Local

Greva generala in spitale. Pentru asigurarea urgentelor la Spitalul Judetean, sute de angajati au venit de acasa sa sustina protestul

31.10.2016 ⋅ 0 comentarii

Aproximativ 1500 de membri Sanitas din cei 2.000 din Arad participa la greva generala declansata luni, cei mai multi, aproape 1.300, fiind angajati ai Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU).

Protestatarii in halate s-au adunat pe holuri si in curtile cladirilor, aflate in mai multe locuri din judet, insa au asigurat o treime din activitate.

Pentru asigurarea serviciilor medicale, sute de asistenti medicali si infirmieri au fost chemati la protest de acasa.

”Sunt sectii care functioneaza in mod obisnuit cu doar o treime sau jumatate din personalul necesar, pentru ca sunt posturi neocupate de multi ani, cum sunt Sectiile Infectioase Copii sau Chirurgie. Pentru a nu fi afectata activitatea, de la sectiile cu probleme au fost adusi oameni de acasa, pentru a sutine protestul”, a declarat prim-vicepresedintele Sanitas Arad, Otinel Sandru.

Potrivit conducerii spitatalului, doar 60 la suta din posturile prevazute in schema de personal sunt ocupate, iar angajari se fac in fiecare an, treptat, in functie de buget. Unitatea are nevoie de cateva sute de asistenti, infirmieri si brancardieri, dar si de medici.

Din cauza grevei, interventiile chirurgicale care nu au fost urgente au fost amanate.

”Interventii chirurgicale amanate nu pun probleme, in general am incercat sa nu amanam pacientii programati pentru astazi, pentru ca si protestul a fost anuntat destul de tarziu”, a declarat directorul medical al SCJU Arad, Ciprian Pribac.

In timp ce participantii stateau in fata spitalului cu pancarte in maini sau banderole pe brate pe care scria ”Greva generala”, multi dintre pacienti s-au declarat nemultumiti ca au fost nevoiti sa astepte pentru tratamente.

”Astept sa ma panseze, ca sunt in greva. E bine ca protesteaza, e dreptul lor, dar nu e corect pentru pacienti”, a spus o femeie, care a stat langa protestatari pana cand a fost chemata in spital pentru tratament, cazul sau nefiind considerat o urgenta.

Salariile, vesnica problema

Revendicarile de la Arad sunt cele formulate la nivel national de Federatia Sanitas. Sindicatul cere introducerea in Ordonanta de Urgenta a Guvernului 20/2016 a angajatilor care lucreaza in serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a functionarilor publici din Directiile de Sanatate Publica - 1.800 de oameni si a celor din crese si gradinite - aproximativ 1.500 de persoane.

De asemenea, Sanitas mai solicita reducerea diferentelor salariale de pana la 800 de lei intre asistentii medicali absolventi ai scolilor postliceale sanitare si cei cu studii superioare, considerand ca ambele categorii avand aceeasi profesie, avand aceeasi fisa a posturilor si aceleasi atributii.

Federatia Sanitas a cerut si reducerea diferentelor de salarizare de pana la 1.200 de lei intre spitalele clinice si neclinice si trecerea asistentilor din asistenta sociala pe grila din sistemul neclinic.

Una dintre cele mai importante solicitari vizeaza acceptarea platii sporurilor la nivelul anului 2016, si nu 2009, pentru personalul care are acest drept.

Sursa: ARQ

Autor: M.B. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro