Local

Praznicul de pită nouă de la BELIU, la a 42-a ediție

12.08.2015 ⋅ 0 comentarii

Beliu este una dintre cele mai frumoase comune din județul Arad , este o comună destul de bine și poziționată dar mai ales modernizată pentru că primarul Pavel Țica este un om care mereu are ceva de făcut , este un om harnic ca toți codrenii , gospodar și iubit de oamenii comunei iar dacă ajungeți în Beliu veți vedea ceea ce s-a realizat și încă se realizează, pentru ca traiul și confortul oamenilor să crească.

Praznicul de pită nouă s-a ținut la Beliu ,,de când lumea” , o sărbătoare câmpenească prin care se sărbătoresc roadele muncii codrenilor, o sărbătoare care adună câteva mii de oameni din județul Arad, dar și din jud. Bihor.

Sarbatoarea ancestrală a pâinii care vine din timpuri uitate s-a ținut an de an la Beliu până în anul 1914 când în timpul primului război mondial au căzut pe front cinci generații de feciori. Chiar dacă această sărbătoare nu s-a mai ținut aproape 60 de ani, iar localnicii nu au mai ținut minte toate detaliile, totuși, amintirile lor, frânturile unor cântece, pașii unor jocuri, au fost suficiente pentru câțiva oameni care și-au deschis sufletul și inima pentru ca această sărbătoare să renască din negura vremurilor, și iată că în urmă cu 42 de ani, în 1974 a reînviat frumoasa sărbătoare prin grija regretatului profesor de istorie EMIL LĂZUREANU, cel care împreună cu încă câțiva iubitori de frumos în urma unei munci titanice au adunat de pe la bătrîni cântecele și strigăturile, pașii de jocuri, datini și obiceiuri și au dezlegat misterul acestei sărbători codrenești care așa cum e obiceiul se ține în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfintei Marii Mari în pădurea Dumbrava de la Beliu.

Și în acest an s-au adunat codrenii de peste tot, de la Hășmaș, Groșeni, Archiș, Agrișu-Mic, Botfei și din toate satele și comunele din jur, insă am văzut codreni și de la Chisindia–Păiușeni, pentru că atunci când e PRAZNIC la Beliu se adună multă lume.

Sărbatoarea a început așa cum e firesc cu un TEDEUM. Cuvântul de deschidere l-a avut primarul comunei Beliu d-l Țica Pavel, apoi a dat cuvântul oaspeților și oficialitatilor, continuând apoi cu programul artistic. Așa cum e firesc s-a început cu obiceiul local și cu ansamblul Dumbrava Beliului. Alături de noi au fost și ansamblurile de dansuri din GROȘENI, HAȘMAȘ, DRUSCELELE din BÎRSA, ANSAMBLUL DOINA CRIȘULUI din Ineu, dar și ansamblul de dansuri ROMÂNAȘUL din Zădăreni, ansamblul de dansuri CUNUNIȚA U.V.V.G. Sîntana cu urmatorii invitați: Simona Costin, Ionuț Mateș, Ovidiu Homorodean, iar soliști vocali au fost Alin Neag, Vanina Rus, Dorel Banci, Gabi Bîrsăuan, Tiberiu Crișan, Andreea Ciubotariu, Maria Savu Tomoioagă, etc. Desigur nu a lipsit nici înghețata de Nădab și sucul GRANITA unde s-a făcut coadă, iar grătarele și cârnații de la Bihor (Beiuș) au avut mare trecere, berea și micii fiind consumați cu mare plăcere.

Primarul comunei Beliu mulțumește tuturor celor care au fost prezenți, "celor care au fost alături de noi și ne-au sprijinit făcând ca această sărbătoare să se poată desfășura, mulțumim ansamblurilor de dansuri care au fost prezenți aici la noi, soliștilor dar nu în ultimul rând echipei din primăria Beliu. Am căutat să îmbunătățim condițiile de desfășurare a praznicului și iată că am reușit să amenajăm scena, să asfaltăm aleea, iar la anul viitor sperăm să ne întâlnim tot aici cu mare drag la PRAZNICUL DE PITĂ NOUĂ din Dumbrava Beliului.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro