Sărbătoarea Codrenilor de pe Valea Hurez - Chisindia
04.08.2015 ⋅ 0 comentarii
În 2 august, pe valea Hurez de la Chisindia, a avut loc sărbătoarea codrenilor. S-au adunat codrenii din comună dar au venit codreni şi de la Groşeni, Hăşmaş şi din alte părţi din judeţ, aici fiind obiceiul de a sărbători împreună cu cântec, joc şi voie bună, cu muzică, mici, grătare, bere şi bineînţeles ţuică de Chisindia, despre care se spune că e cea mai bună din judeţul ARAD. Nu au lipsit nici comercianţii cu Îngheţată de la Nădab, plimbare cu căluţii ponei pentru copii (şi ce nu face un părinte pentru puiul lui cât de mic ar fi!) şi alte distracţii pentru cei mici.
Valea a fost plină de focuri pentru ceaune şi grătare cu o seara înainte, iar câţiva au dormit acolo în natură la vatra focului ca haiducii de altă dată, pentru că aceşti oameni ai locului sunt obişnuiti cu traiul aspru al codrului.
Prin grija primăriei si a primarului Ionel Paşca, programul artistic a fost deosebit, cu artişti de seamă, chiar şi naţionali, invitată de onoare fiind Mariana Deac, care a încântat publicul cu vocea deosebită şi cântecele frumoase ce au răsunat peste codrii ca un ecou, iar Ansamblul Rapsozii Zărandului conduşi de maestrul Petrică Paşca au fost deosebiţi ca întotdeauna, ei sunt cei care fac ca sufletele şi inimile noastre să tresalte să simţim că suntem români, ei ne aduc acel folclor autentic din inima Munţilor Apuseni şi din Ţara Zarandului deopotrivă, iar atunci când taragotul lui Petrică Paşca dă drumul notelor muzicale ai senzaţia că însăşi Munţii Apuseni cântă împreuna cu dânsul. Este o plăcere să-l asculţi cântând pe acest om minunat alături de rapsozi, iar să îi asculţi cântând într-un cadru natural ca la Valea Hurazului este de vis.
Aşa cum le stă bine codrenilor, pe scenă au urcat copii de codreni, Ansamlul de dansuri "Codreanca din Chisindia”, "Codrenii din Groşeni”, "Codrenii Hăşmaşului“, "Druscelele” din Bârsa", Ansamblul de dansuri "Armonia Mureşana” din Sâmbăteni, conduşi de instructor Radu Raşca şi bineînţeles Ansamblul de dansuri "Zestrea Budureşii“ din judeţul Bihor cei care sunt alături de noi de şapte ani, ei fiind cei care au ridicat spectatorii în picioare cum se spune. Solişti vocali alături de public au fost Malvina Nagy, Cornelia Căprariu - Roman, micuţa si drăgălaşa Roberta Tomşa, Riana Giurgelea o voce mică de doar 10 anişori, dar care promite mult la fel ca şi Roberta, iar în câţiva ani frumoasa Vale a Crişului se va putea mândri cu voci de excepţie. Cosmina Brădean o fiica a comunei Chisindia, la fel o voce şi un om deosebit, Dalia Suba o nepoţică a comunei Chisindia, o voce frumoasă de care mama ei, Voichiţa Suba poate fi mândră atât ca voce dar şi prin faptul că îi seamănă perfect, Vanina Rus, tot de pe valea Crişului, Mădălina Matcău, Tiberiu Crişan, Aura Bonchiş şi alţii, iar prezentarea programului a fost asigurat de Voichiţa Suba, cea care a făcut cunoscut folclorul şi obiceiurile "CHISINDANE", prin cântecele ei frumoase.
Programul artistic s-a încheiat cu focuri de artificii, însă distracţia nu s-a terminat pentru că cei de la Zestrea Budureşii au întreţinut dansul şi voia buna până târziu în noapte. "Aceşti oameni deosebiţi sunt alături de noi de şapte ani şi ne sunt tare dragi, ei sunt prietenii nostri, şi este o bucurie să-i revedem pe scenă şi nu numai“ a spus primarul Ionel Paşca. Valea Hurez este locul unde se întâlnesc an de an codrenii, se leagă prietenii (şi aici am prieteni multi, pentru că aceşti oameni sunt deosebiţi) este un loc care te face să te simţi bine, iar după ce noaptea coboară peste poiana de la Hurez nu se mai văd decit miile de stele de pe cerul limpede sau focul de artificii iar cântecul popular atât de drag codrenilor se îngână cu freămatul codrului.
Sursa: ARQ
Autor: Text - foto - video: Dorin Bodea ⋅