Chuck Norris vs Communism la CJA
31.05.2016 ⋅ 0 comentarii
În după amiaza zilei de luni, 30 mai, Irina –Margareta Nistor, cunoscuta voce de pe casetele clandestine video din anii '80 a prezentat publicului prezent în sala Vasile Goldiş filmul documentar „Chuck Norris vs Communism”. Filmul narează povestea casetelor video piratate care circulau pe sub mâna în România comunista a anilor ‘80. Intrate în tara prin intermediul celor care circulau în strainatate (piloti, stewardese, etc), ele erau preluate de un "misterios" tovaras Zamfir, care îsi organizase un studiou de traduceri aparent ilegal. Traducatoarea unica era Irina Margareta Nistor a carei voce s-a suprapus de-a lungul anilor peste banda de sunet a peste 3000 de filme cu Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Bruce Lee si altii. Pentru cei tineri si mai putin tineri aceste casete vazute în casa unuia sau altuia care avea un video, pe prietenie sau contra unei sume modice, era singura posibilitate de a accede la niste pelicule occidentale.
Lungmetrajul documentar include si declaratii ale unor persoane din mass-media sau industria de divertisment, precum Mihai Dobrovolschi, Vlad Craioveanu, Ioan Gyuri Pascu si Adrian Sitaru, iar filmarile au avut loc în Bucuresti si Cluj. Chuck Norris versus comunism a fost respins în cadrul sesiunii de finantare a Centrului National al Cinematografiei în 2012, iar în 2013 a fost descalificat, dar s-a bucurat de sprijin financiar din partea HBO România.
Irina Margareta Nistor
Nascuta la 26 martie 1957, în Bucuresti, Irina –Margareta Nistor termina în 1980, ca absolvent de franceza – engleza, Universitatea din Capitala, având ca subiect, la lucrarea de diploma, „Cocteau si Poezia cinematografica”. Din acelasi an, începe sa traduca la Cinemateca Româna ?i sa lucreze la Televiziune, unde subtitreaza peste 500 de pelicule, este redactor si apoi realizator al emisiunilor: ”Video-Ghid”, “Serialul Serialelor” si “Ecranul”, „Perpetuum Mobile”(pentru RomSat unde este director de programe pentru o firma americana), „Film Puzzle”(pentru TVR2) sau „Lexicon cinematografic” „ Universul desenului animat” sau „De la benzi desenate la fotograme animate”la TVR. Dubleaza, pe video, peste 5000 de filme din engleza, franceza ?i italiana, între 1985-1996, despre care se face un documentar, de catre o echipa de la Londra, cu co-producator român „Chuck Norris versus Comunism”.
Concepe o serie de cine-documente “Istoria se repeta”, despre anii 1957, 1958,1959, face un portret Toma Caragiu, si un film studiu despre “Impactul serialului Dallas asupra românilor”. Urmeaza cursurile Seminarului de la Salzburg si participa la 8 editii ale Forumului European de Cinema si Televiziune.
Realizeaza, în 1993, în franceza, pentru canalul international TV5 , programul “Cinematografia româneasca dupa 1989”.
Ia interviuri unor personalitati precum Giuliano Gemma, Bernard Pivot, Alan J.Pakula, Frédéric Mitterrand, Rutger Hauer, Sam Karmann, Park Chan Wook, Anthony Minghella, Yann Tiersen, Jean-Claude Carrière, Julie Délpy, Grace Zabriskie, Pim Van Hoeve, Michael Nyman, Bruce Beresford, Peter Greenaway, Charles Aznavour, Claude Lelouch sau Francis Ford Coppola, fra?ii Dardenne, Carole Bouquet, Isabelle Huppert, Istvan Szabo, K. Zanussi, Ken Loach, F.Ozon, Calude Chabrol, P.Leconte, Nuri Bilge Ceylan, Wes Anderson şi numeroşi ambasadori acreditaşi la Bucureşti. Comenteaza, din studio, în direct, premiile “César”, decernarile de la Cannes, inclusiv anunţul câştigarii Palme d’Or-ului de catre Cristian Mungiu si Oscarurile, BAFTA, EMMY, dar si Tribut Eroilor – spectacol în memoria victimelor de la 11 septembrie.
Filmeaza, la fata locului, festivalurile de la Karlovy-Vary, Reims, Stockholm Montreux, comenteaza pentru radio şi televiziune şi presa scrisa de la Cannes, Berlin, Namur, Tokio, San Sebastian, Chişinau, Montreal, Toronto, Quebec, Bordeaux, Plymouth, Madison, Londra, Bruxelles, Roma şi Veneţia.
A fost redactor-sef al revistelor “Cinema Paradis” si “Avanpremiera.” Colaboreaza la diverse ziare si reviste (Evenimentul Zilei, TV Mania, România Literara, Observator Cultural, Cotidianul, Almanahul Catavencu, Privirea, România Libera, Timpul (Iaşi), Gazeta Teatrului, Ciao şi în prezent Adevarul.ro, LiterNet, Ralix, şi „Pagini româneşti” din Noua Zeelanda).
Traduce peste 90 de carti, inclusiv dictionare, piese de teatru si romane. Participa, ca expert, cu o comunicare, la Congresul Traducatorilor din audio-vizual organizat de UNESCO, la Strasbourg, în 1995. A pregatit un lexicon al cineastilor români nascuti în afara granitelor, introducerea la albumul despre Afişul filmelor romaneşti, pe care îl traduce integral în franceza, a fost consilier HBO şi membra în mai multe comisii CNC, pentru scenarii.
În 1995 este membru în juriul Festivalului Dakino si în 1996 director artistic la Festivalul de la Costinesti. Din 2002 este în juriul de preselectie al Festivalului International de Film Dakino şi din 2007 la Anonimul. Co-organizeaza festivaluri de film românesc la Bordeaux şi de 7 ani la Montreal. Este membra în diverse jurii la Festivalurile din ţara şi strainatate, prezinta pelicule şi susţine sesiuni de Q &A.
A facut parte din Comitetul Director al Fundaţiei SOROS, din România şi e Preşedintele Onorific al Fundaţiei Vodafone.
De peste zece concepe şi modereaza emisiunea „Vocea filmelor”, iniţial pe Radio Total şi apoi pe Radio Guerrilla. Din 2014, are emisiune vinerea la Radio Gold FM. În 2006, publica o carte despre mentorul ei, un ilustru critic român de cinema, sub titlul „Magistrul — Povestea bis a maestrului D.I. Suchianu”. şine de mai mulţi ani un master-class despre istoria filmul românesc, în engleza, pentru cursurile de vara pentru ex-paţi, viitori diplomaţi şi traducatori, organizate de ICR, la Braşov şi prelegeri la Facultatea de Arhitectura. În noiembrie 2013, a ţinut o conferinţa la TNB, despre teatru , film şi nemurire.
A lucrat la un videoclip despre subtitrarea la români, invitata de Trupa Taxi.
Din ianuarie 2013, marţea şi joia are rubrica la emisiunea matinala de la Antena1.
A predat engleza la Conservatorul din Bucureşti între 1991-1996. Este membra UCIN, şi s-a ocupat de selecţionarea filmelor proiectate la Cinema Studio, participând, anual, la întâlnirile Europe Cinémas, de la Cannes. De asemenea este invitata de UniFrance la Paris, spre a realiza interviuri cu cineaştii din peliculele ce urmeaza a fi distribuite în România.
Din 2011, participa la Festivalul de Psihanaliza şi Film de la Londra, pe care îl organizeaza între timp anual şi la Bucureşti, din 2012.
C. P.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅