Vor somaj, nu locuri de munca. Absolventii de liceu refuza ofertele de angajare, iar 1600 de posturi stau neocupate
02.08.2016 ⋅ 0 comentarii
Numarul absolventilor de liceu inregistrati pentru obtinerea ajutorului de somaj a scazut de trei ori fata de media anilor anteriori. Majoritatea tinerilor si-au retras dosarele cand statul le-a oferit, in schimb, locuri de munca in fabrici.
Cateva sute de absolventi s-au prezentat la ghiseele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), intre 13 iunie si 1 august, perioada in care puteau solicta indemnizatie de somaj. Cand functionarii le-au preluat dosarele, le-au spus tinerilor ca oferta de locuri de munca este foarte bogata si ca pot lucra, nu sa stea acasa pentru 250 de lei, bani pe care ii pot incasa timp de sase luni. Evident, majoritatea tinerilor s-au speriat si si-au retras imediat actele. Asa se face ca doar 139 de cereri au fost inregistrate, in timp ce in anii trecuti erau intre 400 si 500.
Autoritatile au decis sa ii trimita la munca pe absolventi pentru ca in judet avem peste 1600 de postri neocupate, iar managerii companiilor se plang de faptul ca nu gasesc muncitori. Oferta este in special in fabricile de componente auto si textile, insa tinerii nu vor sa lucreze in acestea, sperand la posturi prin birouri, nu in productie.
Conform legislatiei, orice persoana poate solicita indemnizatia de somaj in termen de doua luni de la absolvirea studiilor, chiar daca nu a promovat bacalaureatul. Exista insa niste conditii de baza: sa nu refuze un loc de munca potrivit pregatirii profesionale, sa nu urmeaze o forma de invatamant si sa nu realizeze venituri mai mari de 500 de lei.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅