Local

La Arad va funcționa un laborator modern, care va depista steroizii din carne

12.05.2016 ⋅ 0 comentarii

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a decis să înființeze, în Arad, un laborator modern, unde va fi depistată carnea care conține steroizi sau alte substanțe interzise. Un astfel de laborator mai există doar la Constanța.

Șeful ANSVSA, Radu Roatiș, a fost prezent în Arad, joi, și a anunțat că vor fi înăsprite controalele privind calitatea cărnii și produselor din carne, mai ales în cazul celor importate, iar pentru asta este nevoie de extinderea capacităților de testare în laboratoare.

Radiș a precizat că o problemă tot mai frecventă la nivel internațional este depistarea hormonilor în carne, dar și a medicamentelor folosite în tratarea animalelor, precum antibioticele. Aceste substanțe rămân în carnea de consum sau în produse, cu risc de afectare a sănătății oamenilor.

”Este unul dintre principalele domenii pe care dorim să le urmărim foarte bine, din cauza evoluției folosirii hormonilor în hrana animalelor. Dorim să introducem un program național de supraveghere (...) La nivel mondial, este unul dintre cele mai solicitate tipuri de control și supraveghere, iar această sarcină în România va reveni DSVSA Arad, alături de Constanța”, a declarat Roatiș.

Acesta a precizat că laboratorul din Constanța este foarte bun, însă nu face față volumului de muncă. ”Pentru că acolo este un volum foarte mare de muncă, am decis ca de marfa care vine din zona comerțului intracomunitar în România să se ocupe laboratorul din Arad. Există resursă umană, există potențialul logistic”, a spus șeful ANSVSA.

Laboratorul va funcționa de anul viitor. În acest moment este pregătită echipa și se derulează procedurile de autorizare.

Șeful ANSVSA a precizat că testele ce vor fi efectuate ”vor fi recunoscute de către organismul european de recunoaștere și acreditare în România”.

 

Laboratorul va permite și depistarea altor tipuri de reziduuri din carne, precum antibioticele folosite în tratarea animalelor. De asemenea, controalele autorităților vor viza calitatea hranei pentru creșterea animalelor, depistându-se în unele cazuri că acestea conțin steroizi.

”Se încearcă depistarea falsurilor, pentru că acești steroizi reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor (...) De regulă, sunt probleme la carnea de porc, de vită sau de pasăre și la produsele din carne”, a declarat șeful DSVSA Arad, Viorel Agud.

Omagiu adus fostului director

Laboratorul actual al DSVSA, care îl va integra și pe cel cu tehnica specializată în depistarea hormonilor, a fost botezat cu numele fostului director Gheorghe Ban, care a murit în urmă cu doi ani într-un accident de circulație. Victima fusese strivită în mașina sa de un copcat smuls de vijelie, în timp ce se deplasa pe strada Ștefan Augustin Doinaş.

Astăzi a avut loc dezvelirea unei plăci comemorative, pe care este trecut numele lui Gheorghe Ban. La evenimentul omagial au participat angajații instituției, șeful ANSVSA, primarul Gheorghe Falcă și alți reprezentanți ai autorităților.

”Placa comemorativă, dezvelită astăzi, este un omagiu adus de colegi medicului veterinar Gheorghe Ban, directorul nostru de la Arad, cel care a fost și va rămâne un exemplu de om și de profesionist, un model pentru toți cei care suntem astăzi aici și pentru cei care vor veni”, a spus directorul DSVSA Arad, Viorel Agud.

La rândul său, șeful ANSVSA, Radu Roatiș, a ținut un discurs, anunțând înființarea unei medalii omagiale, prima fiind acordată instituției din Arad.

”Am decis ca de Ziua medicului veterinar să înființăm, prin ordin de președinte, medalia omagială ”Meritul Veterinar în Mare Grad”, care va fi acordată în acest an DSVSA Arad, laboratorul care va purta veșnic numele doctorului Gheorghe Ban”, a spus Roatiș.

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro