În comuna TauÅ£ - noi investiÅ£ii Åi reînvierea turismului în jurul lacului
10.07.2015 ⋅ 0 comentarii
În zona de contact a Dealurilor Cigherului cu Munţii Zărandului, în bazinul hidrografic al Cigherului, se află Comuna Tauţ. Prima atestare documentară a localităţii Tauţ datează din anul 1496. Satele Minişel, Minişu de Sus şi Nadăş fiind atestate documentar în anii 1561, 1746 şi respectiv 1464.
La ora actuală turismul şi activităţile din sectorul economic terţiar ocupă ponderi importante în spectrul economic al comunei.Potenţialul turistic al comunei este unul de excepţie. Prezenţa lacului de acumulare "Tauţ" a favorizat dezvoltarea unei zone turistice de mare valoare nu numai pentru comună ci şi pentru întregul judeţ. Aici s-a dezvoltat un adevărat sat de vacanţă, lacul fiind pricipalul element de atracţie al zonei. Un alt obiectiv turistic important este cetatea medievală de la Tauţ, cetate prevăzută cu valuri de apărare şi datată din secolele XIII-XV.
La conducerea comunei, de ani buni, se află primarul Gheorghe Pleş. Realizările sub oblăduirea sa sunt vizibile, iar locuitorii comunei i-au oferit încrederea necesară continuării proiectelor începute, şi care urmează a fi finalizate, după cum spune chiar Gheorghe Pleş.
"Anul acesta am finalizat din fonduri europene centrul de informare turistică dat în folosință cu doi angajați, am primit toți banii pentru acest obiectiv deci totul este OK finalizat. De asemenea acum avem un proiect pe G.A.L. Șiria pe măsura 3.2.2 podul din satul Nadăș care se va finaliza până în 30 iulie 2015. Până acum este finalizat 80% din lucrare.
Avem o licitație pentru modernizarea căminului cultural din Tauț cu o valoare de 260 milioane lei, acoperiș + bucătărie + terasă în spate și toate dotările necesare modernizării complecte. Mai avem reabilitarea de străzi în comună, asfaltarea unei străzi cu lungime de 800 m în Tauț inclusiv asfaltarea D.J. 708, drum ce pleacă din Tauț la Camna tot cu lungimea de 800 m, dar mai avem și un proiect pentru apele pluviale în jurul podului din Nadăș, amonte și aval, unde se vor introduce tuburi, și aici s-au achiziționat deja tuburile în valoare de 96 mii de lei.
Am implementat măsurători topo să finalizăm strategia de dezvoltare a comunei, iar în 2015 s-au făcut măsurători topo pe măsura 1.2.5 pentru drumuri agricole, mai precis drum-intersecție-ieșire-capătul satului dreapta din Tauț cu o lungime de 5 km până la plantația de pomi fructiferi, la capătul drumului având 4 societăți agricole, și aici îi invit pe toți cei ce sunt interesați pentru zona Tauț să investească în plantații agricole, respectiv pomi fructiferi în sesiunea 2015-2020, fiind un lucru benefic pentru investitorii care doresc să acceseze fonduri europene și nu numai. De asemenea aici se vor putea construi și case de vacanță, fiind o zonă frumoasă, cu aer curat și liniștită.
Avem în strategia de dezvoltare a comunei și se va implementa din acest an 2015-proiect pentru planul urbanistic al comunei ce expiră în 2017. Am introdus în circuitul turistic toate terenurile din jurul lacului Tauț, pentru a nu mai exista probleme cu PUZ-urile și PUD-urile, pentru a nu se mai îngreuna achiziția de terenuri (deci scoaterea din circuitul agricol a acestor terenuri, simplificând și acest lucru).
Din punct de vedere turistic doresc să nu rămân doar cu acele promisiuni că balta de la Tauț va fi în circuitul turistic și mă voi lupta până la epuizare ca Tauțul să redevină locul ideal pentru toți turiștii, fiind o oază de liniște pentru turismul arădean, deci doresc ca Tauțul să redevină punctul turistic numărul 1. Momentan se câștigă bani pentru Apele Române, dar se pierde din punct de vedere turistic și ca primar mă voi lupta ca Tauțul să revină din punct de vedere turistic, mai ales că sunt și președinte al S.V.S – Comisia de apărare împotriva dezastrelor, așa că voi face tot posibilul să avem din nou lacul Tauț în circuitul turistic.
La Minișul de Sus și Minișel vom reabilita drumurile prin pietruiri, așteptând fonduri de la bugetul de stat și aici noi am făcut toate demersurile către guvern pentru rectificarea bugetară, pentru a fi prinși cu o sumă oarecare, iar în cazul în care nu vom primi finanțare, vom fi nevoiți să facem din fonduri proprii cum vom putea.
La Minișul se sus am reușit să introducem din nou traseul de autobus JR-CAR, firmă care a concesionat traseul. Având aici o populație mică, avem un cetățean care anunță la cap de linie șoferul pentru a veni și în Minișul de Sus în dimineața următoare atunci când sunt călători.
La Nadăș am igienizat școala, am finalizat gardul școlii și am făcut reabilitare exterioară. Tot la Nadăș așteptăm în data de 22.09.2015 revizuirea MISTERIOASEI SENTINȚE de retrocedare pe legea proprietății.
turism avem, tot mai mulți cetățeni care vin în zonă să cumpere terenuri pentru case de vacanță, dar și terenuri pentru reconversie pomi fructiferi, Tauțul având 200 ha teren propice pentru plantații cu pomi fructiferi, aici existând înainte de 1989 livezi foarte productive. Invităm tineri fermieri ce doresc să implementeze proiecte PNDR pentru tânărul fermier, având exemple similare în zonă cu care comuna Tauț se mândrește. Căpșunii de Tauț sunt cei mai căutați în ,,Piața Mică” din Arad, fiind și cei mai gustoși. Sunt produși de tânărul fermier Adrian Crețu, având o fermă foarte productivă, aici la noi, la Tauț. La fel și domnul Stan Teodor din Nadăș, care are ferma de pomi fructiferi. Deci iată că se poate produce și la noi, nefiind nevoie de importuri.
În perioada 26.07.2015, cetățenii din Tauț vor sărbători "IEȘITUL LA ȚARINĂ”, fiind la a XVI-a ediție, având ca întotdeauna invitați de marcă. Să nu uităm aportul C.J.A., pentru că ne-au inclus în proiectul județean cultual, primind pentru acest proiect suma de 10 mii lei. Mulțumim domnului președinte Ioțcu, domnului vicepreședinte Țolea și doamnei director al Centrului Cultural Anamaria Dragoș", a spus primarul Comunei Tauţ, Gheorghe Pleş.
Sursa: ARQ
Autor: Foto/video: Dorin Bodea ⋅