Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei te pregăteşte pentru o carieră didactică
04.03.2016 ⋅ 0 comentarii
Una dintre facultăţile Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad cu cel mai mare succes la absolvenţii de liceu este Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Asistenţă Socială (FSEPAS). Fie că vrei să devii dascăl, psiholog sau asistent social, facultatea asigură calificarea profesională, prin programele de licenţă în psihologie, psihopedagogie specială pedagogia învăţământului primar şi preşcolar şi asistenţă socială. Deasemenea studiile masterale oferă şansa celor care doresc să se specializeze, unul din cele trei programe acreditate: politici şi strategii ale formării competenţelor pentru cariera didactică, pedagogie interactivă sau psihopedagogia educaţiei timpurii şi a şcolarităţii mici, iar în domeniul sociologie, servicii de asistenţă socială. „Este una din cele mai căutate facultăţi din cadrul universităţii noastre, cu un număr mare de studenţi. Ceea ce aş dori să apreciez în mod deosebit este implicarea cadrelor didactice în proiecte europene, ceea ce aduce nu doar un plus la buget dar şi un plus de imagine”a punctat rectorul UAV, Ramona Lile.
„În acest moment la nivelul facultăţii sunt înmatriculaţi 824 de studenţi la nivelul studiilor de licenţă, cei mai mulţi la pedagogia învăţământului primar şi preşcolar 309 studenţi la programele de studii de master, cei mai mulţi la programul de studii „pedagogie interactivă”.
Facultatea a venit, deasemenea, în sprijinul cadrelor didactice din preuniversitar şi le oferă posibilitatea de a obţine gradele didactice în învăţământ. În acest moment aproape 400 de cadre didactice sunt înmatriculate pentru susţinerea acestor grade”,a precizat Alina Roman, decanul facultăţii.
Un capitol important în strategia Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei o reprezintă atragerea fondurilor extrabugetare, fie că vorbim despre proiecte europene sau despre taxele percepute pentru programele de formare iniţială şi continuă. Suma se ridică la peste 3 milioane lei, bani proveniţi din alte fonduri decât de la buget.
Pe de altă parte, implicare în proiecte la nivel local, naţional şi european, schimburile de studenţi sau cadre didactice în cadrul Erasmus plus, duce la creşterea vizibilităţii Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad. Au fost încheiate parteneriate de colaborare cu Universitatea din Lisabona, Universitatea din Fafe, Universitatea din Braganca, Universitatea din Bergam, Norvegia, Universitatea din Cordoba, Spania, cu Facultatea de ştiinţele educaţiei din Branska Bistrica, Slovacia. De asemenea există protocoale de colaborare cu facultăţi de ştiinţe ale educaţiei din Serbia. Toate acestea au creat implicit cadrul necesar dezvoltării activităţii de cercetare. Au fost scrise cărţi, studii, articole (din care 3 indexate ISI şi 35 indexate BDI), cadrele didactice şi chiar studenţi au fost prezenţi la seminarii, simpozioane sau conferinţe internaţionale. „Aş vrea să mai precizez că în cadrul facultăţii există Centrul de Cercetări Sociopsihopedagogice, iar rezultatele cercetării pot fi publicate în una din cele două reviste ale facultăţii: revista Educaţia Plus situată în categoria B+ de CNCSIS (poziţia 870), indexată în cinci baze de date internaţionale: Ulrich’s, IndexCopernicus, DOAJ, EBSCO, Cabell Publishing, precum şi revista AGORA-Psycho-Pragmatica, indexata BDI” a punctat Gabriela Kelemen, director de departament.
Comunicat de presă
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅