Local

Sculptorul Florin Codre vine cu noi pretenții. Câți bani le cere arădenilor ca să livreze MONUMENTUL FANTOMĂ dedicat Unirii

04.09.2015 ⋅ 0 comentarii

Scandalul din jurul monumentului dedicat Marii Uniri de la 1918, ce trebuia amplasat de câțiva ani pe Lacul Pădurice, e departe de a se încheia.

Chiar dacă Ministerul Culturii a plătit 10 milioane de lei pentru lucrare sculptorului brașovean Florin Codre - care la cei 72 de ani ai săi locuiește la Paris, departe de problema creată arădenilor -, acesta refuză în continuare să livreze monumentul, pe care oricum nu l-a văzut nimeni. 

Singura presupusă dovadă a existenței lucrării constă în câteva fotografii furnizate de sculptor pe vremea când piesele erau în China (vezi mai jos), acolo unde au fost realizate.

În urmă cu un an, piesele ce ar trebui să formeze o coloană a infinitului stilizată ar fi fost aduse cu vaporul în Portul Constanța, unde ar fi rămas blocate în containere pentru că sculptorul susținea că nu e treaba lui să le aducă până la Arad și că oricum nu are bani pentru trasport.

De atunci, a tot cerut fără succes bani autorităților centrale și locale. În cele din urmă, a reușit pe cont propriu, în primăvara acestui an, să transporte o parte dintre piese, dar în curtea vilei sale din București. Alte piese au fost duse la un atelier din Râmnicu Vâlcea, iar ultimele piese s-ar mai afla încă în port, pentru că administratorii refuză să le predea sculptorului din cauza datoriilor acumulate pentru depozitarea containerelor mai multe luni.

Așa se face că monumentul, dacă există cu adevărat, este răspândit în trei locuri, departe de Arad.

 

Președintele Asociației pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri, Aurel Ardelean, a declarat pentru ARQ că a avut, recent, o întâlnire la Paris cu sculptorul, de la care nu a reușit să obțină decât promisiunea că va veni la Arad în luna septembrie. Pentru ce? Să negocieze cu primarul Gheorghe Falcă finanțarea transportului.

”Sculptorul cere 150.000 de euro pentru a aduce monumentul la Arad. Vrea să obțină banii de la Primărie și de la asociația noastră”, a declarat Ardelean.

Reprezentanții Primăriei au precizat, în nenumărate rânduri, că instituția nu este parte în acest contract, încheiat între Ministerul Culturii și artist, astfel că nu poate aloca fonduri.

De altfel, buba pare să fie la minister, pentru că procurorii DNA au deschis și ei o investigație în acest caz, după ce au fost sesizați de Curtea de Conturi. Anumiți funcționari ar putea fi acuzați de abuz în serviciu în formă calificată, pentru că ar fi introdus ilegal în contract niște clauze care-l favorizează pe artist, acesta primind bani cu mult înainte să înceapă să lucreze la monument. Ar putea răspunde și pentru fals și uz de fals, pentru că în acte ar fi făcut recepția unor etape ale proiectului fără să fi văzut măcar piesele.

Pe rolul Tribunalului București există și un proces în care Ministerul Culturii îi cere sculptorului să ramburseze integral cei zece milioane de lei, plus penalități și dobânzi, pentru că nu a respectat contractul și nu a furnizat lucrarea contractată. ARQ a urmărit cazul în instanță, acolo unde, din păcate, nu s-a întâmplat până acum mare lucru, în afară de o serie de amânări de la judecare.

ARQ a încercat din nou să vorbească cu artistul, dar acesta nu răspunde la telefoane. De altfel, nici autoritățile locale nu reușesc să-l contacteze, singura speranță fiind aceea că Florin Codre va veni în Arad în această lună, așa cum a promis.

Sursa: ARQ

Autor: Foto cu Florin Codre: jurnalul.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro