Local

Castorii și-au recucerit toate teritoriile din județ și au ajuns chiar în centrul Aradului

03.08.2015 ⋅ 0 comentarii

După doar 13 ani de la repopularea Mureșului cu familii de castori, respectiv 22 de exemplare aduse din Germania și eliberate la Bârzava, numărul exemplarelor a crescut spectaculos, semn că le merge bine acestor rozătoare.

Biologul arădean Gabriel Herlo, care a efectuat un studiu privind populațiile de castori și are în derulare proiecte de protejare a speciei, a declarat că în județ avem acum cel puțin 160 de exemplare pe cursul Mureșului, dar mai multe familii au migrat și în Timiș, fiind monitorizate până la Cenad.

Cea mai importantă creștere a populației de castori a fost observată în ultimii trei ani, fiind localizate familii în albia Mureșului chiar și în centrul municipiului Arad.

Un loc în care pot fi observate aceste rozătoare este malul Parcului ”Aventura Voinicilor”.

”Vin des la pescuit aici și îi văd. Au înotat prin fața mea, fără să se sperie”, a declarat pentru ARQ un pescar din Micălaca.

Principala urmă pe care o lasă castorii sunt copacii doborâți, iar cele mai multe semne de acest fel sunt pe o insulă aflată la 35 de kilometri de Arad, între Pecica și Semlac, care a fost botezată, neoficial, „Insula castorilor”.

„Sperăm că odată cu reapariția brebilor (castor fiber – n.r.) să nu ne confruntăm cu braconajul”, a mai spus biologul arădean.

În urmă cu două secole, acest animal era printre cele mai vânate pentru blană și carne, astfel că a dispărut complet din România, ultima atestare documentară a existenței castorului fiind din 1824.

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro