Local

Încheierea proiectului ”Servicii de pregătire, documentare și acces pentru studenți în programe de licență și masterat în sociologie și asistență socială”,SocioPLUS

11.11.2015 ⋅ 0 comentarii

Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială din cadrul Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad anunță încheierea Proiectului ”Servicii de pregătire, documentare și acces pentru studenți în programe de licență și masterat în sociologie și asistență socială”, acronim SocioPLUS, proiect finanțat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, DMI 1.2 Universitate pentru piața muncii. Proiectul s-a derulat în perioada mai 2014 - noiembrie 2015, valoarea totală eligibilă a acestuia fiind de 1.784.240 lei, din care contribuția solicitantului 35.684,80 lei și asistenta financiară nerambursabilă solicitată 1.748.555,20 lei. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul Universității din Oradea.

Prin proiect s-a urmărit creșterea relevanței curriculei a cinci programe de studiu în raport cu piața muncii, pornind de la analiza nevoilor existente. Echipa de implementare a proiectului, coordonată de managerul de proiect prof.univ.dr. Adrian Hatos de la Universitatea din Oradea, a realizat diferite studii pentru identificarea programelor masterale și de licență din arii tematice similare de la universități de referință din UE și România, pentru identificarea actorilor de pe piața muncii relevanți pentru programele de studiu din domeniile sociologie și asistență socială și o analiză a inserției pe piața muncii a tinerilor absolvenți ai celor cinci programe de studii din domeniile sociologie și asistență socială. În urma acestor studii, s-a publicat un Ghid Orientativ Sociologie și Asistență Socială pe piața muncii, la care au contribuit experți din cadrul proiectului, util atât pentru studenți cât și pentru cadrele didactice, în care sunt descrise programele de studii, reglementări ale profesiilor, descrierea calificărilor, destinațiile pe piața muncii a absolvenților și recomandări pentru îmbunătățirea programelor și curriculelor. Toate rezultatele proiectului vor fi prezentate în cadrul evenimentului din data de 10 noiembrie 2015, eveniment organizat Hotel Continental Forum Arad cu începere de la ora 9.30. La acest eveniment participă profesori și cercetători de la universități partenere din Sebia, Germania, Portugalia și Statele Unite ale Americii.

Tot în cadrul proiectului, au fost semnate protocoale de parteneriat social în educație și formare precum și protocoale de participare la rețeaua SocioPlus de către 22 de instituții publice și private din județele Bihor și Arad. Aceste protocoale au presupus implicarea partenerilor în activitățile proiectului pentru dezvoltare curriculară și pentru crearea unei comunități de cercetare care are ca scop îmbunătățirea calității programelor de studii.

În urma studiilor realizate și a consultărilor cu membrii partenerilor sociali și în educației, au fost îmbunătățite 9 curricule, 6 la Facultatea de Științe Socio-Umane din Oradea și 3 la Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială din Arad. La activitatea de pilotare curriculară, a celor 9 discipline îmbunătățite, au participat 210 studenți înmatriculați la cele două universități partenere.

Proiectului SocioPlus nu a fost destinat doar studenților ci și cadrelor didactice, membre în structurile de conducere a universităților/ facultăților și celor implicați în dezvoltarea și managementul calificărilor la nivel de universitate/facultate. Pentru aceștia, cât și pentru 10 reprezentați ai partenerilor sociali în educație, s-a organizat un curs acreditat de Manager de inovare și o activitate de formare prin schimb de bune practici. Formarea prin schimb de bune practici va avea loc în data de 10 noiembrie 2015 la Hotel Continental Forum Arad, organizată sub forma unei conferințe cu participare internațională. În cadrul acestui eveniment sunt invitate cadre didactice de pe plan local și internațional care vor discuta despre metode de îmbunătățire a procesului educațional la nivel academic.

Manager proiect: prof. univ. dr. Adrian Hatos

Parteneri în cadrul proiectului:

Universitatea din Oradea, Facultatea de Științe Socio-Umane

Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad, Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro