Primii migranÈi ajunÈi ilegal în România au umplut centrul de cazare din satul Horia. Uite ce condiÈii bune au!
18.01.2016 ⋅ 0 comentarii
Cei 60 de migranţi din Pakistan, Maroc, Somalia, Iran şi Sudan, care au fost prinşi, în noaptea de vineri spre sâmbătă, când intrau ilegal în România din Serbia, au ajuns în județul Arad, mai precis în satul Horia, fiind cazați în centrul specializat existent acolo.
Potrivit unui comunicat de presă remis, duminică, de Poliția de Frontieră, migranţii se află în custodia Serviciului pentru Imigrări Timiş, fiind cazaţi în Horia.
”În urma verificărilor făcute în cazul grupului de migranţi care a fost depistat de poliţiştii de frontieră, ieri (sâmbătă - n.r.), în apropierea frontierei cu Serbia, s-a stabilit că cele 60 de persoane care au trecut ilegal frontiera de stat sunt 41 din Pakistan, 12 din Maroc, cinci din Somalia, una din Iran şi una din Sudan. Persoanele în cauză au declarat că au plecat din ţările de origine, traversând Turcia, Grecia, Macedonia şi Serbia, cu intenţia de a ajunge în Spaţiul Schengen, pentru a-şi găsi de lucru”, se arată în comunicat.
Poliţiştii de frontieră le-au întocmit migranților dosare de cercetare penală pentru trecere ilegală a frontierei de stat.
Străinii vor fi trimiși înapoi în Serbia, însă deocamdată există discuții cu autoritățile statului vecin.
Cei 60 de migranți, toți bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, au fost prinși când treceau pe jos granița, în apropierea punctului de frontieră de la Lunga, judeţul Timiş, în zona localităţii Comloşu Mare. Ei au ajuns seara trecută la Horia cu două autocare.
Investiție de milioane de euro
Lucrările de extindere a Centrului de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică din localitatea Horia au fost finalizate anul trecut, proiectul ridicându-se la 2.358.893,21 euro, din care 2.148.715,83 euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar diferența a fost asigurată de M.A.I..
Centrul, aflat în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări, a fost înfiinţat în anul 2001, până la extindere având o capacitate de cazare de 52 de locuri.
O nouă clădire a fost ridicată în curtea centrului, având 108 locuri de cazare, astfel încât capacitatea totală ajunge, în prezent, la 160 de locuri.
Cele două clădiri existente la Horia oferă condiţii moderne de cazare (vezi foto), hrană, asistenţă medicală şi igienă personală.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅