la blocurile ANL, şi unul în cartierul Traian. De asemenea am amenajat 2 spaţii pentru activităţi sportive, unul cu aparate de fitness în aer liber şi unul cu teren sintetic în cartierul Traian", alte mulţumiri ale lui Călin Abrudan.
"Ajutăm financiar toate bisericile din oraş: cheltuieli curente, reparaţii şi construcţii. Am renovat clădirea veche a Casei Armatei în totalitate, schimbându-i destinaţia în judecătorie, pentru a nu pierde din oraş această instituţie care serveşte toată zona. Am reuşit, de asemenea, să readucem agenţia de şomaj, care nu mai funcţiona, pentru a nu fi puşi oamenii pe drumuri la Sebiş sau Arad. Am amenajat 2 spaţii verzi pe strada Decebal şi locul de cununie în aer liber de lângă Primărie, fiind primii în judeţ cu un asemenea spaţiu. În parc a fost reamenajată scena pentu a putea desfăşura activităţile culturale în aer liber. Nu în ultimul rând, am refăcut Aleea Trandafirilor, care urmează a fi pavată începând de săptămâna viitoare", a spus Abrudan.
"Avem 4 ansambluri folclorice pe categorii de vârstă grupa mare obţinând în 2014, la festivaului de la Constanţa, marele trofeu. Avem 6 activităţi culutrale în fiecare an acest lucru fiind o tradiţie la Ineu: Festivalul judeţean al interpreţilor de muzică populară "Floare de pe Criş", "Hora Ineuană" care se ţine de Paşte ajunsă la a 96-a ediţie, Spectacolul de muzică populară din cartierul Traian de la Rusalii, "Zilele Ineului" în luna iunie, "Festivalul Surechiului" şi la 1 Decembrie ample manifestări culturale", a spus primarul din Ineu.
"Trecând la sport, am demarat recent Academia Ladislau Brososvzsky. Această Academie va funcţiona din toamnă, momentan lucrându-se la asigurarea bazei materiale, locaţia fiind fosta unitate militară de pe drumul Şiculii, având şi aceasta în proprietatea Primăriei, unde am făcut canalizare, dorind să dăm alte destinaţii, în funcţie de solicitări şi nevoi, pentru a nu rămâne în paragină. Momentan avem acolo o firmă germană care asigură 50 de locuri de muncă. De asemenea, acivitatea la clubul sportiv de axează în mare măsură pe fotbal, cu o echipă ce activează în Liga a III-a. Mai avem 4 grupe de copii, punând accent pe juniorii care activează în competiţiile organizate de AJF", ne-a comunicat Călin Abrudan.
"Ne mândrim cu faptul că anul trecut, la Ineu, s-a desfăşurat sesiunea de comunicări, coordonată de Arhivele Naţionale - pe teme istorice".
"Pentru viitor, ne dorim renovarea Primăriei şi a internatului de la Liceul "Mihai Viteazu" şi a casei de cultură, iar acum începem lucrarea la centrul de informare turistică. Avem în plan canalizarea la Mocrea, şi introducerea apei potabile la Dealul Viilor. Vom construi piste de biciclete care vor uni cartierul Traian cu fântana care asigură celebra apă de la Mocrea şi cu Dealul Viilor. Vrem să continuăm lucrările de asfaltare a străzilor, plus un sens giratoriu în centrul oraşului. De asemenea vom moderniza piaţa agroalimentară şi vom construi o hală de care este nevoie. Avem în plan amenajarea de noi spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii", a mărturisit edilul Ineului.
"Dorim atragerea de noi investitori străini, pentru crearea de locuri de muncă pentru locuitorii oraşului şi nu numai. Vrem să amenajăm faleza Crişului Alb, şi să consolidăm malul Crişului pe partea de Nord. La CPL se doreşte un ştrand privat, investiţia fiind deja pregătită. Ne dorim un supermarket în oraş, care să deservească întreaga zonă, pe lângă spaţiile existente în prezent", a dezvăluit Călin Abrudan.
"Obiectivul pe care ni-l dorim mult la Ineu, şi cel mai important, este retaurarea cetăţii oraşului, care momentan este într-un contract de concesiune cu o fundaţie din Bucureşti, încă din anul 2011", a încheiat primarul Călin Abrudan.
Sursa: ARQ
Autor: FOTO - VIDEO: Dorin Bodea ⋅