Maia Morgenstern, în prim-plan la Teatrul de VarÄ
16.06.2016 ⋅ 0 comentarii
Teatrul de vară Ethos s-a umplut de lume miercuri seară de la orele 20:00. Sute de arădeni au fost prezenţi în curtea Centrului Cultural Judeţean de pe Strada George Bariţiu nr.16. Motivul ? Prezenţa în Arad a spectacolului de comedie "Între ciocan şi nicovală", sosit tocmai de la Teatrul Municipal Ariel Râmnicu Vâlcea (text adaptat dupa opera „Fierarii” a sârbului Milos Nikolic). Spectacolul este unul nou, acesta având premiera la el acasă în 22 mai 2016.
Atracţia imensă a iubitorilor de teatru se justifică: regia piesei este semnată de Horaţiu Mălăele, iar actriţa principală este Maia Morgenstern (Matilda, unicul personj feminin). Traducerea îi aparţine lui Simeon Lăzăreanu, scenografia este semnată de Maria Miu şi muzica poartă amprenta lui George Marcu. Ceilalţi actori din distribuţie sunt Mircea Rusu, Dan Constantin şi Gabriel Popescu.
Arădenii prezenţi la "Între ciocan şi nicovală" au empatizat enorm cu tragi-comica poveste a unui fierar ungur (Peter, interpretat de Dan Constantin), ce află după 40 de ani de la terminarea războiului de existenţa unui fiu pe care îl are în România, fiu ce fusese de fapt crescut de un alt fierar, român: Grigorie (jucat de Mircea Rusu). Acesta nu este decât preambulul naraţiunii, pentru că avem parte de 3 cazuri identice în spectacol, totul petrecându-se implacabil de ciclic (al treilea încornorato-vinovat este rusul Ivan, interpretat de Gabriel Popescu).
În esenţă, comedia inteligent construită de Horaţiu Mălăele aduce în vizor drama femeilor ce-au trăit pe vreme de război (iar în speţă drama soţiilor de fierari). Ele nu aveau certitudinea că soţii li se vor întoarce de pe front vii şi erau practic nevoite să îşi continue vieţile, inclusiv să dea naştere unor copii-moştenitori. Cu toate că moral vorbind erau încărcate de vină, biologic abaterile lor de la standardele epocii erau pe deplin justificate. Pe de altă parte, bărbaţii ce ajungeau să-şi înşele soţiile o făceau, la rândul lor, neştiind în ce măsură le vor mai revedea sau nu, familiile aflându-se pe stand-by.
Cei 4 actori şi-au interpretat foarte convingător partiturile, comedia de faţă fiind în esenţă un bun prilej de a arăta cum aspectele morale sunt veşnic susceptibile de discuţii şi nuanţări, mai ales când lupa cade pe cazuri concrete. În fiecare epocă există acea (mult negată) relativitate a valorilor general umane.
Cu prilejul întâlnirii de miercuri seară, alte două tinere talente locale au avut şansa de-a prezenta un moment artistic. Este vorba mai întâi de Ileana Aciocîrlănoaei, elevă în clasa a V-a; ea ne-a recitat celebra poezie eminesciană "Floare albastră". Mai apoi, a fost rândul talentatei Melisa Ţolea să interpreteze un colaj de cover-uri după melodii celebre.
Cotuna Emanuel
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅