Istoria din spatele clădirilor arădene
19.04.2016 ⋅ 0 comentarii
De câte ori trecem pe lângă diverse clădiri, fără ca măcar să le observăm și să ne oprim pentru câteva momente pentru a le admira? Din păcate, nu realizăm că Aradul nostru reprezintă de fapt un muzeu arhitectural în aer liber.
În interiorul orașului există o varietate de stiluri arhitecturale: baroc, renascentist, eclectic, clasic, neogotic, secession. Dintre acestea, unul dintre cele ma reprezentative stiluri arhitecturale care conturează întreaga imagine a Aradului este stilul Secession. Una dintre cele 40 de clădiri construite în stil Secession care poate portretiza cel mai bine ceea ce înseamnă de fapt acest stil arhitectural este Palatul Szantay.
Palatul Szantay este situat în zona centrală, la colțul străzilor Horia și Episcopiei. A fost construit între anii 1905 - 1911 de către Lajos Szantay, într-o perioadă în care ritmul și valoarea arhitecturală au atins apogeul, într-o perioadă în care au răsărit toate clădirile care astăzi contribuie la înfrumusețarea Aradului. Acesta este tipic arhitecturii lui Lajos Szantay: monumental, impunător, sobru și totodată elegant proporționat.
Caracteristicile care determină acest Palat să aparțină categoriei arhitecturale Secession sunt: tâmplăriile specifice (jaluzelele și geamurile colorate originale), componentele decorative din fier forjat și tinichigerie, plus decorațiile din tencuială concepute liber. Alte clădiri reprezentative acestui stil arhitectural construite de arhitectul care a realizat o serie de edificii cu o preponderență în stilul Secession sunt: Palatul Kohn, clădirea situată pe Episcopiei nr. 9, Biserica Roșie, Gara de Nord și Palatul Cenad. Însă, Palatul Szantay reprezintă unica clădire pe care arhitectul și-a construit-o lui înșiși, fiind o construcție de tip casă de raport, în timp ce unul dintre etajele clădirii era ocupat de Conservatorul Muzical din Arad.
Așa că, data viitoare când avem posibilitatea, ar fi recomandat să ne luăm câteva secunde din programul nostru pentru a admira varietatea de clădiri care ne înfrumusețează orașul tocmai datorită faptului că fiecare dintre acestea are propria sa istorie.
Cichi Carina, voluntar ARQ - Interact Cetate Arad
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅