REPORTAJ: Milioane de euro investiÅ£i în centre turistice care stau încuiate, în sate din Arad fÄrÄ obiective de vizitat
28.03.2016 ⋅ 0 comentarii
Centrele de informare turistică realizate în satele din Arad nu au vizitatori, majoritatea fiind încuiate, deşi primăriile au cheltuit milioane de euro din fonduri europene. Multe comune nu au nici obiective turistice, aşa că edilii se gândesc să transforme centrele în dispensare sau grădiniţe.
Localitatea Vladimirescu este lipită de municipiul Arad, astfel că s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Aici s-au construit cartiere cu sute de case noi, iar comuna a devenit cea mai mare din judeţ, întrecând la numărul de locuitori chiar şi oraşele, cu excepţia municipiului.
Totuşi, Vladimirescu nu are obiective turistice, în afară de ruinele unei foste bazilici romane şi câteva situri arheologice. Primăria consideră, însă, că şi pădurea de la marginea satului este obiectiv de vizitat, aşa că a accesat fonduri europene şi a construit un centru de informare turistică, după cum au făcut multe alte primării din judeţ.
Centrul turistic din Vladimirescu a costat aproximativ 200.000 de euro şi a fost inaugurat în urmă cu mai bine de un an, dar a fost amplasat într-un cartier rezidenţial, printre case, nu pe marginea drumului principal, DN 7.
Localnicii nici nu-şi amintesc să fi fost vreodată deschis, iar mulţi spun că nici nu ştiau care este destinaţia clădirii.
"Eu nu am văzut niciodată oameni aici, e încuiat tot timpul. Nici vorbă să ajungă turişti în cartier, nu ar avea ce să vadă. Cred că l-au amplasat prost", a spus un bărbat care are casa în vecinătate.
Primarul comunei, Ioan Crişan, a declarat, pentru News.ro, că cei doi angajaţi ai centrului au şi alte responsabilităţi la Primărie, pe domeniile turism şi cultură, astfel că nu stau în clădirea nouă.
Referitor la amplasament, edilul a afirmat că doar acolo a avut teren disponibil şi a gândit clădirea astfel încât să poată primi şi altă utilitate, dacă turiştii nu vor veni.
"Este un cartier de tineri, media de vârstă este undeva la 40 de ani. De aceea, imobilul va fi perfect pentru o grădiniţă, că şi aşa cea actuală e suprasolicitată. Poate chiar un after-school. Am şi amenajat un spaţiu de joacă pentru copii în spatele centrului", a declarat edilul.
El a precizat că nu poate schimba destinaţia clădirii decât după cinci ani de la inaugurare, astfel că va trebui să mai aştepte aproape patru ani.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅