Castelul Bulci, evaluat la prețul unei case din Arad, va fi scos la licitație
22.09.2015 ⋅ 0 comentarii
Castelul Mocioni de la Bulci va fi vândut prin licitație publică, în următoarea perioadă, de Primăria Arad, în proprietatea căreia se află de câțiva ani.
Ion Micurescu, primarul comunei Bata, de care aparține satul Bulci, ne-a declarat că imobilul și terenul de aproape nouă hectare au fost evaluate la 146.000 de euro, adică prețul unei case în Arad. În aceste condiții, mai multe persoane din Arad și Timișoara s-au interesat de imobil, printre posibilii cumpărători afându-se Casa Regală a României.
Reprezentanții Primăriei Arad spun, însă, că prețul de piață e altul, iar suma de 146.000 de euro reprezintă valoarea contabilă. Astfel, municipalitatea speră să obțină o sumă mult mai mare.
Cumpărătorii vor trebui să aibă și bani pentru restaurare, specialiștii afirmând că lucrările ar putea costa între două și trei milioane de euro.
Procedura de vânzare ar putea fi blocată, însă, de un nou proces de revendicare, deschis în acest an de către pretinși moștenitori ai foștilor proprietari. Anul trecut, Primăria Arad a câștigat definitiv un proces cu persoane care revendicau domeniul.
Refugiu pentru personalități
Castelul se află în stare avansată de degradare, dar Primăria Arad a angajat pază permanentă, pentru a se evita alte distrugeri.
Imobilul a fost construit în prima jumătate a secolului XIX și a fost cumpărat în 1858 de Antoniu Mocioni de Foen de la baronul Fechtig-Fechtenberg.
Regele Carol al II-lea a vizitat adesea castelul, când mergea la vânătoare în zonă. Printre oaspeți s-au mai numărat Vicențiu Babeș, Andrei Șaguna și Franz Liszt.
După 1940, au fost amenajate camere speciale pentru regina mamă Elena şi regele Mihai I.
Domeniul a fost naționalizat și transformat, în 1949, în sediu al G.A.S. din localitate, ulterior fiind amenajată o secție TBC a Spitalului Municipal Arad, care a funcționat până în 2011.
Domeniul a ajuns în Proprietatea Primăriei Arad după fuziunea Spitalului Municipal cu Spitalul Județean.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅